kataja basket club / ottelut / miesten edustusjoukkue
< Takaisin

15.1.2013


Kataja - BK Ventspils (LAT) 80-78
(18-27, 22-21, 23-13, 17-17)

Alkuasetelmat:
EuroChallenge 2013:n 16 parhaan joukkueen jatkolohkovaiheen (lohko I) ensimmäinen ottelu. Edessä kolme koti- ja kolme vieraspeliä, minkä jälkeen neljästä lohkosta kaksi parasta kustakin aloittavat pudotuspelit.
BK Ventspils hävisi kenraalissaan, Baltian liigan ottelussa, Barons kvartalsille lauantaina pisteellä. Tappio oli sille vasta kauden toinen 28 ottelussa. EuroChallengessa se ei ole vielä häviötä kokenut. Katajan kenraali oli voitokas (Korisliigassa Lapua vieraissa) ja joukkueen EuroChallenge-saldo ennen tätä kamppailua on 5-3.
Kataja joutuu otteluun ilman Lehtorantoja, Samia ja Juhoa. Vanhempi on palailemassa käsioperaation jäljiltä kentille kuun loppupuolella, viimeksi mainittu potee vielä reilu viikko sitten saamaansa nivusvammaa. Ventspilsillä on kaikki parhaat pelaajansa mukana.
 
Ratkaisu:
Kataja toipuu ennen puoliaikaa Ventspilsin järjestämästä alun shokkihoidosta, minkä aikana kotijoukkue ei ole pelikovuudeltaan vaadittavalla tasolla. Latvialaiset johtavat toisen jakson puolivälissä 17 pisteellä (23-40) - kunnes herra nimeltä Petri Virtanen (22/1/3 s./2 men./+19) alkaa ottaa isoa roolia. Kapteeni nostaa kirjaimellisesti omin käsin joukkuettaan upoksista sen verran suonsilmäkkeen reunalle, että esimerkki tarttuu: Katajan hyökkäys alkaa toimia, joukkue alkaa ansaita latvialaisten kunnioitusta ja se nousee ennen puoliaikaa iskuetäisyydelle. Kolmannen jakson alussa on jo selvää, että Kataja taistelee tänään myös voitosta. Viimeinen kymppi mennään jo tasatahtiin. Jerald Fields (6/5/-7) tekee itselleen loistavasti tilaa korin alla 55 sekuntia ennen loppua. Virtanen näkee tilanteen kolmen pisteen kaaren takana, pudottaa kauniin syötön ja Fields nostaa Katajan johtoon 78-74. Ventspilsin kavennettua eron vapaaheittoviivalta kahteen Katajalle tulee harmillinen lapsus. Viesti perutusta aikalisästä ei välity kaikille kenttäpelaajille eikä joukkue ole sitä kautta valmiina latvialaisträppiin: pallonmenetys, välitön kori vieraille ja tilanne on tasan 78, aikaa jäljellä 37 sekuntia. Aikalisän jälkeen ottelun alun ja lopun erityisen aktiivisesti pelannut Johnell Smith (16/4/1 s./1 men./3 riis./-6) ajaa korille, jolloin häntä rikotaan. Smith upottaa toisen vapaaheiton ja Kataja siirtyy pisteen johtoon. Sama mies saa kunnian ratkaista ottelun, kun hän haistaa heti perään takamieskollega Donald Simsin (11/1/3 s./3 men./2 riis./-19) syötön. Sims rikkoo Smithiä, joka pääsee taas viivalle, kun peliaikaa on jäljellä 14 sekuntia. Ensimmäinen heitto uppoaa, mutta toinen ei. Kakkostakamies Folarin Campbell (19/5/3 s./5 men./+1) hyökkää vielä kerran kohti koria, laittaa kakkosen ilmaan, mutta ei osu. Jonte Flowers (15/7/5 s./6 riis./+2) kaapii levypallon ja Kataja voittaa aiheuttaen Ventspilsille sen ensimmäisen EuroChallenge-tappion.
 
Avainpelaajat:
Virtanen on tänään kentän kuningas. Kahden pisteen erolla päättyvässä pelissä kirjautunut plus-miinus -saldonsa, +19 (kentän paras), kertoo tänään kaiken oleellisen. Merkittävin osa Peten peliä on tänään esimerkkinsä tuoma voima ja usko muulle joukkueelle. Laituri Jonte Flowers pelaa jälleen huikean ottelun. Kliseemäisesti voi lisätä: kuten hänellä tapana on. Jonten voi viimeistään tänään nostaa yhdeksi kaikkien aikojen Kataja-vahvistukseksi. Työnsä on laadukasta molempiin suuntiin, mutta etenkin se uhka, minkä salamannopeat kätensä asettavat vastustajille pelistä toiseen, on kullanarvoinen. Kuusi riistoa Ventspilsin tasoista joukkuetta vastaan on kivikova suoritus! Ykköspelintekijä Johnell Smith tekee tänään ottelun ratkaisun kannalta kaikkein ratkaisevimman suorituksen, kun hän riistää pallon Ventspilsin toiseksi viimeisessä hyökkäyksessä. Ilman sitäkin pelinsä on tänään hyvätasoista muutamia selviä aallonpohjia lukuun ottamatta. Iso laituri Dan Coleman (4/6/+14) on parhaimmillaan ottelun jälkipuoliskolla, kun hän noukkii varmasti tukun arvokkaita levypalloja. Kollegansa Juho Nenosen (5/3/-13) raataminen sytyttää koko 1800-päisen yleisön ja jopa coach-Toijalan. Tilastolukemiaan paljon isompi peli. Jerald Fields, Antti Kanervo (6/2/-6) ja Vesa Mäkäläinen (6/4/+7) jäävät tilastollisesti pienehköön rooliin, mutta kolmikolla on hetkensä. Fields runnoo väkisin muutaman tahtokorin, Kanervo raataa yli puoli tuntia puolustusorientoituneesti osuen siinä sivussa kahdessa kolmosessaan ja Mäkäläinen tiivistää muiden isojen miesten kanssa "paketin" tuikitärkeillä hetkillä viimeisen jakson ratkaisupaikoissa tehden Ventspilsin hyökkäämisestä muutaman kerran ylivoimaisen vaikeaa.
Maajoukkuelaituri Martins Meiers (18/9/+5) ja Folarin Campbell ovat vaarallisimmat vieraat. Isokokoisen Meiersin liikkuvuus tuottaa harmia tuon tuostakin ja Campbell osoittautuu juuri niin kovaksi korintekijäksi kuin mitä videot ja tilastot ovat osoittaneet. Takamiehistä yllättää pelintekijä Davis Lejasmeiers (7/1/2 s./+9), joka saa paljon peliaikaa kokeneen Akselis Vairogsin (ei pelannut) ilmeisesti vielä toipuessa selkävaivoistaan. Takamies Sandis Valters (10/4/2 s./6 men./+4) näyttää muutamaan otteeseen pelottavaa heittokättään, mutta nimekkäät iso laituri Ronalds Zakis (1/1/-3) ja ykköstakamies Donald Sims (pelitilanneheitot 2/10) puhkuvat yllättävän tehottomina. Urheilullisen Janis Timman (7/1/2 s./+7) pelihalut tuntuvat häviävän valmentaja Roberts Stelmahersin ripityksen myötä.
 
Muuta:
Menetystilasto 11-21 on joensuulaisittain nautittavaa luettavaa. Kuten ovat myös kolmen pisteen tarkkuusprosentit 51-48. Katajasta viivan takaa yrittävät ainoastaan Virtanen (4/9), Flowers (0/3) ja Kanervo (2/6). Kakkosprosentit kirjataan 46-44, mutta vapaaheitot menevät tähän saakka sarjan tarkimmalta joukkueelta (tarkkuus ennen matsia 82 %) huonosti: 16/25=64 % (Ventspils 24/27=89 %).
Ottelu on niin tasoltaan kuin viihdearvoltaan kenties kaikkein kovin Joensuussa koskaan pelattu koripallo-ottelu.
 
Lehdistötilaisuus:
 
Petri Virtanen:
- Pelissä oli hieman samanlainen käsikirjoitus kuin karsinnassa Aliagaa vastaan. Emme olleet aluksi ihan valmiita siihen kovuuteen, jolla tällä tasolla tulee pelata. Vastaavista peleistä oli jo kulunut vähän aikaa. Ajattelin henkilökohtaisesti koettaa vähän saada nostettua (joukkuetta), koska yleensä kun yksi kaveri onnistuu, alkavat muutkin onnistua. 17 downista saatiin noustua kahdeksaan puoliaikaan mennessä ja siinä vaiheessa tuntui, että nyt fiilis on löytynyt. Yksittäisistä asioista kaverin 21 menetystä meidän 10 vastaan - onhan siinä huikea ero.
- Ehkä nämä europelit sitten sopivat meikäläiselle, kun tuolla on usein todella isoja miehiä vastassa, joille pienten miesten puolustaminen on joskus vaikeaa. Kroppakin tuntuu jotenkin kummallisen hyvältä juuri näinä pelipäivinä.
 
Roberts Stelmahers:
- Hyvä ja yleisöönmenevä ottelu. Sanoin joukkueelle ennen peliä että emme voi vieraskentällä tehdä 20 virhettä. Teimme niitä 21, joten... Tämä muutti koko pelin suunnan. Hyökkäsimme riittävän hyvin, 78 pistettä on hyvä määrä. 80 ei myöskään ole liikaa vastustajalle vieraissa. Kataja ja etenkin numero 14 heitti kovia kolmen pisteen koreja, mikä tuhosi meidät.
 
Jukka Toijala:
- Emme olleet alussa valmiita kovuuteen. Jerald on ollut jonkin aikaa pelaamatta, mikä näkyi etenkin puolustuspäässä. Alku oli kaikinpuolin surkea. Meillä on kuitenkin ensimmäistä kertaa tällä kaudella käytössä neljä isoa pelaajaa. Lopussa näkyikin sitä tappelua ja rähinää, mitä isojen miestemme pitää tuoda mukanaan. Alussa tästä ei ollut tietoakaan.
- 17 pisteen tappioasemassa muutimme palloscreenien puolustamisen. Siihen mennessä yritimme olla aggressiivisia, emme onnistuneet, muutimme tätä passiivisemmaksi ja tämän jälkeen emme enää juosseet karusellissa. Tämän seurauksena vastustaja sai muutaman kolmosen, mutta niiden kanssa pystyimme elämään.
- Aika hurjaa luonnetta tulla 17 pisteen takaa tämän tasoisia joukkueita vastaan ja voittaa pelejä. Tästä on otettavissa paljon positiivisia asioita tulevaisuutta ajatellen. Nämä kokemukset meidän pitää muistaa silloin, kun meillä on vaikeaa. Osaamme ja voimme tulla takaisin aika pirun pitkältä takamatkalta!
- Virtasesta sen verran, että jokainen on voinut nähdä, kuinka motivoitunut hän on ollut ja kuinka hyvin hän on nämä EuroChallenge-pelit pelannut. Pete on kuitenkin pelannut aivan fantastisen hyvin myös Korisliiga-pelit tällä kaudella. En tiedä, mikä tähän voi olla syy, mutta Pete on ollut paljon parempi kuin mitä hän oli viime kaudella. Kaikissa peleissä. Sitoutuneempi harjoituksissa ja peleissä. Tämä näkyy nyt onnistumisina ja Pete selvästi nauttii tilanteesta.
- Juho Nenonen heitti itsensä täydellisesti likoon. Juhon taistelemat irtopallot tulevat varmasti olemaan yksi tulevan videopalautteen avainasia. Kun meillä on neljä isoa pelaajaa ja sitä kautta 20 virhettä käytössä, Juho näytti mallin kaikille muille isoille pelaajille, kuinka tulee pelata, jotta pärjäämme niin näissä peleissä kuin myös myöhemmin keväällä Korisliigassa.
 
Katajan seuraava ottelu:
Tulevana perjantaina Korisliigaa kotikentällä UU-Korihaita vastaan.
 
> Ottelutilasto ja -raportti (FIBAEurope.com)
 
> Kuvasatoa (Kuvanmaailma/Vesa Kuukka)


< Takaisin | Sivun alkuun