kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2012-13

Lehdistötiedote 14.2.2013


EuroChallengen jatkolohko huipentuu
Kataja pakkovoiton edessä romanialaista Gaz Metan Mediasta vastaan

Kuluvan kauden EuroChallengea on sen jatkolohkojen osalta jäljellä kaksi kierrosta. Joensuun Kataja on valahtanut loistavan startin jälkeen kolmen peräkkäisen vierastappion myötä oman ryhmänsä pohjalle. Unelma etenemisestä kilpailussa kahdeksan parhaan joukkoon elää kuitenkin edelleen. Jotta tavoite pysyisi realistisena, tulee Gaz Metan Mediaksen kaatua tiistaina Joensuu Areenalla yli kahdella pisteellä.
 
Katajan lohkossa I kärkipaikkaa pitää turkkilainen Pinar Karsiyaka (6 sarjapistettä), joka kärsi viime tiistaina Romaniassa todellisen yllätystappion (69-77) Gaz Metanille (4 sarjapistettä). Latvialainen BK Ventspils (4 sarjapistettä) nousi samaan aikaan Kataja-voitollaan sarjakakkoseksi. Romanialaiset sijoittuvat keskinäisten pelien perusteella samalla pistemäärällä kolmanneksi ennen Katajaa (2 sarjapistettä).
 
Kaksi parasta joukkuetta kustakin lohkosta (4 kpl) etenee pudotuspeleihin. Yksinkertaisin skenaario Katajan jatkoon menemiseksi kuuluu niin, että romanialaiset on kaadettava tiistaina vähintään kolmella pisteellä, koska vieraspelissä kärsittiin kahden pisteen tappio (82-84). Samaan aikaan Ventspilsin tulee hävitä Turkissa Karsiyakalle. Viimeisellä kierroksella (tiistaina 26.2.) on Pinar Karsiyakan kaaduttava Joensuussa ja Gaz Metanin tulee voittaa Ventspils Romaniassa. Tällä matematiikalla Kataja sijoittuisi lohkokakkoseksi ja etenisi turkkilaisten kanssa jatkoon.
 
- Gaz Metan on tähän mennessä hävinnyt kotonaan yhden EuroChallenge-ottelun, Karsiyaka ei yhtään ja me yhden. Eli jos kaikki kotipelit jatkossa päättyisivät kotivoittoon, niin silloinhan tosiaan menisimme jatkoon, Kataja-päävalmentaja Jukka Toijala mietiskelee.
 
- Toki tilanne voisi olla kannaltamme parempikin, mutta missään tapauksessahan mahdollisuudet eivät vielä ole menneet. Toivottavasti etenkin kannattajamme ymmärtävät sen, että meillä on edelleen mahdollisuus tehdä yhdessä aika huikeaa historiaa. Olemme jo olleet tiukoissa paikoissa ensin Aliagaa, myöhemmin Keravnosta vastaan ja iso kiitos niissä otteluissa tapahtuneista tilanteiden kääntymisistä eduksemme kuuluu kotiyleisöllemme!
 
Gaz Metan Medias on juuri nyt kovassa vireessä, minkä myös Toijala on luonnollisesti huomioinut.
 
- Medias on pelannut kaksi edellistä otteluaan aivan fantastisesti. He voittivat ensin kotimaansa liigassa suurinumeroisesti yhden kärkijoukkuista, Mobitelin, ja pelasivat todella hyvin. Karsiyakaa vastaan he ikään kuin jatkoivat tästä. Mitään kummallisempaa joukkue ei turkkilaisia vastaan tehnyt, pelasivat samalla tavalla kuin meitä vastaan. Alussa kovaa päälle, tarkasti heittäen. Ottelu oli kaiken kaikkiaan hyvin samanlainen kuin mitä me pelasimme Romaniassa heitä vastaan.
 
Vesa Mäkäläiselle tiistainen ottelu EuroChallengessa tulee olemaan alkukauden loukkaantumisesta toivuttuaan viides. Hän koki osaltaan Gaz Metanin alkurynnistyksen ensimmäisessä kohtaamisessa.
 
- Romanialaiset ovat kokeneita ja heillä on laaja rotaatio. Tulevat kovaa päälle. Siellä he heittivät alussa kaikki sisään ja nyt meidän on pakko olla valmiimpia jotta emme anna taas 17 pistettä eteen.
 
- Tällaisia pelejä on hieno pelata, päästä kohtaamaan huippujengejä. Alkukausi oli vaikea kun ei voinut auttaa joukkuetta, mutta pojat hoitivat homman (jatkopaikka) hienosti ja sitten pääsin itsekin mukaan, Mäkäläinen iloitsee.
 
Karsinnan kautta, loukkaantumiset selättäen
 
Gaz Metan Mediasin eurotaival muistuttaa Katajan vastaavaa. Joukkue ei saanut suoraa paikkaa lohkovaiheeseen vaan karsi siitä venäläisen Ural Ekaterinburgin kanssa. Itänaapurin Superliiga-joukkue (maan kakkostaso) voitti ensimmäisen ottelun Romaniassa kahdella pisteellä, mutta Gaz Metanin viiden pisteen vierasvoitto toi lohkopaikan.
 
Alkulohkossa romanialaiset kohtasivat omien maidensa pääsarjajoukkueet BC Khimikin (Ukraina), JDA Dijonin (Ranska) sekä Tarto Rockin (Viro). Neljä voittoa kuudessa ottelussa tiesi jatkopaikkaa.
 
Kauden mittaan Gaz Metan on kokenut -Katajan tapaan- vastoinkäymisiä loukkaantumisten muodossa. Joulukuun alkupuolella amerikkalaispelaajat Deven Mitchell sekä Michael St. John putosivat vahvuudesta. Mitchell lantionseudun vamman, St. John polvivamman vuoksi. Kummankaan toipumiselle ei (ole edelleenkään) osattu antaa tarkkoja ajankohtia ja joukkueenjohto päätyikin odotetusti vahvistamaan miehistöä. Rekrytointien tuloksena kolme uutta pelaajaa siirtyi seuraan vuodenvaihteessa. Kakkospaikan Paul Graham sai tässä yhteydessä lähtöpassit ja hänet korvasi Bulgarian maajoukkuemies Ivan Lilov. Suomalaisille ennestään tuttu Kyle Shiloh saapui myös takalinjojen tueksi. Lisäksi jo ennestään romuluiseen korinalusosastoon liittyi serbikonkari Zoran Krstanovic.
 
Kaikkiaan Gaz Metanin riveissä on kirjoilla peräti kahdeksan ulkomaalaista: kolme serbiä, yksi montenegrolaisserbialainen, yksi bulgaari ja kolme amerikkalaista. Heistä kuudella on kokemusta maajoukkuepeleistä (vrt. Kataja: neljä pelaajaa). Joukkueen rutiinista kertoo se, että ennen kauden alkua kansainvälisesti kokemattomimmat olivat amerikkalaiset Shiloh ja St. John, jotka pelaavat ensi kertaa kansainvälisillä kentillä.
 
Shilohin käsi ei vapissut joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa Romaniassa, jossa hän ratkaisi ottelun loppusekunneilla kovalla kolmen pisteen heitollaan. Edelliskierroksen sensaatiomaisessa kotivoitossa Pinar Karsiyakasta Gaz Metanin korinalusosasto Krstanovic (11 pistettä) - Aleksandar Mladenovic (10) - Ivan Ivanovic (12) oli huikeassa vireessä. Pienemmistä miehistä heittokone Lilov takoi 15 ja Rares Mandache 14 pistettä, jälkimmäinen jakeli lisäksi seitsemän koriin johtanutta syöttöä.
 
Fields vielä sivussa
 
Ennen tulevaa tiistaita molemmat joukkueet pelaavat yhden kotimaisen liigaottelun. Gaz Metan Medias kohtaa kotikentällään lauantaina 16.2. CS Municipal Oradean, Kataja niin ikään lauantaina Areenalla Lapuan Korikobrat.
 
Jerald Fields on edelleen toipilas kolme viikkoa sitten tehdyn polvioperaation jäljiltä eikä hän ole vielä tiistaina pelikuntoinen. Muuten sekä Kataja että Gaz Metan Medias pelaavat näillä näkymin samoilla kokoonpanoilla kuin mitä ensimmäisessä kohtaamisessa Romaniassa sillä erotuksella että Sami Lehtoranta on näiden kohtaamisten välissä toipunut pelikuntoiseksi.
 
- Olemme matkan varrella oppineet paljon ja uskon, että nyt esimerkiksi Mediasta vastaan on ”match-upit” entistä helpompi rakentaa. Tiettyjä vaihdoksia vartioitavien suhteen tulemmekin tekemään, Toijala sanoo.
 
- Jos spekuloida haluaa niin voidaan toki kysyä, oliko tappiomme Romaniassa iso vaiko ei... Vaikka olisimme sen pelin voittaneet niin edelleen tilanne olisi sama eli yksi lisävoitto ei itsessään riittäisi.
 
- Tarina jatkuu vielä ...toivotaan, että se saa lisäsivuja!
 
Gaz Metan MediasKatajan tapaan ensiaskelia eurokentillä
 
Koripallotoiminta käynnistyi Gaz Metan Mediaksessa vuonna 2003 (pääseura on perustettu jo v. 1924). Meneillään on toinen kausi kansainvälisissä peleissä. Romanian liigassa joukkue on saavuttanut kaksi pronssia, maan cupin se on voittanut kerran.
 
Viime kaudella Gaz Metan voitti runkosarjan, mutta putosi välierissä Katajalle alkulohkossa tutuksi tulleelle CSU Asesoft Ploiestille selvästi otteluvoitoin 0-3.
 
Gaz Metanin sijoitus kokonaisuutena hieman nihkeästi sujuvassa Romanian liigassa on tällä hetkellä neljäs (14 voittoa, 8 tappiota).
 
Joukkueet vertailussa

Kuluva kausi (13.02.2013 mennessä):

Gaz Metan Medias

 • FIBA EuroChallenge: 7-5 (7 voittoa, 5 tappiota)
 • Romanian pääsarja (LNB): 14-8
 • Yhteensä: 21-13
  Voittoprosentti: 61,8

Kataja

 • FIBA EuroChallenge: 6-6
 • Korisliiga: 22-5
 • Yhteensä: 28-11
  Voittoprosentti: 71,8

A-maajoukkuepelaajat:

Gaz Metan Medias

 • Nykyiset: 3 kpl
  Rares Mandache, Titus Nicoara, Ivan Lilov (BUL)
 • Kaikki: 6 kpl
  Ed. lisäksi: Tudor Dumitrescu, Adrian Gutoaia, Ivan Ivanovic (MNE)

Kataja

 • Nykyiset: 1 kpl
  Vesa Mäkäläinen
 • Kaikki: 4 kpl
  Ed. lisäksi: Antti Kanervo, Petri Virtanen ja Sami Lehtoranta

Kokemus kansainvälisistä seurajoukkuekilpailuista:

Gaz Metan Medias

 • Organisaatio/joukkue: 2. kausi
 • Päävalmentaja: 2. kausi
 • Pelaajat: 10 miehellä oli kauden alussa aiempaa kokemusta kansainvälisistä otteluista. Tässä yhteydessä kokemattomiksikin luokiteltavista pelaajista kaksi on amerikkalaisia, Kyle Shiloh ja Michael St. John.

Kataja

 • Organisaatio/joukkue: 1. kausi
 • Päävalmentaja: 1. kausi
 • Pelaajat: Neljällä miehellä oli kauden alussa aiempaa kokemusta kansainvälisistä otteluista: Jerald Fields, Johnell Smith, Petri Virtanen ja Sami Lehtoranta.
  Fields ja Smith pelasivat molemmat EuroChallengea kaudella 2009-10. Smith on ottanut myös kahdesti osaa Etelä-Amerikan liigaan (2006 ja 08). Petri Virtanen valittiin Lappeenrannan riveistä kaudella 2007-08 jopa EuroChallengen edeltäjän, FIBA EuroCupin, tähdistöön. Hän osallistui kaudella 2004-05 Virossa pelatessaan myös FIBA Europe Cupiin (tuolloin euroopan 4. korkein taso; tätä kilpailua ei enää käydä). Sami Lehtorannan eurokokemus kahden kauden ajalta on jo kaukaa, 2000-01 (silloista Korac Cupia* Äänekosken Huiman riveissä) ja 2001-02 (silloista Saporta Cupia** Lahden NMKY:n riveissä).

* Korac Cupia pelattiin Euroopassa vuosina 1971-02. Nykyisin sitä vastaa FIBA EuroChallenge eli Euroopan kolmanneksi korkeimman tason kilpailu seurajoukkueille.

** Saporta Cupia pelasivat eurooppalaiset cup-mestarit vuosina 1966-02. Nykyisin sitä vastaa Eurocup eli toiseksi korkeimman tason kilpailu seurajoukkueille.

C.S. Gaz Metan Medias 2012-13 esittelyssä

Gaz Metan Medias
Kuva: © FIBAEurope.com

Kokoonpano FIBA EuroChallenge 2013:ssa:

 #               Pit Pa Synt Pp Lähtöseura/yliopisto      4 Rares Mandache       191   1987  2 CSM Oradea 5 Deven Mitchell (USA)    197   1984  3 Missouri State University, USA 6 Slobodan Dundjerski (SRB)  189 74 1988 1-2 KK Crvena Zvezda Beograd, SRB 7 Tudor Dumitrescu      196 98 1979  2 Mobitelco University Cluj 8 Zoran Krstanovic (SRB)   204 115 1982  5 Sombor Mlin KK, SRB 9 Aleksandar Mladenovic (SRB) 207 117 1984 4-5 Ergonom Best Nis, SRB10 Ivan Ivanovic (MNE/SRB)   205 107 1980  4 BC Lovcen Cetinje, MNE11 Adrian Gutoaia       197 92 1990 3-4 Steaua Bucuresti12 Mihai Moisoiu        197   1990 3-4 Gaz Metan Medias14 Titus Nicoara        203   1988  4 CSM Oradea15 Ivan Lilov (BUL)      196 89 1988 2-3 Yambolgas Yambol, BUL15 Michael St. John (USA)   203 120 1984 4-5 La Salle University, USA21 Catalin Funar        189   1992  1 Gaz Metan Medias22 Kyle Shiloh (USA)      191 90 1985  1 University of Nevada, USAPäävalmentaja: Marcel Dan Tenter (ROU/HUN)Apuvalmentaja: Milorad Perovic (SRB)

Avainpelaajat

Takamiehet:

Slobodan Dundjerski (SRB) (189 cm/s. 1988)

Serbialaispelaajan ensimmäinen kausi Romaniassa. Aloitti ammattilaisuransa jo 19-vuotiaana (kausi 2007-08) Liettuan pääsarjassa hyvillä tilastokeskiarvoilla (8,6/3,1/3,2 s./1,4 riis.). Viime kausi kotimaassaan KK Vojvodina Novi Sad -joukkueessa 9,3 pisteen, 2,7 levypallon, peräti 4,7 syötön ja 2,1 riiston keskiarvoilla.
 
Avauskohtaamisessa Katajaa vastaan Romaniassa kirjautti lukemat 10/3/3 syöttöä (pelitilanneheitot 3/4).

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • FIBA EuroChallenge: 11,4 pistettä, 3,1 levypalloa, 4,0 syöttöä, 1,4 riistoa, kahden pisteen heitot 52 %, kolmen pisteen heitot 30 %, vapaaheitot 86 %
 • Romanian liiga: 9,8 pistettä, 4,1 levypalloa, 4,4 syöttöä, 1,4 riistoa, kahden pisteen heitot 52 %, kolmen pisteen heitot 31 %

Kyle Shiloh (USA) (191 cm/s. 1985)

Korisliigassa kausina 2007-08 (Korihait) ja 2009-10 (Kouvot) pelannut Kataja-päävalmentaja Jukka Toijalan ja -takamies Antti Kanervon erityisen hyvin tuntema monipuolinen taituri, joka rankattiin yliopistoaikanaan USA:ssa jopa kahdesti kovan WAC-konferenssin parhaaksi puolustajaksi. Tehtaili parhaalla Korisliiga-kaudellaan (2009-10) Toijalan alaisuudessa, Kanervon joukkuetoverina keskimäärin 17,6 pistettä, 5,6 levypalloa, 2,1 syöttöä ja 2,1 riistoa. Suomesta tie vei Ranskan kakkosliigaan (Pro B, Saint Vallier Basket Drome), jossa palloili kaksi edelliskautta. Viime kauden tilastonsa kirjattiin lukemin 13,5 pistettä, 5,1 levypalloa ja 3,9 syöttöä. Liittyi Gaz Metan -miehistöön vuodenvaihteessa. Ensi kertaa europeleissä.
 
Ratkaisi avauskohtaamisen Katajaa vastaan Romaniassa kovalla kolmen pisteen heitollaan aivan ottelun lopussa. Muut tilastonsa kirjattiin 17/5/2 syöttöä/2 riistoa (pelitilanneheitot peräti 7/9).

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • FIBA EuroChallenge: 11,8 pistettä, 5,3 levypalloa, 1,8 syöttöä, 1,5 riistoa, kahden pisteen heitot 47 %, kolmen pisteen heitot 44 %
 • Romanian liiga: 8,7 pistettä, 4,0 levypalloa, 3,7 syöttöä, 0,9 riistoa, kahden pisteen heitot 52 %, kolmen pisteen heitot 31 %

Rares Mandache (191 cm/s. 1987)

Romanian maajoukkuemies vuodesta 2008, mukana syksyllä pelatuissa EM-karsinnoissa (12,9/3,0/3,1 s.). Ensimmäinen kausi Gaz Metanissa. Ammattilaisuraa kotimaansa lisäksi Kyproksella, jossa viime kausi joensuulaisillekin tutuksi tulleessa Keravnoksessa. Kyproksen cup-mestari 2012. Aiempaa europelikokemusta Balkanin liigasta (kausi 2008-09) ja EuroChallengesta (kaudet 2010-11 ja 11-12).
 
Avauskohtaamisessa Katajaa vastaan Romaniassa jakeli komeat viisi syöttöä ja riisti niin ikään huikeat viisi kertaa, muut tilastonsa 8/1. Edelliskierroksella kovat lukemat 14 pistettä, 7 syöttöä ja 3 riistoa Pinar Karsiyakan kaaduttua kotona.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • FIBA EuroChallenge: 9,0 pistettä, 2,1 levypalloa, 3,3 syöttöä, 1,7 riistoa, kahden pisteen heitot 57 %, kolmen pisteen heitot 41 %
 • Romanian liiga: 7,2 pistettä, 3,0 levypalloa, 2,5 syöttöä, 1,9 riistoa, kahden pisteen heitot 51 %, kolmen pisteen heitot 28 %

Ivan Lilov (BUL) (196 cm/s. 1988)

Bulgarian maajoukkuemies, mukana syksyllä pelatuissa EM-karsinnoissa (9,9/3,0/1,4 s.). Ensimmäinen kausi Romaniassa. Aikaisempaa ammattilaiskokemusta Bulgarian ulkopuolella Turkista ja Makedoniasta, jossa edusti viime kaudella Kavadarcia. Balkanin liigassa tilastoja kertyi 18,9 pisteen, 3,6 levypallon 2,9 syötön, 1,3 riiston edestä ja Makedonian liigassa (finalisti) vastaavasti 9,3/2,8/1,6/0,7. Liittyi Gaz Metanin riveihin Shilohin tapaan vuodenvaihteessa.
 
Avauskohtaamisessa Katajaa vastaan Romaniassa iski tarkalla heittopelillä 19 pistettä (pelitilanneheitot 7/11) ja jakeli kolme koriin johtanutta syöttöä. Edelliskierroksella 15 pistettä Pinar Karsiyakan kaaduttua kotona.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • FIBA EuroChallenge: 11,8 pistettä, 2,3 levypalloa, 1,5 syöttöä, 1,3 riistoa, kahden pisteen heitot 60 %, kolmen pisteen heitot 45 %, vapaaheitot 89 %
 • Romanian liiga: 8,6 pistettä, 3,3 levypalloa, 2,1 syöttöä, 1,4 riistoa, kahden pisteen heitot 58 %, kolmen pisteen heitot 36 %

Pienet laiturit:

Deven Mitchell (USA) (197 cm/s. 1984)

HUOM. Loukkaantunut (lantionseudun vamma), ollut sivussa joulukuun alusta lähtien.
 
Viides kausi ammattilaisena, jo neljäs peräkkäiskausi joukkueessa. Yksi Romanian liigan parhaista laitureista. Takoi kovat tilastot EuroChallengen lohkovaiheessa ennen loukkaantumistaan, erityisen tarkka vapaaheittoviivalla.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • FIBA EuroChallenge: 17,4 pistettä, 7,9 levypalloa, 0,7 syöttöä, 2,6 riistoa, kahden pisteen heitot 61 %, kolmen pisteen heitot 32 %, vapaaheitot 88 %
 • Romanian liiga: 16,4 pistettä, 4,4 levypalloa, 1,3 syöttöä, 1,2 riistoa, kahden pisteen heitot 59 %, kolmen pisteen heitot 42 %, vapaaheitot 86 %

Isot laiturit/sentterit:

Zoran Krstanovic (SRB) (204 cm/s. 1982)

Todella taitava ja kokenut serbisentteri, joka pelaa Romaniassa kuudetta kauttaan. Ensimmäistä kertaa Gaz Metanin riveissä. Pelannut myös Unkarissa, Hollannissa ja Ukrainassa, jossa aloitti kuluvan kauden pääsarjatilastoilla 12,2 pistettä ja 5,1 levypalloa. Eurokokemuksella mitattuna joukkueen nestori yhdessä Ivan Ivanovicin kanssa. Pelannut mm. Eurocupia kaudella 2007-08 romanialaisen Univ Mobitelco Cluj Napocan riveissä, joissa voitti mestaruuden keväällä 2011. Kuulunut niin Unkarissa kuin Romaniassakin sarjan eliittiin. Liittyi joukkueeseen tammikuussa.
 
Avauskohtaamisessa Katajaa vastaan Romaniassa kirjautti tilastot 12/7. Edelliskierroksella 11 pistettä Pinar Karsiyakan kaaduttua kotona.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • FIBA EuroChallenge: 10,8 pistettä, 2,8 levypalloa, kahden pisteen heitot 53 %
 • Romanian liiga: 12,0 pistettä, 4,8 levypalloa, 1,2 riistoa, kahden pisteen heitot 46 %

Ivan Ivanovic (MNE/SRB) (205 cm/s. 1980)

Montenegron maajoukkueestakin kokemusta omaava romuluinen laituri, kolmas kausi Gaz Metanin riveissä. Ammattilaisuraa Montenegron ja Romanian lisäksi Bosniassa. Kansainvälistä kokemusta myös yhden kauden (2006-07) osalta Eurocupista ja viideltä kaudelta Adrianmeren liigasta. Viime kausi Romaniassa tilastoin 14,5/6,1/2,5 syöttöä.
 
Avauskohtaamisessa Katajaa vastaan Romaniassa kuului isäntien avainmiehiin. Tilastoja kirjattiin 16/9/3 syöttöä/2 riistoa (pelitilanneheitot 6/10). Edelliskierroksella 12 pistettä Pinar Karsiyakan kaaduttua kotona.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • FIBA EuroChallenge: 9,7 pistettä, 4,5 levypalloa, 2,4 syöttöä kahden pisteen heitot 51 %
 • Romanian liiga: 13,3 pistettä, 6,0 levypalloa, 2,0 syöttöä, kahden pisteen heitot 58 %

Aleksandar Mladenovic (SRB) (207 cm/s. 1984)

Toinen kausi Romaniassa, ensimmäinen Gaz Metanissa. Pelannut myös Puolassa, jossa viime kaudella WKS Slask Wroclawin riveissä syntyivät tilastot 13,1 pistettä, 5,9 levypalloa ja 1,1 torjuntaa sekä sarjan paras pelitilanneheittotarkkuus, peräti 70 prosenttia. Hurjassa vireessä toissa kaudella Balkanin liigassa: romanialaisen Targu Muresin riveissä keskimäärin 21,0 pistettä, 8,3 levypalloa, 1,4 syöttöä, 1,4 riistoa ja 2,1 torjuntaa - kahmi tuolloin liigan lähestulkoon kaikki palkinnot.
 
Ei häikäissyt avauskohtaamisessa Katajaa vastaan Romaniassa: 9 peliminuutissa tilastot 0/1. Edelliskierroksella 10 pistettä Pinar Karsiyakan kaaduttua kotona.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • FIBA EuroChallenge: 9,3 pistettä, 3,3 levypalloa, kahden pisteen heitot 49 %
 • Romanian liiga: 10,6 pistettä, 5,8 levypalloa, kahden pisteen heitot 63 %

Titus Nicoara (203 cm/s. 1988)

Romanian maajoukkueessa vuodesta 2007. Syksyn EM-karsinnoissa tilastoja 10,2 pisteen, 8,0 levypallon ja 1,7 syötön edestä. Neljäs kausi Gaz Metanissa, pelannut ammattilaisena kahden kauden ajan myös Itävallassa (2007-09, Arkadia Traiskirchen Lions). Viime kaudella Romanian liigassa keskimäärin 12,7 pistettä, 8,1 levypalloa, 1,5 syöttöä ja 1,1 riistoa.
 
Avauskohtaamisessa Katajaa vastaan Romaniassa 14 minuuttia tilastoilla 2/2/1 syöttö.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • FIBA EuroChallenge: 5,2 pistettä, 3,1 levypalloa, kahden pisteen heitot 57 %
 • Romanian liiga: 7,2 pistettä, 4,6 levypalloa, kahden pisteen heitot 62 %

Michael St. John (USA) (203 cm/s. 1984)

HUOM. Loukkaantunut (polvivamma), ollut sivussa joulukuun alusta lähtien.
 
Ensimmäinen Romanian-kausi. Aiempaa uraa Puolassa ja Tanskassa (kaksi kautta), jossa viime kaudella keskimäärin 12,3 pistettä ja kunnioitettavat 10,2 levypalloa. Ensi kertaa europeleissä.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • FIBA EuroChallenge: 10,6 pistettä, 4,8 levypalloa, kahden pisteen heitot peräti 78 %, kolmen pisteen heitot 25 %
 • Romanian liiga: 5,2 pistettä, 4,3 levypalloa, kahden pisteen heitot 46 %, kolmen pisteen heitot 36 %

Päävalmentaja

Marcel Dan Tenter (ROU/HUN) (s. 1969)

Neljäs pääsarjakausi. Päävalmentajaura alkoi v. 2009 CSU Mobitelcossa, jossa kolme kautta (2009-12). Meneillään ensimmäinen kausi Gaz Metan Mediaksessa, toinen kausi europeleissä. Saavutuksiaan tähän mennessä ovat mm. Romanian-mestaruus v. 2011 ja -hopeaa 2010 (molemmat CSU Mobitelco).
 
Viime kaudella tie EuroChallengessa nousi pystyyn alkulohkossa (1 voitto, 5 tappiota). Kaikkiaan europelejä on tällä hetkellä vyöllään 18 kappaletta (kaikki EuroChallengea), näistä kahdeksan on päättynyt voittoon (44,4 %).
 
Pelaajaura vuoteen 2007 saakka (38-vuotiaaksi), jolloin viimeisen kerran pelaajana myös maajoukkueessa. Ammattilaisena Romaniassa, Unkarissa, Israelissa ja Saksassa.
 
C.S. Gaz Metan Medias pähkinänkuoressa
 
Perustettu: 2003 (pääseura perustettu v. 1924)
Kotipaikka: Medias, Romania (45000 asukasta)
 
Romanian liigassa:
 • Pääsarjakausia: 9 (2004-13)
 • Mitalit: Kaksi pronssia (2010 ja 2012)
 • Sijoitus viime kaudella: 3. (sarjassa yht. 16 joukkuetta)

Romanian cupissa:

 • Mestaruus 2011
 • Finalisti 2010

Toinen kausi eurokentillä:

 • Balkanin liiga (BIBL)*** 2009-10 (diskattiin****)
 • FIBA EuroChallenge 2012-13

*** Balkanin liigaa pelaavat ammattilaisjoukkueet Bulgariasta, Makedoniasta, Montenegrosta, Romaniasta, Bosnia ja Herzegovinasta, Kroatiasta, Kreikasta, Serbiasta ja kaudesta 2011–12 lähtien myös Israelista.

**** Gaz Metan Medias ei noudattanut liigan kaikkia sääntöjä, joita oli mm. sallia korkeintaan kolmen EU:n ulkopuolisen pelaajan käyttö otteluissa, minkä vuoksi sen pelejä tuomittiin hävityiksi ja lopulta joukkue suljettiin liigasta kokonaan.

Muuta

 • Seuran nimi, Gaz Metan, viittaa kaasuteollisuuteen. Nimen juuret juontavat 1940-luvulle, jolloin Ateliere Gaz Metan -niminen yritys teki seuran jalkapallojoukkueen kanssa sopimuksen sen käyttöönotosta. Tänä päivänä ko. kaasufirman nimi on Romgaz ja se on Romanian suurin luonnonkaasuntuottaja. Gaz Metan -nimi vakiintui menneiden vuosikymmenien aikana urheiluseuran käyttöön.
 • Mikä sarja on EuroChallenge?
  Euroopan kolme arvostetuinta kansainvälistä seurajoukkuesarjaa ovat suuruusjärjestyksessä Euroliiga (vrt. Mestareiden liiga jalkapallossa), Eurocup ja EuroChallenge, jonka voittaja saa automaattisesti edustusoikeuden Eurocupiin. Kivikovaa Euroliigaa on tällä kaudella pelannut peräti neljä suomalaista: Petteri Koponen (seura: venäläinen BC Khimki), Sasu Salin, Teemu Rannikko ja 17-vuotias Emir Sulejmanovic (kaikki kolme slovenialaisessa Union Olimpija Ljubljanassa). Gerald Lee Junior pelaa Eurocupia (seura: montenegrolainen Buducnost). EuroChallengeen osallistui tällä kaudella Suomesta Katajan lisäksi Tampereen Pyrintö, jonka tie päättyi alkulohkoon. Kaikkiaan runkosarjaa pelattiin 32 joukkueen voimin kahdeksassa lohkossa. 16 joukkueen jatkosarjasta kahdeksan parasta etenee playoff-peleihin.
 • Suomalaismenestys eurosarjoissa viime vuosina?
  Moni muistaa Torpan Poikien hienot otteet 90-luvun lopulla. ToPo osallistui neljän kauden ajan (1996-00) kakkostason kilpailuun, Eurocupiin (1998-00 nimellä Saporta Cup), jonka alkulohkovaiheeseen kelpuutettiin tuolloin 48 joukkuetta (nykyisin, kuten myös EuroChallengessa, 32 joukkuetta). Seuran huippuhetket osuivat kauteen 1997-98, jolloin se selvisi 16 parhaan joukkoon pudoten venäläistä Samaraa (Katajan tällä kaudella kohtaaman Krasnye Krylian "edeltäjä") vastaan niukasti kahden pisteen marginaalilla. Edellisellä kaudella (1996-97) ToPo selvisi 32 parhaan joukkoon.
  Lappeenrannan NMKY piti suomalaisen koripalloilun lippua ylhäällä 2000-luvun alkupuolella. Joukkue osallistui eurosarjoihin kolmeen otteeseen (2002-03, 2005-06 ja 2007-08). Menestystä tuli kahdesti. Joukkue selvisi välieriin kaudella 2005-06 silloisessa nelostason kilpailussa, EuroCup Challengessa. EuroChallengea edeltäneessä kolmostason FIBA EuroCupissa kaudella 2007-08 Namika raivasi ensin karsinnassa tieltään Katajan tällä kaudella kohtaaman kyproslaisen Keravnoksen, mutta lohkovaiheessa (16 parasta) yksi voitto kuudessa ottelussa ei tuonut jatkopaikkaa.
 • Romanian koripallotaso?
  Romaniaa ei löydy ensimmäisen 82 maan joukosta tuoreimmasta Kansainvälisen koripalloliiton maailmanrankingista (miehet). Suomen sijoitus listalla on 48. Romanian miesten maajoukkue on pelannut 16 kertaa EM-kisoissa ja kerran Olympialaisissa. Edellisistä osallistumisista on jo aikaa, sillä EM-kisapaikan maa pelasi viimeksi v. 1987. Paras EM-sijoitus on viides (1957). Helsingin Olympialaisissa 1952 maa oli sijoilla 17-23. Vertailun vuoksi: Suomi on pelannut EM-kisoissa 13 kertaa, viimeksi 2011 ja paikka seuraaviin (2013) on varma (Romania ei selvittänyt karsintaa). Suomen paras EM-sijoitus on kuudes (1967) ja kaksien Olympiakisojen (1952 ja 1964) paras saavutus on 11. sija.
  Seurajoukkuetasolla romanialaisjoukkueet ovat yltäneet yhteen mestaruuteen: Katajan alkulohkossa kohtaama ja kahdesti kaatama CSU Asesoft Ploiesti voitti v. 2005 FIBA Europe Cupin eli EuroChallengen edeltäjän. Suomalaisjoukkueet eivät ole vastaavaan yltäneet.

Tulokset ja tilastot 2012-13

Videoita - EuroChallenge 2013

Uutisia

FIBAEurope.com 12.2.2013
"Medias End Karsiyaka´s Unbeaten Record"
Basket.fi 22.1.2013
"Kanervo järjesti kolmosshown Romaniassa, Kataja kaatui isäntien haamukolmoseen"
FIBAEurope.com 22.1.2013
"Medias Cling On To Top Kataja"
FIBAEurope.com 21.1.2013
"Gaz Metan Medias and Joensuun Kataja already exceeded expectations"
Basket.fi 21.1.2013
"Joensuun Kataja hakee EuroChallenge-voitoilleen jatkoa Romaniasta"
FIBAEurope.com 15.1.2013
"Karsiyaka Stifle Medias To Take Big Win"
FIBAEurope.com 11.1.2013
"Lilov Joins Medias"
FIBAEurope.com 10.1.2013
"Medias Start Year On High Note"
FIBAEurope.com 19.12.2013
"Medias dropped below the middle of the table"
BalkanLeague.net 8.2.2010
"CS Gaz Metan Medias disqualified from the BIBL"

Linkkejä


 

FIBA EuroChallenge 2013 -jatkolohkovaiheen viides ottelu (lohko I): Kataja - C.S. Gaz Metan Medias (ROU) ti 19.02. klo 18.30 Joensuu Areenalla.

Liput: 20/12/7 €

HUOM. Korisliiga-kausikortit eivät käy EuroChallenge-peleihin.< Takaisin | Sivun alkuun