Kausi 2002-03

 
Iltalehti 3.4.2003
Hongan kapteeni Heikki Zitting myönsi Katajan taidot
"Meillä ei ollut tahtotasoa"
 
PENTTI SALMI

 
Ei kestä mestari-Honkakaan kahden suomalaisen huippupelaajan menetystä. Toinen koriksen SM-finaali Tapiolassa sentään lähti kotijoukkueen tahdittamana. Honka iski heti kärkeen yhdeksän pisteen kaulan (18-9) Katajaa vastaan ja homma kävi kuin soitto vain. Mutta Maurizio Pratesin loukkaantunut varvas ei kestänyt kuin viisi minuuttia. Maukka tyylitteli tuon ajan täysosumapelillään. Kun hän siirtyi sivuun, sammui Hongan vauhti ja ajatus ja Kataja paineli voittoon numeroin 82-57 (36-44).
 
Kun lisäksi puolustuksen kulmakivi Markus Hemdahl on edelleen nilkkavaivaisena kokonaan poissa kokoonpanosta, niin siinä oli toinen Katajan iskun paikka. Joensuulaiset veivät hyökkäyskorilla tuhottomasti levypalloja.
 
Tähän hommaan peli ratkesi ja kotijoukkueen heittopeli luiskahti kauas finaalitasosta, pelitilanneheittojen sihti oli lopulta vain 32,8 prosenttia.
 
Kataja meni ensi kerran johtoon 25-24 ja hoiteli varmasti voiton.
 
Lisäksi Honka oli yllättäen taktisesti neuvoton. Katajan valmentaja Timo Heinonen oli puolestaan videonkelailullaan löytänyt hyvin Hongan trap-puolustuksen heikkoudet. Niinpä Kataja teki ilmaisia koreja aivan alta. Siinä meni jo Hongan uskokin, sillä se tosiasiassa luovutti ilman taistelua.
 
Kataja pisti puolestaan lunta tupaan koko ajan, eikä Stadin kundi Munkasta, Timo Heinonen päästänyt penkkimiehiä edes areenalle vaan veti parhailla pelaajillaan, kun Honka lepsutteli koko arsenaalillaan. Nöyryyttikö Heinonen Honkaa?
 
- En missään tapauksessa, se ei kuulu tapoihini. Pelasimme omaa joukkuepeliä. Uskoin kyllä etukäteen voittoomme, mutta hieman suureksihan se venähti. sanoi Heinonen.
 
Honka tarvitsee henkistä voimaa
 
Hongan leirissä yritetään nyt koota henkistäkin voimaa.
 
- Kataja esti hyvällä levypallopelillään meidän nopeat avaukset ja oli kiistatta parempi, mutta taistella meidän pitää jos aiomme voittaa. Nyt ei meillä ollut tahtotasoa, sanoi Hongan kapteeni Heikki Zitting.
 
Kataja pelasi liikkuvaa peliä, jossa pallonsiirrot ovat nopeita. Tämä tuo finaalipelien tuomarilinjalla paljon vapaaheittoja. Kahdessa loppuottelussa on Katajalla ollut peräti 56 vaparia, mutta Hongalla vain 32.
 
Eilinen Katajan vahvuus oli myös levypallopeli, se voitti sen peräti 44-29. Siinä samassa Joensuu otti hyökkäyskorillaan yhtä monta ohiheittoa, 17, kuin Honka vei puolustuslevypalloja. Uskomaton heilahdus siihen, että ensimmäisessä finaalissa Honka dominoi levyn alla irtopalloissa.
 
Clifton Jones finaalin helmi
 
Katajan Clifton Jones oli eilisen pelin tähti, suorastaan helmi. Tosin hän pääsi edellä mainitun Hongan trap-puolustuksen vuoksi lyömään donkkejakin näyttävästi. Mutta se kertoo jotain, että hän teki yhdeksän pelitilannekoria pussin alta, kun muu joukkue lisäsi sitä vain kolmella. Jonesin tehoindeksi oli hulppea 1,033, hän oli kentän paras pistemies, 23 pisteellä ja levyrikunkku, 14.
 
Myös Sami Laaksosen paluu huipulle polvivamman jälkeen on nostanut Katajan tehoja. Laaksonen pelasi eilen entisen vahvalla itsetunnollaan ja tehokkaasti.
 
- Nyt on haittaava polviside heitetty jo nurkkaan. Homma käy täydestä ja jalka on ok. Meidän pelimme oli alkujähmeyttä lukuun ottamatta suunnitellun mukaista, mutta taisi Honka heittää pyyhkeen myös kehään. Ei ollut heissä loppupelissä normaalia puristusta, sanoi Laaksonen.
 
Kolmas finaali pelataan lauantaina Joensuussa ja neljäs sunnuntaina Tapiolassa. Pelit ovat varmasti henkien taisteluja. Toipuuko Honka eilisestä 25 pisteen nöyrrytyksestä? Kysymysmerkkinä on tietysti myös Pratesin vamman laatu.
 
© Iltalehti
 
<< paluu

< Takaisin | Sivun alkuun