kataja basket club / ottelut / miesten edustusjoukkue
< Takaisin

19.2.2013


Kataja - Gaz Metan Medias (ROU) 79-75
(17-22, 9-17, 23-23, 30-13)

Alkuasetelmat:
EuroChallenge 2013:n 16 parhaan joukkueen jatkolohkovaiheen (lohko I) toiseksi viimeinen ottelu, ensimmäinen kahdesta peräkkäisestä kotimatsista. Katajan on jatkomahdollisuudet säilyttääkseen ehdottomasti voitettava, mielellään vähintään kolmella pisteellä, joukkueen hävittyä ensimmäisen kohtaamisen Romaniassa kahdella (82-84). Jatkopaikka ei olisi voitollakaan omissa käsissä, sillä samman aikaan pelattavassa ottelussa latvialaisen BK Ventspilsin tulisi hävitä Turkissa Pinar Karsiyakalle...
Katajan kokoonpanosta puuttuu ainoastaan Jerald Fields. Sami Lehtoranta kohtaa romanialaiset ensimmäistä kertaa, sillä hän ei vielä ensimmäisessä pelissä ollut täysikuntoinen. Mediaksen riveistä puuttuvat odotetusti pitkäaikaispotilaat Deven Mitchell ja Michael St. John.
 
Ratkaisu:
Kuten jaksonumerotkin osoittavat, tapahtuu käänne viimeisellä kympillä (Katajalle 30-13). Siihen saakka Medias pelaa erinomaisesti. Sen kovuus on selvästi liikaa Katajalle, joka ei saa hyökkäyksiään sujumaan oikein mitenkään. Joukkue ei ole valmiina kansainvälisen pelin kovuuteen ja menettää tukun palloja välillä suoraan omista käsistäänkin. Vajaa 2000 katsojaa jaksaa kuitenkin kannustaa kotijoukkuetta ja saa lopulta palkintonsa, kun Kataja kiskoo minuutit 30-35 murskaavasti 21-2 (tappioasema 49-62 vaihtuu johdoksi 70-64) nousten kiinni peliin. Käänteen takana on sekä pelaajien että valmennusjohdon usko omiinsa. Alkupelin täysin varjojen mailla vaeltanut Sami Lehtoranta (11/3/plus-miinus -lukema +6) saa edelleen luottoa ja herääkin yhtäkkiä riemastuttavasti takoen 5 minuuttiin 10 pistettä. Kapteeni Petri Virtanen (6/1/4 s./-4) vaikkei kokonaisuutena heittopelissään onnistukaan huokuu niin kovaa itseluottamusta, että se tarttuu Lehtorannan ohella muihinkin. Yhtäkkiä Mediaksen todella kova puolustuspeli on Kataja-hurmoksen edessä sulanut "normaaliksi", Areena kirjaimellisesti kuohuu, ja peliä pelataan valtavassa pauhussa loppuun pallonhallinta pallonhallinnasta.
Dan Coleman (14/11/2 riis./+13) nostattaa hallin kattoa 45 sekuntia ennen loppua laittamalla vaikean kääntöhypärin hyökkäysajan umpeutuessa häkkiin, Kataja johtaa 76-71. Antti Kanervo torjuu toisessa päässä Ivan Lilovin (18/1/2 s./2 riis./+11) korilleajon. Medias repii hyökkäyslevypallon ja pääsee Kataja-rikkeen jälkeen vapaaheittoviivalle. Toinen sisään (76-72), jälkimmäinen ohi. Coleman nappaa levyrin, mutta ei löydä omaa pelaajaa. Lilov riistää, ryntää kulmaan, laittaa kolmosen ilmaan - ohi. Pallo yli päädystä, Kataja-aikalisä, kellossa aikaa 25 sekuntia. Mediaksen joukkuevirheet ovat täynnä ja joukkue rikkoo Colemania ajassa 39:44 - kaksi vapaaheittoa. Kun molemmat livahtavat ohi, on kaikki on edelleen auki. Serbitakamies Slobodan Dundjerski (11/5/-10) hyökkää Mediaksen puolustuslevypallosta välittömästi Kataja-päätyyn ja nostaa vastustamattomasti kaksi pistettä. Tilanne 76-74, aikaa 10 sekuntia. Aikalisä. Medias rikkoo seuraavaksi Jonte Flowersia (16/4/4 s./4 riis./+8). Nyt molemmat vaparit osuvat: 78-74, aikaa jäljellä 8 sekuntia. Tästä 3 sekuntia ja Vesa Mäkäläinen (6/0/3 riis./+6) pysäyttää kellon pakottaen Dundjerskin vapaaheittoviivalle. Ensimmäinen uppoaa, mutta kenties koko ottelun kannalta ratkaiseva toinen ei... Tilanne Katajalle "vähimmäisriittävä" 78-75. Medias rikkoo luonnollisesti edelleen ja vajaa 3 sekuntia ennen loppua vapaaheittoviivalle astelee Antti Kanervo (14/3/2 s./+19). Jälkimmäinen heitto onnistuu (79-75). Kuten hyvässä koripallo-ottelussa parhaimmillaan, ratkaisua saa jännittää aivan loppuun, niin nytkin: Medias onnistuu vielä pelaamaan heittopaikan kolmosviivan taakse, mutta Katajan unelmat onnistuessaan romahduttava Rares Mandachen (5/3/2 s./2 riis./-7) kiskaisu menee loppusummerin soidessa ohi.
 
Avainpelaajat:
Katajasta tasaisimmin pelaavat Flowers ja Coleman, joihin voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Jonten tilastoja kaunistaa huikea heittotarkkuus: pelitilannekiskaisut 6/7 ja vaparit 3/4. Colemaninkin tarkkuus pelitilanneheitoissa, 6/9, on erinomainen. 11 levypalloa kestää niin ikään vertailun kansainvälisellä tasolla minä päivänä hyvänsä. Antti Kanervon esitys menee yksiin Flowersin kanssa: kun tilaa alkaa löytyä vähänkin, soi sukka tuttuun tahtiin. Puolustuksessa Lilovin torjuminen on yksi ottelun avainkohtia. Kaksikko Lehtoranta-Virtanen vastaa tänään konkreettisesti joukkueen ja hallin sytyttämisestä. Kun onnistumisia alkaa tulla, tarttuu fiilis koko joukkueeseen ja ulottuu katsomon ylimmillekin penkkiriveille.
Ivan Lilov kummittelee pitkään joensuulaisten verkkokalvoilla. Mies ei tunnu välillä heittävän ohi lainkaan (pelitilanneheitot lopulta 7/12). Katajan onneksi ruutinsa kastuu riittävästi viimeisellä kympillä. Korinaluskaksikko Ivan Ivanovic (8/4/3 s./-16) - Aleksandar Mladenovic (12/4/2 riis./+10) on niin ikään yli puolet matsista lähes pysäyttämättömissä (Mediaksen kakkosprosentti, peräti 73, on paljolti ansiotaan). Edellisen kohtaamisen ratkaissut Kyle Shiloh (3/4/8 s./2 riis./-4) keskittyy etenkin kavereidensa "ruokintaan" jaellen tukun komeita syöttöjä, mutta valmennusportaan luotto häntä kohtaan loppuu viimeisellä kympillä eikä amerikkalaista enää lopussa kentällä nähdä.
 
Muuta:
Mediaksen konsepti otteluun on keskittyä erityisellä huolella Jonte Flowersiin, Petri Virtaseen ja Antti Kanervoon ja jättää laitureita vähemmälle huomiolle. Taktiikka kantaa hedelmää pitkään, kun kolmikon ulkopuolelta vain Dan Coleman tuntuu löytävän korisukan. Medias takoo suurimmillaan 16:een venyvän eron milloin isojen miestensä pyörähtelyillä korin alla, milloin tehokkaasti päätetyillä ns. transition-hyökkäyksillä. Hitaammissa hyökkäyksissä erityisesti Bulgarian maajoukkuepelaajan, Lilovin, johdolla palloa pussitetaan nopeiden siirtojen päätteeksi usein kolmeen pisteen arvoisesti.
Illan toisessa ottelussa Pinar Karsiyaka voittaa BK Ventspilsin (84-75), mikä tarkoittaa, että Katajan unelma säilyy hengissä. Turkkilaiset varmistavat jatkopaikkansa ja saapuvat heille merkityksettömään otteluun Areenalle viikon päästä. Voitolla ja samanakaisella Mediaksen Ventspils-voitolla Katajan pelit Euroopassa jatkuisivat ja sillon puhuttaisiin jo suuressakin mittakaavassa suomalaisesta koripallohistoriasta...
 
Lehdistötilaisuus:
Adrian Gutoaia (6/2/+5), Gaz Metan Medias:
- Tappio ottaa koville. Meillä oli iso voitto alla (Karsiyaka) ja pelasimme sen pelin hyvin. Johdimme tauolla selvästi... En tiedä mitä toisella puoliskolla tapahtui, emme saaneet tehtyä niitä asioita, joita olisi pitänyt.
 
Päävalmentaja Marcel Dan Tenter, Gaz Metan Medias:
- Ensimmäiseksi onnittelut Katajalle. He nousivat mukaan otteluun ja pelasivat lopussa erittäin hyvää koripalloa. Oma joukkueeni ei kyennyt pitämään yllä samaa tempoa, jota pidimme puoliaikaan saakka. Pelinopeutemme oli (tuolloin) hyvää, teimme paljon pisteitä nopeista hyökkäyksistä. Jostakin syystä kovuutemme katosi loppua kohden.
- Taistelu (lohkon) kakkospaikasta on edelleen kesken. On hienoa, että jatkopaikasta käydään kunnon kilpailu. Tahdon vielä kerran onnitella koko Kataja-organisaatiota siitä, mitä se on jo tähän mennessä saavuttanut.
 
Jonte Flowers, Kataja:
- Olen todella iloinen lopputuloksesta. Henkilökohtaisesti kävin kaikki tunnetilat läpi ottelun aikana. Se oli todellista (tunteiden) vuoristorataa: epätoivoa, jännitystä, huolta...
- Vastustaja sai meidät tolaltamme ottelun alkupuolella. Teimme pakottamattomia virheitä ja näytimme varmasti jo joukkueelta, joka oli lyöty. Puoliajalla päätimme taistella yhdessä joukkueena ja -jälleen kerran, kuten ennenkin kauden aikana- löysimme keinot joilla homma hoidetaan. Luotimme itseemme ja toisiimme. Se on tässä joukkueessa iso juttu: emme koskaan kaadu lopullisesti, taistelemme aina loppuun asti.
- En tiedä, toivoisin, että meidän ei aina tarvitsisi tulla kovin kaukaa takaa (peliin mukaan). Joskus tulee vielä tilanne, jolloin (vastustajan) etumatka on liikaa. Meidän pitää tehdä jotakin tälle asialle.
 
Päävalmentaja Jukka Toijala, Kataja:
- Vaikeaksi tehtiin. Pelit tulevat aika nopealla rytmillä ja taululle laitetaan tietyt teesit joita pitäisi noudattaa... Nytkin tiesimme, kuinka he puolustavat ja silti hakkasimme päätä seinään puoliaikaan saakka, kun esim. pompotimme palloa palloscreen-tilanteissa ja pysäytimme pelin. Sitten emme päässeet enää mihinkään. Hermostuminen alkoi näkyä käsittämättöminä syötönvalintoina; välillä pallo oli minulla, välillä päätykatsomossa, välillä ties missä.
- Puoliajalla puhuimme oikeista asioista ja saimmekin hyökkäämistä kuntoon. Puolustimme myös ihan kohtalaisesti, mutta kaveri teki aika kovia koreja välillä. Uskoa todella koeteltiin. Lilov, maailmanluokan heittäjä, Bulgarian maajoukkuepelaaja, ei kyllä tarvinnut välillä yhtään tilaa, lähti (heitto) aivan naamaan. Jos emme aiemmin olisi onnistuneet tulemaan takaisin (peliin), voi olla, että poikki olisi naksahtanut. Mutta ei nyt. Hienoja comebackeja pelin sisällä. Täysin katastrofaalista peliä muutamalta, aivan hukassa, ja pystyvät kuitenkin kasaamaan itsensä toiselle puoliajalle, nousemaan omalle tasolle. Se on hieno juttu ja sitä pitää arvostaa.
- Käy jatkossa miten käy niin onhan tämä taas kerran sellainen asia mitä myöhemmin itse kunkin kelpaa muistella. Aivan uskomattomia pelejä.
- Jonte on aivan oikeassa sanoessaan, että emme me näin voi koko ajan pelata. Noutaja tulee jossakin vaiheessa. Se toisaalta on hieno piirre, että joukkue oppii pelissä ja pystyy kääntämään kurssin pelin sisällä. Voi olla, että näistä kokemuksista on hyötyä myös kevään pudotuspeleissä. Kovia jengejä on käännelty nurinniskoin.
 
Katajan seuraava ottelu:
Korisliigan kärkikamppailu pelataan perjantaina Kotkassa, vastassa kerrassaan hirvittävän kovassa vireessä riehuva KTP.
 
> Ottelutilasto ja -raportti (FIBAEurope.com)


< Takaisin | Sivun alkuun