kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2013-14

4.8.2013


NBA D-liigan kaikkien aikojen pisteykkönen ensi kertaa Eurooppaan
Amerikkalaislaituri Renaldo Major Kataja Basketin haaviin

Renaldo Major Kuva: Copyright © LNBP.com.mx.
 
Kataja Basket on kiinnittänyt ensimmäisen ulkomaalaispelaajan alkavan kauden joukkueeseensa. Pienen laiturin tontilla seura tulee esittelemään 31-vuotiaan amerikkalaisen Renaldo Majorin, joka on pelannut käytännössä koko uransa kotimaassaan. NBA-humuakin kokeneen 198-senttisen Fresno State -yliopiston kasvatin CV on pullollaan hienoja meriittejä, vaikka jopa koko elämänsä oli vaakalaudalla syksyllä 2007.
 
Kausi 2006-07 oli ollut Majorin siihenastisen uran paras. Laituri oli debytoinut NBA D-liigassa (NBA Development League eli "NBA-kehitysliiga"), voittanut heti mestaruuden, valittu liigan vuoden puolustuspelaajaksi sekä ykköstähdistöön. Lisäksi hän oli saanut mieluisan yhteydenoton tammikuussa 2007, kun NBA-joukkue Golden State Warriors oli kutsunut tämän riveihinsä 10 päivän sopimuksella. Pesti oli huipentunut yhteen NBA-otteluun (27 minuuttia: 5 pistettä, 2 levypalloa ja 2 riistoa).
 
Unelma NBA:sta piti Majorin USA:ssa syksyllä 2007, vaikka siirtymisestään Italian pääsarjajoukkue Cantuun oli käytännössä ehditty jo sopia. NBA-joukkue Denver Nuggetsin ilmaistua kiinnostuksensa testata häntä Eurooppa sai jäädä.
 
Nuggetsien teettämässä lääkärintarkastuksessa ilmeni yllättäen, että Majorin sydämessä oli jotakin vialla. Sivuäänen aiheuttajaksi selvitettiin läppävika, joka saattaisi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jopa kuoleman. Seuranneessa avoleikkauksessa rintalasta halkaistiin, sydän operoitiin ja mies ommeltiin uudelleen kasaan. Leikkaus onnistui, mutta kausi oli ohitse jo lähtökuopissa eikä urankaan jatkumisesta ollut takeita.
 
Kova tahto ja sitkeä kuntoutustyö, jota ei helpottanut isänsä kuolema toukokuussa 2008, kuitenkin palkitsivat ja saman vuoden lokakuussa Major oli valmis jatkamaan koripalloilua NBA D-liiga -joukkueensa Dakota Wizardsin harjoitusleirillä.
 
Ammattilaisuransa jatkui paluun jälkeen onnellisissa merkeissä ja Major pelasikin D-liigassa seuraavat viisi kautta, aina viime kevääseen saakka.
 
Renaldo Major
Kuva: Copyright © Joe Murphy/
NBAE via Getty Images.

 
 
Renaldo Major
Kuva: Copyright © USAB.com/
Steven Maikoski.

 
Kaksi liigamestaruutta, Pan-Amerikan kisat 2011
 
Viime kausi oli Majorin uralla sikäli poikkeuksellinen, että hän teki sen aikana ensimmäiset vierailunsa muiden maiden liigoihin, syksyllä Meksikoon ja keväällä Puerto Ricoon.
 
Meksikon LNBP-liigassa seuransa oli 7 ottelun ajan Fuerza Regia Monterrey, jonka riveissä kirjautui keskimäärin 28 minuutin peliajalla 12,7 pistettä, 3,1 levypalloa, 2,0 syöttöä, 0,7 riistoa ja 0,7 torjuntaa.
 
Puerto Ricossa Major viihtyi vain viime toukokuun, jolloin BSN-liigan Mets de Guaynabo -joukkueessa tilastoihin jäivät 4 ottelun jälkeen merkinnät keskimäärin 12 peliminuutista, 5,3 pisteestä ja 1,8 levypallosta.
 
Pääosa kaudesta 2012-13 pelattiin näiden reissujen välissä, jolloin Major urakoi tutussa ympäristössä, NBA D-liigassa.
 
Toinen peräkkäiskausi Bakersfield Jam -joukkueessa oli lopulta 43 ottelun mittainen. Runkosarjan 41 matsissa vastuuta tuli keskimäärin 29 minuuttia, minkä aikana tilastoja kertyi 13,6 pisteen, 3,3 levypallon, 1,3 syötön, 1,3 riiston ja 0,8 torjunnan edestä. Kahdessa pudotuspeliottelussa peliaika nousi keskimäärin 32 minuuttiin muiden tilastojen oltua 12,0 pistettä, 7,5 levypalloa, 0,5 syöttöä, 1,5 riistoa ja 1,0 torjuntaa.
 
D-liiga -kauden aikana Major saavutti merkittävän rajapyykin, kun hän nousi joulukuussa 2012 liigan runkosarjan kaikkien aikojen pistetilaston ykköspaikalle. Kuuden pelikauden aikana (272 runkosarjapeliä) hän on kuluttanut korisukkia kaikkiaan 4160 pisteen edestä, mikä tarkoittaa ottelukohtaisena urakeskiarvona kunnioitettavaa 15,3:a. Miehen monipuolisuudesta kertovat myös muut ottelukohtaiset urakeskiarvot: 4,8 levypalloa, 2,3 syöttöä, 1,4 riistoa, 0,8 torjuntaa sekä pelitilanneheittojen 51 ja vapaaheittojen 80 prosentin osumatarkkuus.
 
Kauden 2012-13 päätteeksi NBA D-liiga muisti laituria kunniamaininnan arvoisesti (All-D-League Honorable Mention) - huomionosoitus, jonka Major sai myös toissa kaudella v. 2012.
 
Muita huomattavia meriittejä urallaan ovat mm. valinnat NBA D-liiga -pelaajista koottuun USA:n miesten maajoukkueeseen Pan-Amerikan kisoihin v. 2011 (pronssia), NBA D-liiga -pelaajista koottuun NBA D-League Select Team -joukkueeseen pelaamaan NBA:n kesäliigaa v. 2012, D-liiga -pelaajista koottuun NBA D-League Ambassadors -joukkueeseen edustamaan USA:ta Kiinan kansainväliseen turnaukseen v. 2007, NBA D-liigan tähdistöotteluun v. 2007, USBL-liigan ykköstähdistöön ja USBL:n finaaliturnauksen ykköstähdistöön v. 2006 sekä yliopistokonferenssinsa (Western Athletic Conference) tulokastähdistöön v. 2003. NBA D-liigan voiton (2007) lisäksi Major on juhlinut myös USBL-liigan mestaruutta ensimmäisen ammattilaiskautensa päätteeksi v. 2005.
 
"Joukkuepelaaja ja persoona"
 
Kataja-päävalmentaja Jukka Toijala kertoo, että viime viikolla Romaniaan sopimuksen tehnyttä ja viime kaudella joensuulaisseuraa edustanutta Jonte Flowersia pidettiin pitkään mukana ulkomaalaispelaajakuvioissa.
 
- Sovimme Jonten kanssa kauden päätteeksi ettemme tee mitään suuntaan tai toiseen ennen kuin tapaamme heinäkuussa Vegasissa. Yhdessä käymiemme keskustelujen jälkeen totesimme, että jos hänellä on mahdollisuus siirtyä Eurocup-joukkueeseen, on se hänen urallaan hyvä siirto. Kun näin sitten tapahtui, tuli uuden pelaajan hankkiminen hänen paikalleen ajankohtaiseksi.
 
- Vegasissa tapasimme (apuvalmentaja Petri Jaakkolan kanssa; toim. huom.) leirien yhteydessä muutamia agentteja sekä valmentajia. Heidän joukossaan olivat myös Renaldo Majorin agentti sekä itselleni jo vuosien varrelta tuttu D-liiga -valmentaja Will Voigt (Bakersfield Jam, Majorin viimeisin D-liiga -valmentaja; toim. huom.).
 
- Vaikka aluksi näytti siltä että sopimus on kovin kaukana, lähtivät asiat rullamaan varsin nopeasti. Yhteisymmärrykseen pääsimme noin viikko sitten.
 
Majorin taidot ovat kiistattomat eikä pelissään ei ole isoja puutteita kenties kolmen pisteen heittotarkkuutta lukuun ottamatta.
 
- Major on monipuolinen pelaaja. Hyökkäyspäässä hän on enemmän "slasher" kuin kaukoheittäjä. Vaikka Major on ollut jo vuosia D-liigan parhaimpia korintekijöitä, on hän profiloitunut hyväksi joukkuepelaajaksi, joka ei pelkää syöksyä irtopallojen perään ja uhrata itseään puolustuspäässä. Tästä on osoituksena mm. valinta D-liigan vuoden puolustuspelaajaksi, Toijala selvittää.
 
Suurin etukäteiskysymys lienee se, kuinka konkari sopeutuu kylmään Pohjolaan ja toisaalta eurooppalaiseen pelitapaan.
 
- On selvää, että sopeutumisessa eurooppalaiseen koripalloon ja elämään yleisesti saattaa mennä oma aikansa. Tässä meidän on seurana ja joukkueena oltava valmiina auttamaan ja toimimaan. Vaikka Renaldo on jo 31-vuotias, hän on kuitenkin omalla tavallaan rookie-pelaaja Euroopassa.
 
Toijala tietää, että Major on uransa aikana saavuttanut toiminnallaan kentällä ja sen ulkopuolella suuren arvostuksen niin pelaajien kuin valmentajienkin keskuudessa. Yliopistouransa päättyi reilu 10 vuotta sitten poikkeuksellisesti joukkueesta erottamiseen, minkä jälkeen uran suunta onkin ollut ainoastaan ylöspäin.
 
- Renaldolla on ollut omat suuret vaikeutensa. Yliopistouran päättyminen sekä vakava sydänleikkaus huomattavimpina, mutta joka kerta mies on noussut takaisin. Hänestä on kasvanut joukkuepelaaja ja persoona, jota jokainen joukkuekaveri, mm. David Bell ja Jared Newson, ja valmentaja ovat poikkeuksetta kehuneet estoitta, Toijala päättää.
 
Renaldo Majorin sopimus kattaa tulevan kauden. Sen myötä Kataja Basket on kiinnittänyt riveihinsä 11 pelaajaa. Valmennusjohto hakee aktiivisesti vielä yhtä vahvistusta, isoa korinaluspelaajaa.
 
Renaldo Major pähkinänkuoressa
 
Syntymäaika: 07.05.1982
Kansalaisuus: USA
Pituus/cm: 198
Paino/kg: 95
Kotipaikka: Calumet City, Illinois, USA
Pelipaikka: 3
Yliopisto: California State University, Fresno (tai: Fresno State), California, USA
Seurat, joita edustanut: Carver Military Academy (High School) Challengers (IHSA, USA), South Plains College Texans (NJCAA I, USA), Fresno State Bulldogs (NCAA I, USA), Gary Steelheads (CBA, USA), Dodge City Legend (USBL, USA), Sioux Falls Skyforce (CBA, USA), Dakota Wizards (NBA D-League, USA), NBA D-League Ambassadors (USA), Golden State Warriors (NBA, USA), Phoenix Stars (USA), Miami Heat (NBA Summer League, USA), Bakersfield Jam (NBA D-League, USA), NBA D-League Select Team (NBA Summer League, USA), Los Angeles Clippers (NBA, USA), Fuerza Regia Monterrey (LNBP, MEX), Mets de Guaynabo (BSN, PUR)
Muuta: Edusti USA:ta Pan-Amerikan kisoissa 2011
 
> Renaldo Majorin Kataja Basket -pelaajakortti (urakehitys, tilastot, saavutukset, videoita, artikkeleita)
> Kataja Basket -sopimustilanne 4.8.2013


< Takaisin | Sivun alkuun