kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2013-14

23.10.2013


Laituri Brian Greene vahvistaa Kataja Basketia EuroChallengen alkulohkovaiheen ajan

Brian Greene Kuva: Copyright © Superleague.ua.
 
Joensuulainen Kataja Basket on kiinnittänyt riveihinsä kolmannen amerikkalaispelaajan. 29-vuotias Brian Greene liittyy joukkueeseen kahden kuukauden mittaisella sopimuksella. 196-senttiselle Florida A&M -yliopiston kasvatille kauden avaaminen Euroopan kentillä tulee olemaan urallaan jo kuudes kerta ja EuroChallenge käynnistyy osaltaan nyt kolmannen kerran. Todella kovaksi taistelijaksi arvostettu Greene on pelannut ammattilaisena kotimaansa lisäksi Sveitsissä, Ukrainassa, Sloveniassa, Turkissa ja Uudessa-Seelannissa.
 
Valmennusjohto käänsi katseensa pelaajamarkkinoille Vesa Mäkäläisen jouduttua keskivartalovamman vuoksi sairastuvalle kaksi viikkoa sitten.
 
- Viime kaudella huomasimme, että EuroChallengen ja Korisliigan pelaaminen samaan aikaan on etenkin fyysisesti haastavaa. Vaikka meillä on edelleen käytössämme laaja rotaatio, haluamme varmistaa että seuraavan kahden kuukauden aikana iskukykymme ei heikkene, vaikka joku muukin mahdollisesti puuttuisi kokoonpanosta, päävalmentaja Jukka Toijala taustoittaa.
 
Kahden kuukauden mittainen sopimus tarkoittaa, että Toijalalla on mahdollisuus peluuttaa Greeneä kuuden europelin lisäksi tarvittaessa myös 10 Korisliigan ottelussa.
 
- Ellei mitään yllättävää ilmaannu, Greenen peliluvan pitäisi olla kunnossa viimeistään Honka-pelissä (keskiviikkona 30.10.). Hän on tällöin ilman muuta kokoonpanossa. Meillä on kaksi kotiottelua ennen Cholet-kohtaamista (EuroChallenge-avaus), joten jokainen peli on tärkeä.
 
Brian Greene
Kuva: Copyright © Superleague.ua.
 
"Helppo valinta"
 
- Halusin pelaajan, jonka olen nähnyt livenä ja joka omaa kokemusta siltä tasolta jolla kilpailemme. Valinta oli helppo, Toijala toteaa.
 
- Olen nähnyt hänet aiemmin kolmesti Vegasin leireillä. Kyseessä on erittäin aktiivinen pelaaja sekä hyökkäs- että puolustuspäässä. Hyvä urheilija, joka tuo kentälle intensiteettiä ja kamppailukovuutta. Monipuolinen peluri, jota voi käyttää useilla eri pelipaikoilla. Greenen mukana kokoonpanoomme saadaan lisää leveyttä ja mahdollisuus käyttää erilaisia viisikoita paranee.
 
- Tätä ennen hän ei ole ollut hintahaarukassamme, mutta nyt tilanne on hieman samanlainen kuin Julian Terrellin (loka-joulukuussa Kataja Basketia edustanut iso laituri) kohdalla viime kaudella. Brian näkee varsinkin EuroChallenge-pelit mahdollisuutena osoittaa oma pelikuntonsa kovalla tasolla ja oli valmis tarttumaan parin kuukauden pestiin.
 
- Joulutauolla tarkistamme sitten uudelleen joukkueen tilanteen ja arvioimme mahdolliset tarpeemme kevätpuoliskoa ajatellen.
 
Brian Greene saapuu Joensuuhun torstaina. Kataja Basketin seuraava ottelu pelataan viikon päästä keskiviikkona 30.10. kotikentällä, jolloin Korisliigassa kohdataan Tapiolan Honka. Ensimmäinen EuroChallenge-ottelu on ohjelmassa tiistaina 5. marraskuuta. Tuolloin joensuulaisyleisölle esittäytyy Ranskalainen Cholet Basket.
 
Slovenian mestari, EuroChallengen riistokuningas
 
Greene pelasi viimeksi heinäkuun alussa, jolloin Uuden-Seelannin NBL-liigakausi HBS Bank Hawks -joukkueensa osalta päättyi. 14 ottelussa peliaikaa kertyi keskimäärin 32 minuuttia tilastoin 19,5 pistettä (liigan 8. paras noteeraus), 9,4 levypalloa (3.), 2,4 syöttöä (18.), 2,1 riistoa (7.) ja 1,1 torjuntaa (6.). Kahden pisteen heitot upposivat 54, kolmen pisteen heitot 27 ja vapaaheitot 69 prosentin tarkkuudella.
 
Todella monipuolisen laiturin ammattilaisura käynnistyi Sveitsistä syksyllä 2007, josta tie vei saman kauden aikana kotimaansa PBL-liigaan. Ura Euroopassa urkeni seuraavana syksynä, kun työpaikka löytyi Ukrainan Superliigasta.
 
BC Sumykhimprom lähti EuroChallenge 2008-09:aan karsintojen kautta ja raivasi tiensä lohkovaiheeseen. Greene kirjautti karsinnat mukaan lukien 10 ottelussa vakuuttavat keskiarvot 16,8 pistettä, 7,5 levypalloa, 2,8 syöttöä, 0,7 torjuntaa ja 2,4 riistoa, mikä toi lopulta koko sarjan parhaan pallorosvon tittelin.
 
Ukrainan liigassa Greene debytoi 16,3 pisteen (liigan 4. paras noteeraus), 7,2 levypallon (2.), 1,6 syötön, 2,8 riiston (2.) ja 0,7 torjunnan tilastokeskiarvoilla, jotka syntyivät runkosarjan 18 ottelussa.
 
Sana miehen taidoista oli kiirinyt ympäri Eurooppaa ja kautensa päättyikin lopulta Sloveniassa. Euroliigaa alkukaudesta pelannut Olimpija Ljubljana oli kiinnostunut Greenen palveluksista ja paikka joukkueeseen loppukevääksi aukeni try-outin kautta. Pesti kannatti, sillä kauden päätteeksi Olimpija-pelaajat nostelivat pokaalia Slovenian mestareina.
 
Tie vei edelleen ylöspäin ja syksyllä 2009 Greene aloitti Turkin pääsarjapelit Antalyan riveissä. Otteet säilyivät monipuolisina todella kovatasoisessa liigassa ja kauden saldoksi 29 ottelun jälkeen kirjattiin 10,3 pistettä, 6,8 levypalloa, 1,2 syöttöä, 1,6 riistoa ja 0,6 torjuntaa ottelua kohden.
 
Kaudeksi 2010-11 Greene palasi Ukrainaan. Uusi seuransa MBC Mykolaiv selviytyi pudotuspeleihin, mutta suurelle yleisölle mieleenpainuvampaa oli amerikkalaisen valinta liigan tähdistöotteluun ja etenkin tässä yhteydessä järjestetyn donkkikilpailun voitto. Viisi pudotuspeliä mukaan laskettuina Greene kirjautti 47 ottelussa tilastorivin 10,3 pistettä, 6,1 levypalloa, 2,0 syöttöä, 1,3 riistoa ja 0,9 torjuntaa ottelua kohden.
 

(Igor Harlamov @ YouTube)
 
Europeleihin Greene pääsi urallaan mukaan toisen kerran, kun kaudelle 2011-12 seurakseen Ukrainassa vaihtui BC Goverla. EuroChallenge-alkulohkon kuudessa ottelussa kirjautuivat keskimääräiset tilastot 11,3 pistettä, 3,7 levypalloa, 2,7 syöttöä, 0,7 torjuntaa ja 2,3 riistoa, mikä oli jälleen aivan sarjan terävintä kärkeä.
 
Superliigassa Goverla selvisi keväällä 2012 pudotuspeleihin, mutta niin Greenen kuin muunkin joukkueen tie katkesi jo ensimmäisellä kierroksella. Kaikkiaan 42 ottelussa laituri kirjautti jo totutusti monipuolisen tilastorivin 11,5 pistettä, 5,5 levypalloa, 1,7 syöttöä, 1,3 riistoa ja 0,7 torjuntaa.
 
Yliopistourallaan USA:n ykkösyliopistosarja NCAA:n ylimmällä tasolla 2005-07 pelanneen Greenen kovimmat meriitit ovat konferenssimestaruus (Mid-Eastern Athletic Conference) 2007 sekä valinnat konferenssin lopputurnauksen tähdistöön ja nimitys samaisen lopputurnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi keväällä 2007.
 
Brian Greene pähkinänkuoressa
 
Syntymäaika: 14.11.1983
Kansalaisuus: USA
Kotipaikka: Jacksonville, Florida, USA
Pituus/cm: 196
Paino/kg: 96
Pelipaikka: 3-4
Yliopisto: Florida A&M University (Tallahassee, Florida), USA
Seurat, joita edustanut: Ribault (High School) Trojans (FHSAA, USA), Santa Fe (Community College) Saints (NJCAA, USA), Florida A&M (University) Rattlers (NCAA I, USA), Lugano Tigers (SUI I), Jacksonville JAM (PBL, USA), BC Sumykhimprom (UKR I ja FIBA EuroChallenge), Union Olimpija Ljubljana (SLO I), Antalya BSB. (TUR I), MBC Mykolaiv (UKR I), BC Goverla (UKR I ja FIBA EuroChallenge), HBS Bank Hawks (NZL I)
Kausi 2013-14 kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 3.
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: 23 (BC Sumykhimprom vs. CBC Siroki 11.11.2008 - FIBA EuroChallenge)
 
> Brian Greenen Kataja Basket -pelaajakortti (urakehitys, tilastot, saavutukset, videoita, artikkeleita)


< Takaisin | Sivun alkuun