kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2012-13

Lehdistötiedote 27.12.2012


Daniel Coleman auttaa Katajaa EuroChallengen jatkolohkovaiheen ajan

Daniel Coleman Kuva: Copyright © David Shama/ShamaSportsHeadliners.com
 
Korisliiga- ja EuroChallenge-otteluruuhkaan välittömästi joulun jälkeen sukeltava Joensuun Kataja on kiinnittänyt joukkueeseen neljännen amerikkalaispelaajan, 27-vuotiaan Daniel "Dan" Colemanin. 206-senttisellä yhdysvaltalaisen Minnesotan yliopiston kasvatilla on meneillään viides ammattilaiskausi. Takanaan on yksi kausi Portugalissa ja kolme Ranskassa sekä juuri päättynyt pesti kotimaassaan NBA:n kehitysliigassa (NBDL). Colemanin sopimus kattaa tammi-helmikuun eli käytännössä EuroChallengen jatkolohkovaiheen.
 
Coleman täyttää Katajassa Julian Terrellin jättämän paikan. Tämän sopimus päättyi suunnitellusti joulukuun puolivälissä eikä jatkosta kanssaan ollut tarvetta keskustella amerikkalaisen loukattua polvensa Korisliiga-ottelussa 8. joulukuuta sen verran ikävästi, että pakkolepo jatkuu vähintään koko tulevan tammikuun.
 
Vaikka Colemanin pesti Yhdysvaltojen NBDL-liigassa kesti ainoastaan marraskuun lopulla alkaneen kauden kuusi ensimmäistä ottelua, ei laitahyökkääjä missään nimessä epäonnistunut. Sioux Falls Skyforce -organisaatio todisti pelaajan kykyjä aluksi avoimissa try-out -tilaisuuksissa, joiden perusteella irtosi paikka joukkueen marraskuun alussa pidetylle harjoitusleirille. Sieltä tie vei aina lopulliseen kokoonpanoon saakka ja Coleman oli jopa joukkueen aloitusviisikossa kaikissa kuudessa ottelussa. Skyforce voitti näistä viisi ja tilastolukemikseen kirjattiin keskimäärin 19 peliminuuttia, 6,0 pistettä ja 5,0 levypalloa. NBA-taustaisen Hassan Whitesiden rekrytointi pari viikkoa sitten pakotti joukkueen karsimaan kokoonpanoaan ja lähtökäsky kävi hyvistä esityksistä huolimatta juuri Colemanille.
 
Päävalmentaja Jukka Toijala kuvailee uutta Kataja-vahvistusta monipuoliseksi pelaajaksi, jota voi käyttää pelipaikoilla 3-5.
 
- Kyseessä on laituri, joka on pelannut pääsääntöisesti kolmos- ja nelospaikkoja. Hän on hyvä urheilija, hyvä heitontorjuja, ja Euroopassa kokemusta hankkinut pelaaja. Tulee hyvästä yliopistosta, jossa pelasi kohtalaisen hyvillä tehoilla.
 
- Tässä vaiheessa odotan, että hän pystyy pelaamaan etenkin (Jerald) Fieldsin ja (Sami) Lehtorannan kanssa.
 
Daniel Coleman
 
Kuva: Copyright © JA Vichy
 
Viime kaudella Coleman edusti joulukuusta huhtikuuhun ranskalaista JA Vichy Val d´Allier Auvergne Basketia, joka pelasi maan kakkoliigassa, Pro B:ssä. Tiensä oli jo silloin lähellä kohdata nyky-Kataja-pelaajan, Jonte Flowersin, kanssa, kun heikosti menestyneen ja kauden päätteeksi jopa sarjasta pudonneen joukkueen kokoonpanoa rukattiin joulukuussa 2011: mm. Flowersin pesti päättyi ja yksi uusista pelaajista oli juuri Dan Coleman.
 
Loppukauden 19 ottelussa Coleman pelasi keskimäärin 31 minuuttia kirjauttaen 14,2 pistettä, 6,6 levypalloa, 0,6 syöttöä, 1,1 riistoa ja 0,6 torjuntaa sekä teholuvun 13,4. Hänet valittiin helmikuussa sarjakierroksen 22 arvokkaimmaksi pelaajaksi, kun Boulogne-sur-Mer -joukkuetta vastaan syntyivät lukemat 31 pistettä, 9 levypalloa ja 3 torjuntaa.
 
Vichy-pestiä edeltäneellä kahdella kaudella (2009-11) työpaikan tarjosi samaisen Pro B -liigan JL Bourg Basket. Parhaalla Ranskan-kaudellaan, 2009-10, Coleman pelasi Bourgin kanssa sarjan pudotuspelejä ja tilastolukemansa näyttivät kauden päätteeksi 14,4 pistettä, 5,2 levypalloa, 0,8 syöttöä, 1,4 riistoa ja 0,7 torjuntaa sekä teholukua 13,5.
 
Ammattilaisuransa kovimpiin saavutuksiin Coleman ylsi ensimmäisellä Euroopan-kaudellaan 2008-09 Portugalissa, jossa hänet valittiin ykkösliigan tähdistöotteluun sekä myöhemmin sarjan parhaaksi ulkomaalaispelaajaksi. Joukkueensa AD Vagos selvisi sekä pudotuspeleihin että cup-finaaliin ja Coleman kirjautti komeat liigatilastot 18,5 pistettä (6. paras), 7,8 levypalloa (9. paras), 1,1 syöttöä, 1,9 riistoa (8. paras) ja 1,3 torjuntaa (7. paras).
 
Yliopistoaikana laituria kunnioitettiin NCAA:n/Big Ten -konferenssin toimesta valinnalla tulokastähdistöön (2005) sekä kolmella kunniamaininnalla (2007 ja 2008). Kansallinen valmentajayhdistys puolestaan valitsi hänet kertaalleen alueelliseen tähdistöön (2008).
 
Coleman saapuu Suomeen ja Joensuuhun tänä iltana.
 
Liigacup jää väliin
 
Katajan syyskausi oli alusta loppuun loukkaantumisten varjostama. Maajoukkuemies Vesa Mäkäläinen on ollut polvivaivaisena sivussa koko kauden ja Sami Lehtoranta käsileikkauksen jäljiltä lokakuun loppupuolelta saakka. Kolmas iso pelaaja, Jerald Fields, oli sivussa lokakuun ja neljäs, Terrell, joutui jättämään väliin viimeisen euro-ottelun. Kun pelintekijä Johnell Smithkin kirjaimellisesti liukasteli sairastuvalle toiseksi viimeisessä europelissä, nousee EuroChallenge-saavutusten arvo entisestään.
 
- Syyskausi on ollut loukkaantumiset huomioiden loistava. Kevätkaudella näköpiirissä on isoja haasteita, mutta juuri nyt näyttää, että terveysrintamalta oltaisiin saamassa positiivisia uutisia, päävalmentaja Jukka Toijala kertoo.
 
Ottelukalenteria tarkasteltaessa ei Katajan kevät näytä yhtään syksyä kevyemmältä, päinvastoin. Kun tilille kertyi joulutaukoon mennessä 24 virallista ottelua, olisi lähes vastaavassa ajassa jaksettava painaa ennen mahdollisten Korisliigan pudotuspelien alkua vähintään 34 matsia. Pelaajat ja valmennusjohto tekivätkin viime viikolla yksissä tuumin päätöksen, ettei joukkue osallistu tällä kaudella ensimmäistä kertaa pelattavaan liigacupiin. Koripalloliitto hyväksyi ratkaisun.
 
Tavoitteet niin joukkueella kuin organisaatiollakin ovat tiukasti europeleissä ja Korisliigassa eikä niistä lähdetä tinkimään. Taustaryhmän tekemä lisätyö Colemanin palkkaamisen mahdollistamiseksi on tästä oiva näyttö.
 
- Tavoitteemme on pelata (EuroChallengen) lohkossa tosissaan jatkopaikasta, mikä edellyttää hyvää korista kuuden ottelun verran. Keväällä tulisi (Korisliigan) pudotuspeleihin päästä lähtemään mahdollisimman korkealta ja mahdollisimman terveenä, Toijala kiteyttää.
 
- Luvassa paljon pelejä, joten osa tulee palvelemaan joukkuetta myös harjoitustapahtumana.
 
Kataja starttaa kevätkautensa huomenna perjantaina Korisliiga-kotiottelulla kotkalaista KTP-Basketia vastaan. EuroChallengen jatkopelit käynnistyvät tiistaina 15.1. Joensuussa, jolloin Kataja kohtaa latvialaisen BK Ventspilsin.
 
Daniel Coleman pähkinänkuoressa
 
Syntymäaika: 13.02.1985
Kansalaisuus: USA
Pituus/cm: 206
Paino/kg: 102
Kotipaikka: Minneapolis, Minnesota, USA
Pelipaikka: 3-5
Yliopisto: University of Minnesota (Minneapolis ja St. Paul, Minnesota), USA
Seurat, joita edustanut: Hopkins (High School) Royals (MSHSL, USA), Minnesota (University) Golden Gophers (NCAA I, USA), Big Ten (Conference) All-Star Team (Euroopan-kiertue 2004), El Amin´s Fish House (Howard Pulley Summer Pro City League, USA), Minnesota Timberwolves (NBA-kesäliiga, USA), AD Vagos (POR I), JL Bourg Basket (FRA II), JA Vichy Val d´Allier Auvergne Basket (FRA II), Sioux Falls Skyforce (NBDL, USA)
 
Saavutuksia:
 • Viisi ammattilaiskautta 2008-12 (USA, Portugali, Ranska)
  • Ranska (JL Bourg Basket)
   • Kakkosliigan (Pro B) puolivälieräpaikka 2010
  • Portugali (AD Vagos 2008-09)
   • Valinta ykkösliigan (UZO-liiga) arvokkaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi
   • Valinta ykkösliigan tähdistöotteluun
   • Ykkösliigan puolivälieräpaikka
   • Cup-finalisti
   • Eurobasket.com -verkkopalvelun valinnat
    • tähtiviisikkopaikka
    • ulkomaalaistähtiviisikkopaikka
 • Yliopistossa (University of Minnesota, NCAA I, Big Ten -konferenssi, USA)
  • Kolme Big Ten -konferenssin kunniamainintaa (All-Big Ten Honorable Mention), 2007 (median valinta) ja 2008 (valmentajien ja median valinnat)
  • Valinta Big Ten -konferenssin tulokastähdistöön (All-Big Ten Freshman Team) 2005
  • Valmentajayhdistyksen valinta alueelliseen tähdistöön (NABC Division I All-District 11 First Team) 2008
  • Selviytyminen NCAA-lopputurnaukseen 2005 (1. kierros)
  • Kaksi kertaa National Invitation Tournament (NIT) -turnauksessa, 2006 (2. kierros) ja 2008 (1. kierros)
  • Yliopistonsa historiassa opintojensa päättöhetkellä 2008
   • 17. pelaaja kautta aikain "1000/500" -kerhossa (pisteet/levypallot) (1317 pistettä ja 614 levypalloa)
   • kaikkien aikojen pistetilaston 15. sija (1317 p.)
   • kaikkien aikojen torjuntatilaston 8. sija (114 tor.)
   • toiseksi eniten pelattuja otteluja (127)
 • Lukiossa (Hopkins High School, Minnesota State High School League, USA)
  • Osavaltion (Minnesota) mestaruus 2002
  • Osavaltion (Minnesota) pronssi 2003
  • Kaksi valintaa osavaltion ykköstähdistöön (First-team All-State), 2002 ja 2003
  • Kaksi valintaa konferenssin ykköstähdistöön (First-team All-Lake), 2002 ja 2003
  • College Basketball Newsin valinta osavaltion tähdistöön (College Basketball News´ Minnesota All-State team) 2003
  • Minnesotan Mr. Basketball Award -finalisti 2003

> Coleman-pelaajakortti< Takaisin | Sivun alkuun