kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2009-10

Lehdistötiedote 7.8.2009


Korisliiga-joukkue valmiina kauteen 2009-10
Joey Knight pyörittämään Katajan peliä

Joey Knight. Kuva © Patriot League, patriotleague.org. Korisliiga-joukkue Joensuun Kataja sai kokoonpanonsa valmiiksi hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Viimeisen haussa olleen pelipaikan täyttää 26-vuotias takamies Joey Knight, joka siirtyy Suomeen Turkin kakkosliigasta. Syksyllä neljännen ammattilaiskautensa aloittavalla 183-senttisellä pelintekijällä on aiempaa ammattilaiskokemusta myös Itävallasta.
 
Knightin kaksi edelliskautta Turkin TB2L-liigassa (joukkueet Eyüp Istanbul ja Pertevniyal Istanbul) toivat tililleen kaksi riistokuninkuutta (2008 ja 2009) sekä yhden pistekuninkuuden (2008).
 
Kokonaisuudessaan viime kausi sujui tilastojen valossa lukemin 21,4 pistettä (liigan paremmuustilaston kolmas), 5,0 levypalloa, 6,0 koriinjohtanutta syöttöä (paremmuustilaston toinen) ja 2,6 pallonriistoa. Kahden pisteen heitot onnistuivat 51, kolmen pisteen heitot 36 ja vapaaheitot 79 prosentin tarkkuudella. Eurobasket.com-verkkopalvelu valitsi Knightin liigan parhaaksi takamieheksi, parhaaksi puolustuspelaajaksi sekä vuoden ulkomaalaispelaajaksi.
 
"Juuri sitä mitä haimme"
 
Joey Knight. Copyright © UBC ökoStadt Güssing Knights, guessing-knights.at.
Entinen pituushyppymestari aloitti koripalloammattilaisen uransa kolme vuotta sitten Itävallassa...
 
Päävalmentaja Pekka Salminen kertoo, että tärkeän pelipaikan täyttämisprosessi oli lopulta yhteensattumienkin summa.
 
- Tavoitteena oli löytää hyvä puolustuspään pelaaja joka pystyy johtamaan puolustustamme ja auttamaan hieman levypallopelissäkin. Hyökkäyspään-ominaisuuksista syöttö- ja pelinlukutaito olivat tietenkin välttämättömyyksiä, mutta halusin myös pelaajan, joka on aggressiivinen (korille)ajaja ja jolla on riittävä 3 pisteen (heitto)uhka.
 
Koripallomaailman ajoittainen "pienuus" toi Knightin Salmisen ja Katajan ulottuville.
 
- Kuulin Joeysta ensimmäistä kertaa ex-pelaajaltani, joka pelasi Turkissa häntä vastaan, Salminen kertoo.
 
- Muutamaa viikkoa myöhemmin olin toisen pelaajan perässä, kun agentti ehdotti Joeya tilalle. Ei muuta kuin luuria käteen ja tietoa hakemaan.
 
Lopullisen varmuuden Knightista Salminen kertoo saaneensa Itävallasta, jossa maajoukkuekuvioista tuttu kollega, Gerald Vogler, valmensi amerikkalaista tämän ensimmäisellä ammattilaiskaudella (Güssing Knights -joukkueessa).
 
- Joey on pelaajana juuri sellainen jota etsimme. Lisäksi hänellä on jo muutaman vuoden kokemus Euroopan-sarjoista. Pidän tätä seikkaa todella tärkeänä muiden ulkomaalaisvahvistustemme ollessa nuorempia.
 
Knight ei 183-senttisenä takamiehenä ole pelipaikallaan kaikkein isokokoisimmasta päästä, mutta Salminen ei koe tätä ongelmaksi.
 
- Kaikkea ei aina voi saada. Joeyn kohdalla kaikki muu kunnossa ja hän tulee muilla ominaisuuksillaan nostamaan puolustuksemmekin uudelle tasolle, päävalmentaja vakuuttaa.
 
- Ennen kaikkea Joey on erinomainen tyyppi ja joukkuepelaaja. Näitä asioita ei voi koskaan korostaa liikaa rakennettaessa joukkuetta, joka valmistautuu pelaamaan 44 peliä.
 
Knightin sopimuksen myötä Katajan kokoonpano on valmis.
 
- Joukkue on nyt kasassa. Uskon, että pystymme tällä nipulla tarjoamaan faneillemme monta mukavaa hetkeä ja ennen kaikkea parantamaan koko ajan suoritustamme joukkueena. Tavoitteenamme on olla parhaimmillaan maalis-toukokuulla, Salminen päättää.
 
Joensuun Kataja Korisliigassa kaudella 2009-10
 
Joey Knight. Copyright © Turkin Koripalloliitto/Türkiye Basketbol Federasyonu, tbf.org.tr.
...jatkoi sitä kaksi seuraavaa kautta Turkissa ja vahvistaa tulevalla kaudella
Katajaa Korisliigassa.
 
Kuvat:
Patriot League, patriotleague.org
UBC ökoStadt Güssing Knights, guessing-knights.at ja
Turkin Koripalloliitto/Türkiye Basketbol Federasyonu, tbf.org.tr
 
Takamiehet:
Joey Knight (USA), 26 v., 183 cm
Petri Virtanen, 28 v., 183 cm
Ilpo Pehkonen, 20 v., 181 cm
Jussi Eskola, 22 v., 189 cm
Janne Kinnunen, 22 v., 179 cm
 
Laitahyökkääjät:
Daviin Davis (USA), 23 v., 193 cm
Matias Ojala, 20 v., 197 cm
Juho Nenonen, 21 v., 202 cm
Roope Kinnunen, 18 v., 198 cm
 
Sentterit:
Kendall Chones (USA), 25 v., 201 cm
Sami Lehtoranta, 29 v., 205 cm
 
Keski-ikä: 23 v.
Keskipituus: 192 cm
 
Päävalmentaja: Pekka Salminen
Apuvalmentaja: Ilkka Immonen
 
Kaikki kolme ulkomaalaispelaajaa saapuvat joukkueen vahvuuteen elo-syyskuun vaihteessa.
 
Aiemmin uutisoidusta poiketen Mikko-Petteri Järvinen keskittyy ainakin alkukaudesta opintoihinsa sekä viime syksynä loukkaantununeen jalkansa kuntouttamiseen eikä ole joukkueen käytettävissä.
 
Menestystä kahdessa eri yliopistossa
 
Yliopistourallaan USA:ssa (2001-06) Joey Knight pelasi sekä High Pointin että Lehigh´n joukkueissa. Molemmissa tuli sekä arvostusta että menestystä.
 
Kaudet 2001-03 kuluivat High Point -yliopistossa, jonka Panthers-joukkue pelasi Big South -konferenssissa. Pelikaverina oli mm. alkavalla kaudella Korisliiga-paluun tekevä Danny Gathings (Korihait, ex-Aura Basket), jonka kanssa Knight, jo nuorena tulokaspelaajana, johti joukkuetta.
 
Tulokaskauden aikana takamieheen kohdistuneet ennätykselliset viisi valintaa viikon "rookie-pelaajaksi" enteilivät samalla jotakin suurempaa, mikä konkretisoituikin kauden päätyttyä valintana konferenssin vuoden tulokaspelaajaksi.
 
Myös Panthers kirjoitutti omaa historiaansa keväällä 2002 selviytymällä ensimmäistä kertaa kautta aikojen konferenssin lopputurnaukseen. Turnauksen kannalta historiallista oli joukkueen yltäminen aina loppuotteluun saakka: Panthersista tuli konferenssin turnaushistorian ensimmäinen ennakkorankingissa vasta sijalle 7 sijoitettu joukkue, joka ylsi kahden parhaan joukkoon. Joey Knight valittiin turnauksen tähtiviisikkoon.
 
Seuraava kausi (2002-03) toi valinnan konferenssin kakkostähdistöön yhdessä joukkuetoveri Gathingsin kanssa. Knightin tarkkuus kolmosviivan takaa oli koko konferenssin paras (40,3 %).
 
Pidettyään välivuoden koripallosta ja keskityttyään opintoihinsa Tarrant County Collegessa Texasissa Knight vaihtoi yliopistoa lukuvuosiksi 2005-07. Suunnaksi tuli Lehigh´n opinahjo ja Patriot League -konferenssi, jossa palloa pisti pussiin mm. tuleva seurakaveri, kilpailevaa Colgatea edustanut Kendall Chones.
 
Lehigh Mountain Hawks ylsi Knightin kahtena päätöskautena konferenssin lopputurnaukseen, mutta sen suurempaa menestystä joukkue ei saavuttanut. Joey Knight sen sijaan jätti puumerkkejään sekä konferenssin että koulunsa historiaan. Kauden 2004-05 päätyttyä hän oli konferenssin paras koriinjohtaneiden syöttöjen antaja (ka 4,1). Lopputurnauksessa samana keväänä Knight nakutti Kendall Chonesin Colgatea vastaan kaikki NCAA-konferenssit huomioiden kauden kovimman yksittäisen pistelukeman, peräti 45, mikä on edelleen yhden ottelun paras noteeraus Patriot League -turnauksen historiassa. Konferenssin korintekijätilastossa hän sijoittui kaudella 2004-05 neljänneksi.
 
Keväällä 2005 hänet valittiin lopputurnauksen tähtiviisikkoon ja keväällä 2006 konferenssin kakkostähtiviisikkoon. Päätöskeväänsä 2006 toi mukanaan myös tunnustukset sekä konferenssiltaan että koulultaan, kun Knight palkittiin erityisen rehtinä urheilijana kahteen eri otteeseen (Patriot League Sportsmanship Award ja Lehigh Athletic Department Sportsmanship Award 2006). Lisää suitsutusta oli luvassa hieman myöhemmin takamiehen vastaanotettua yliopistoltaan vuoden 2006 stipendiaattiurheilijapalkinnon (Lehigh Scholar-Athlete of the Year 2006).
 
Joey Knight pähkinänkuoressa
 
Syntymäaika: 31.08.1982
Pituus/cm: 183
Paino/kg: 87
Kotipaikka: Columbia, Tennessee, USA
Pelipaikka: 1-2
Yliopisto: Lehigh University (Bethlehem, Pennsylvania), USA
Seurat, joita edustanut: Columbia Central Lions (HSAA, USA), High Point Panthers (NCAA I, USA), Lehigh Mountain Hawks (NCAA I, USA), UBC ökoStadt Güssing Knights (AUT I), Eyüp Istanbul (TUR II), Pertevniyal Istanbul (TUR II)
 
Muuta:
 • Koko nimi Joey Nathaniel Knight. Kirjattu NCAA-pelaajarekisteriin etunimellä Joe.
 • Missasi päätösyliopistokaudellaan lähes puolet otteluista, kun Lehigh-yliopisto oli epähuomiossa tulkinnut väärin aikaisempia, muualla hankittuja opintosuorituksiaan. Tämän johdosta kattojärjestö NCAA asetti Knightin 16 ottelun mittaiseen pelikieltoon.
 • Harrasti lukioaikana pituushyppyä koripallon ohella saavuttaen jopa osavaltion (Tennessee) mestaruuden. Tämä poiki opiskelu- ja (yleis)urheilupaikkatarjouksia muutamilta ns. suuriltakin yliopistoilta. Knight päätti kuitenkin keskittyä koripalloiluun.
Saavutuksia:
 • ammattilaisena
  • Turkin kakkosliigassa
   • kaksinkertainen riistokuningas, 2008 (Eyüp Istanbul; ka 2,4) ja 2009 (Pertevniyal Istanbul; ka 2,6)
   • pistekuningas 2008 (Eyüp Istanbul; ka 23,0)
   • syöttötilastokakkonen 2009 (Pertevniyal Istanbul; ka 6,0)
   • Eurobasket.com-verkkopalvelun valinnat
    • kausi 2008-09: liigan paras takamies, puolustuspelaaja ja vuoden ulkomaalaispelaaja sekä tähtiviisikkopaikka
    • kausi 2007-08: tähtiviisikkopaikka
 • yliopistossa (NCAA I)
  • valinta konferenssinsa (Big South) Vuoden tulokaspelaajaksi v. 2002 (Big South Rookie of the Year)
   • mainittakoon, että Katajaa viime kaudella edustanut Larry Blair, joka niin ikään pelasi Big South -konferenssissa (edusti Liberty-yliopistoa), vastaanotti saman huomionosoituksen v. 2004
  • valinta konferenssinsa (Big South) tulokkaiden tähtiviisikkoon 2002 (Big South All-Rookie Team)
  • kaksi valintaa konferenssin lopputurnauksen tähtiviisikkoon, 2002 (Big South All-Tournament Team) ja 2005 (Patriot League All-Tournament Team)
  • kaksi valintaa konferenssin kakkostähtiviisikkoon, 2003 (All-Big South Second-Team) ja 2006 (All-Patriot League Second-Team)
  • konferenssinsa (Patriot League) myöntämä rehdin urheilijan tunnustus 2006 (Patriot League Sportsmanship Award)
  • yliopistonsa (Lehigh) myöntämä rehdin urheilijan tunnustus 2006 (Lehigh Athletic Department Sportsmanship Award)
  • yliopistonsa (Lehigh) stipendiaattiurheilija 2006 (Lehigh Scholar-Athlete of the Year)
  • peräti viisi valintaa konferenssinsa (Big South) viikon tulokaspelaajaksi kaudella 2001-02 (Big South Rookie of the Week 24.11. ja 8.12.2001, 21.1., 28.1. ja 18.2.2002)
   • ensimmäiset konferenssitason kunnianosoitukset High Point -yliopiston historiassa
   • saavutus on kokonaismäärältään edelleen (8/2009) High Point -yliopiston ennätys
   • vertailun vuoksi: Libertyn Larry Blair ylsi omalla Big South -tulokaskaudellaan (2003-04) kolmeen vastaavaan valintaan
  • Big South -konferenssifinalisti 2002
   • konferenssiturnaushistorian ensimmäinen ennakkorankingissa vasta sijalle 7 sijoitettu yliopisto, joka ylsi kahden parhaan joukkoon
  • mukana saavuttamassa High Point -yliopiston kautta aikojen ensimmäistä konferenssilopputurnauspaikkaa (Big South Tournament) keväällä 2002
  • Patriot League -konferenssisemifinalisti 2005 ja 2006
  • konferenssinsa (Big South) tarkin 3 pisteen heittäjä (40,3 %) kaudella 2002-03
  • konferenssinsa (Patriot League) paras koriinjohtaneiden syöttöjen antaja (ka 4.1) kaudella 2004-05
  • kirjautti koko NCAA:n kovimman yhden ottelun noteerauksen pisteissä (45) kaudella 2004-05
   • edelleen (8/2009) voimassaoleva konferenssin lopputurnausennätys
   • syntyi konferenssin (Patriot League) lopputurnauksen puolivälieräottelussa Colgatea vastaan 4.3.2005
   • ottelussa onnistuneet 15 pelitilanneheittoa on niin ikään edelleen voimassaoleva konferenssiennätys, samoin 10 onnistunutta 3 pisteen heittoa
  • pitää (8/2009) hallussaan Patriot League -konferenssin ennätystä lopputurnauksessa upotetuissa 3 pisteen heitoissa, yhteensä 13 v. 2005 (10 Colgatea, 3 Holy Crossia vastaan)
 • lukiossa
  • valinnat osavaltionsa, alueensa ja paikkakuntansa tähdistöön
Joey Knightin urakehitystä
1998-01 Columbia Central High School, Columbia, Tennessee, USA

2001-03 High Point Panthers (NCAA I - Big South), High Point, North Carolina, USA

        _____HEITTO%_____  LEVY-            _PISTEET_
KAUSI  OT-AV PELITIL. 3P  1P  PALLOT SYÖ MEN TOR RII  YHT  KA
------------------------------------------------------------------------
2001-02 29-28   38.2 30.0 76.4  3.9  3.1 3.2 0.0 1.8  379 13.1        
2002-03 23-22   43.2 40.3 76.1  4.4  2.0 2.3 0.1 1.2  375 16.3

2003-04 Tarrant County College, Arlington, Texas, USA (ei pelannut, keskittyi opiskeluun)

2004-06 Lehigh Mountain Hawks (NCAA I - Patriot League), Bethlehem, Pennsylvania, USA

        _____HEITTO%_____  LEVY-            _PISTEET_
KAUSI  OT-AV PELITIL. 3P  1P  PALLOT SYÖ MEN TOR RII  YHT  KA
------------------------------------------------------------------------
2004-05 28-28   36.0 33.6 75.4  4.0  4.1 2.6 0.0 1.7  380 13.6
2005-06 15- 5   39.4 32.5 77.2  4.0  2.4 2.3 0.0 1.5  216 14.4

2006-09 Ensimmäiset kolme ammattilaiskautta ---------------------------------

            ____HEITTO%___ LEVY-            _PISTEET_
KAUSI  LIIGA  OT MIN 2P  3P  1P PALLOT SYÖ MEN TOR RII  YHT  KA
-----------------------------------------------------------------------------
2006-07 AUT I  22 34 42.1 26.8 67.3  3.7  4.0 3.3 0.1 1.9  320 14.5
2007-08 TUR II 23 35 50.0 33.1 81.4  5.5  3.7 3.4 0.0 2.4  528 23.0
2008-09 TUR II 20 37 50.8 36.4 79.4  5.0  6.0 3.8 0.2 2.6  428 21.4
Joey Knight mediassa
 
Turkin Koripalloliiton Internet-palvelu
> Knightin tilastot Turkin TB2L-liigasta kahdelta edelliskaudelta (valitse pelikausi pudotusvalikosta)
 
Yahoo! Sports/rivals.com -Internet-palvelu
> Knightin kolmen viimeisen yliopistokauden tilastot ottelu ottelulta
 
Veoh -Internet-videopalvelu
NCAA/Patriot League: Runkosarjan ottelu Lehigh vs. Bucknell 25.1.2006 Knight Lehigh-paidassa (valk.) no. 10: 31 min./21 p./9 lp./3 s./1 riis.
Koko ottelu on katsottavissa, kun asentaa ilmaisen Veoh Web Player -ohjelman, joka löytyy Veoh-palvelusta yo. linkkisivuilta.

 
Lehigh-yliopiston Internet-palvelu
> Kauden 2005-06 -pelaajakortti
 
Lehigh-yliopiston Internet-palvelu 19.5.2009
"Former LU stars wrap up seasons on hardwood"
 
themorningcall.com - High School Sports Blog 1.5.2009
"Lehigh´s Joe Knight dominating in Turkey"
 
Patriot League -konferenssin Internet-palvelu 8.8.2006
"Joe Knight named the Lehigh Scholar-Athlete of the Year"
 
Patriot League -konferenssin Internet-palvelu 20.7.2006
"Knight honored with inaugural Sportsmanship Award"
 
Patriot League -konferenssin Internet-palvelu 1.3.2006
"Lehigh senior Joe Knight Named 2006 All-Patriot League Second-Team"
 
Lehigh-yliopiston Internet-palvelu 12.3.2005
"Knight named to All-Tournament Team"
 
Lehigh-yliopiston Internet-palvelu 4.3.2005
"Knight´s historic night leads Lehigh into semi-finals"
 
CSTV Networks -Internet-palvelu 4.3.2005
"Joe Knight hit 10 3-pointers and scored 45 points"
 
Patriot League -konferenssin Internet-palvelu 6.2.2005
"Knight shines as Lehigh tops Bucknell at Stabler"
 
Patriot League -konferenssin Internet-palvelu 8.1.2005
"Knight´s last second three leads Lehigh to dramatic win"
 
Patriot League -konferenssin Internet-palvelu 19.11.2004
"Lehigh newcomer Joe Knight scored 23 points in his Lehigh debut"
 
Patriot League -konferenssin Internet-palvelu 4.6.2004
"Lehigh Announces Three Men´s Basketball Recruits"
 
High Point -yliopiston Internet-palvelu 27.2.2002
"Joe Knight was named Big South Rookie of the Year"
 
High Point -yliopiston Internet-palvelu 19.2.2002
"Knight Wins 5th Big South Rookie of the Week Award"
 
High Point -yliopiston Internet-palvelu 16.2.2002
"Knight Lifts HPU Past Liberty In Double-OT Thriller"
 
High Point -yliopiston Internet-palvelu 15.2.2002
"Sophomore Joe Knight poured in a career-high 40 points"
 
High Point -yliopiston Internet-palvelu 26.11.2001
"Knight Named Big South Rookie of the Week"
 
High Point -yliopiston Internet-palvelu 10.11.2001
"Joe Knight looked especially sharp as he tallied 11 assists in his first game in a Panther uniform"
 

< Takaisin | Sivun alkuun