kataja basket club / ottelut / miesten edustusjoukkue
Tulosta sivu
< Takaisin

7.12.2013


FIBA EuroChallenge 2014:n alkulohkon 5. kierros 10.12.2013: Kataja Basket - Bakken Bears (DEN)
Ennakko I: Tanskan koripallotaso

Vaikka Tanskan nuorisomaajoukkueet laittavat Suomen vastaaville tänä päivänä lujasti kampoihin, ei miesten maajoukkuetta ole viime vuosikymmeninä juurikaan otsikoissa nähty. Sen EM-kisaedustukset ovat niinkin kaukaa kuin 1950-luvulta, jolloin Tanska nähtiin maanosamme parrasvaloissa kolmesti. Sijoitukset olivat häntäpäässä, 14. (1951), 16. (1953) ja 18. (1955) - voittosarakkeessa ko. kisoista yhteensä vain kolme merkintää.
 
Suomi on vertailussa selvästi edellä 14 EM-kisaosallistumisellaan ja parhaalla sijoituksellaan kuudes (1967). Olympiakisoissakin Suomi on ollut mukana kahdesti (1952 ja 1964), Tanska ei kertaakaan. MM-kisoissa, joihin Suomi hakee tällä hetkellä villiä korttia, kumpaakaan maata ei ole vielä nähty.
 
Kansainvälisen koripalloliiton, FIBA:n, maailmanrankingissa Tanskaa ei löydy 85 parhaan joukosta, Suomen sijoitus on 39.
 
Historian saatossa maat ovat iskeneet yhteen kaikkiaan 33 kertaa. Näistä Suomi on voittanut 28. Tuorein kohtaaminen käytiin Pohjoismaiden mestaruusturnauksessa heinäkuussa 2011, jolloin Suomi oli ylivoimainen lukemin 93-67. Kataja-pelaajista kentällä nähtiin Petri Virtanen, Antti Kanervo ja Vesa Mäkäläinen, Bakken Bears -miehistä Nicolai Iversen ja Lappeenrannan NMKY:n paidastakin tuttu jätti Chris Christoffersen.
 
Tällä hetkellä Tanskan maajoukkuetta valmentaa Tampereen Pyrinnön mestariluotsi Pieti Poikola apunaan Pyrintö-aisaparinsa Lasse Rantala. Tanska pelasi syksyllä Poikolan johdolla ensimmäisestä karsintapaikasta vuoden 2015 EM-kisoihin, mutta jäi melko kauas sijoittuen neljän joukkueen lohkossaan kolmanneksi edellään Sveitsi ja Itävalta. Lopulliseen EM-karsintaan kaikkiaan 13 "esikarsijamaan" joukosta selvisi Viro.
 
Yksi nyky-Tanskan suurimmista koripallotähdistä on Espanjan pääsarjassa La Bruixa D´Or Manresan joukkueessa pelaava vasta 19-vuotias, 212-senttinen korinaluspelaaja Rasmus Larsen, "Tanskan Dirk Nowitkzi".
 
NBA
 
Tähän päivään mennessä Tanskasta ei ole ponnistanut yhtään pelaajaa maailman kovimpaan koripalloliigaan. Suomalaisista Hanno Möttölä on yhä ainoa NBA:ssa esiintynyt pelaajamme (Atlanta Hawks 2000-02).
 
Seurajoukkueet
 
Suomalaisen koripalloilun kovin saavutus on Helsingin Kisa-Toverien selvityminen kahdeksan parhaan joukkoon v. 1964 silloisessa maanosamme ykköskilpailussa, Euroopan Cupissa, jonka arvostusta nykyisin vastaa Euroliiga.
 
Tanskalaisjoukkueet ovat ottaneet osaa europeleihin suomalaisia nihkeämmin, vuosien saatossa vain 30 kertaa (suomalaiset 105). Suurin osa yrityksistä on tyssännyt karsintaan tai ensimmäiselle kierrokselle. Tanskalaisten kovin meriitti tähän päivään mennessä on Skovlunde BK:n ensimmäisen kierroksen voitto norjalaisesta Sandvikasta kaudella 1981-82, mikä vei Euroopan kakkostason (silloisessa) Cup-voittajien cupissa toiselle kierrokselle, 16 parhaan joukkoon.
 
Kuluvalla kaudella 2013-14 kansainvälisiin sarjoihin osallistuu Suomesta neljä joukkuetta, Tanskasta yksi. Euroopan kakkoskisaa, Eurocupia, pelaa loimaalainen Bisons. Muut, Baltian liigassa pelaava Tampereen Pyrintö pois lukien, ottavat osaa maanosamme kolmanneksi arvostetuimpaan sarjaan, FIBA EuroChallengeen, jossa Bakken Bears kilpailee Katajan ja KTP-Basketin (tässä: Team TEHO Sport Kotka) kanssa.
 
Epävirallisissa seurajoukkuerankingeissa maiden joukkueita on listattu seuraavasti: Eurotopteams.com laskee viimeisimmälle listalleen (5.12.2013) 100 parhaan joukkoon vain Katajan, jonka sijoitus on erinomainen 74. Biisonit on sijalla 108, Pyrintö 125., Bakken Bears 131. ja KTP 132.
 
Eurobasket.com ei kelpuuta omalla laskentatavallaan 100 parhaan listalleen (5.12.2013) yhtään joukkuetta Suomesta tai Tanskasta.
 
Yhteenveto
 
 
Maajoukkueet
Olympiakisat
- Osallistumiskerrat -
- Mestaruudet -
- Mitalit -
MM-kisat
- Osallistumiskerrat -
- Mestaruudet -
- Mitalit -
EM-kisat
14 Osallistumiskerrat 3
- Mestaruudet -
- Mitalit -
Seurajoukkueet
Osallistuminen suurimpiin eurosarjoihin
18 Osallistuneita joukkueita yhteensä
(suomalaisjoukkueet välillä 1958-14, tanskalaiset 1962-14)
12
105 Osallistumiskerrat 30
Mestaruudet
-
(Paras saavutus HKT:n pääsy kahdeksan parhaan joukkoon v. 1964)
Taso 1
(FIBA European Champions´ Cup/FIBA Euro League/FIBA SuproLeague/Euroleague)
-
-
(Paras saavutus ToPo:n pääsy 16 parhaan joukkoon v. 1998)
Taso 2
(FIBA European Cup Winners´ Cup/FIBA European Cup/FIBA Saporta Cup/ULEB Cup/Eurocup)
-
(Paras saavutus Skovlunde BK:n pääsy 16 parhaan joukkoon v. 1982)
-
(Paras saavutus Katajan pääsy kahdeksan parhaan joukkoon v. 2013)
Taso 3
(FIBA Korac Cup/FIBA Europe Champions Cup/FIBA Europe League/FIBA EuroCup/FIBA EuroChallenge)
-
-
(Paras saavutus LrNMKY:n pääsy neljän parhaan joukkoon v. 2006)
Taso 4
(FIBA Europe Regional Challenge Cup/FIBA Europe Cup/FIBA EuroCup Challenge)
-


< Takaisin | Sivun alkuun