kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2012-13

Lehdistötiedote 11.1.2013


Latvialaisjoukkueella vakuuttava alkukausi:
yksi tappio 27 ottelussa
Kataja lähtee kaatamaan liki voittamatonta BK Ventspilsiä EuroChallenge-jatkolohkon avauksessa

Joensuun Kataja liputtaa ainoana suomalaisjoukkueena maansa puolesta tiistaina 15. tammikuuta jatkuvassa FIBA EuroChallenge -sarjassa. Sen avausvastustaja 16 joukkueen jatkopeleissä on kovan Korisliiga-kilpakumppanin, Tampereen Pyrinnön, alkulohkossa kahdesti kaatanut latvialainen BK Ventspils. Kahdeksankertainen Latvian-mestari on todella kovassa vireessä ja saapuukin Joensuu Areenalle hurjan rekordin kera.
 
Ventspils pelaa parhaillaan kolmea eri sarjaa. EuroChallengen ja Latvian pääsarjan (LBL) lisäksi pelikokemusta on jo vuosikausia kertynyt Baltian liigasta (BBL^^). Tällä kaudella joukkue on tähän mennessä astellut parketille yhteensä 27 otteluun, joista se on voittanut vakuuttavat 26. Ainoa tappio kirjattiin lokakuun lopulla Latvian liigan ottelussa, mikä tarkoittaa, että putkeen voitettuja otteluja on tällä hetkellä 19: kuusi EuroChallengessa ja Latvian liigassa, seitsemän Baltian liigassa.
 
Ventspils onkin parhaillaan sarjakärjessä kotimaassaan ja kansainvälisissä peleissä taskussa ovat jo alkulohkovoitot niin Baltian liigassa kuin EuroChallengessa.
 
Latvian liigassa Ventspils on kertaalleen kaatanut EuroChallenge-sarjaa astetta kovemmaksi arvostetuissa Eurocupissa** sekä VTB-liigassa^^^ pelaavan VFT Rigan. EuroChallengessa Tampereen Pyrintö koki alkulohkossa Ventspilsin voiman joutuen pettymään sekä kotona (74-89) että vieraissa (59-79). Tiukimmille näissä peleissä Ventspilsin ahdisti ruotsalainen Södertälje Kings kotikentällään, jolloin vierasvoittomarginaaliksi jäi kaksi pistettä (80-82). Lohkon neljäs joukkue oli niin ikään ruotsalainen, Norrköping Dolphins, joka selvisi Latvian-vierailustaan neljän pisteen tappiolla (68-72). Ventspils voitti alkulohko-ottelunsa kuitenkin keskimäärin 16 pisteen erolla.
 
Katajalla on tulevasta vastustajasta vähintäänkin riittävästi tietoa, joten täydellisiltä yllätyksiltä vältyttäneen.
 
- Ventspils on toistaiseksi ollut vakuuttava, päävalmentaja Jukka Toijala myöntää.
 
- Kyseessä on urheilullinen, nuori ja erittäin hyvin heittävä joukkue, jossa on paljon Latvian tulevaisuuden maajoukkuetoivoja.
 
- Takakentällä Donald Sims, Folarin Campbell ja kokenut Sandis Valters muodostavat osaavan kolmikon. Martins Laksa on ollut huimassa heitossa koko kauden ja lähempänä koria operoivat Ronalds Zakis, Arturs Berzins ja Janis Timma ovat aiheuttaneet liikkuvuudellaan kovasti harmia vastustajille.
 
Tilastovertailu: Ventspils jäätävä pelitilanneheitoissa, Kataja tarkkana vapariviivalla
 
EuroChallengen karsintavaiheen ja alkulohkon perusteella tehtävä tilastovertailu tukee Toijalan tietämystä: Ventspils on äärimmäisen tarkka laittaessaan palloa koriin. Se pudotteli pelitilanneheitot pussiin 32 joukkueesta toiseksi parhaiten, 52 prosentin tarkkuudella. Katajan vastaava prosentti oli 44, mikä oli vasta 23. paras tarkkuus. Kataja paikkasi tätä osa-aluetta olemalla erityisen kylmäpäinen vapaaheittoviivalla: heittoprosentti 81,9 oli kaikista joukkueista paras. Ventspils ei toisaalta jäänyt 79,6 prosentin tarkkuudellaan paljoa jälkeen, kuten ei myöskään viivalle pääsyn määrissä: Kataja heitti keskimäärin 18,6 ja Ventspils 18,0 vapaaheittoa ottelua kohden.
 
Vaatimattoman pelitilanneheittotarkkuuden vastapainoksi Kataja oli erinomainen riistäessään palloja vastustajiltaan. Ottelukohtainen riistokeskiarvo 8,9 (4. paras) suhteessa Ventspilsin 6,3:een (19.) oli merkittävästi suurempi. Etenkin Jonte Flowersin panos koko sarjan tähän mennessä hanakimpana pallorosvona (2,9) oli huomattava.
 
Jukka Toijala luottaakin pelifilosofiassaan edelleen tuttuihin, jo toimiviksi todettuihin asioihin.
 
- Pyrimme aiheuttamaan harmia liikkuvuudellamme ja aktiivisuudellamme.
 
Jos osaavat latvialaiset laittaa pelivälinettä maaliin, on heitä vastaan ollut tähän mennessä myös äärimmäisen vaikea hyökätä. Tästä kertoo annettujen koripisteiden määrä per ottelu, joka Ventspilsillä oli toiseksi paras, 64,7. Tilastoykkönen tässä kategoriassa oli samaan jatkolohkoon itsensä pelannut toinen alkulohkovoittaja, turkkilaisjoukkue Pinar Karsiyaka (62,5), joten isot tulevat seinät olemaan joensuulaispelureilla vastassa jatkossakin. Katajan sallima pistemäärä 71,0 (8. paras) kertoo toisaalta sekin ansiokkaasta puolustustyöskentelystä.
 
Ottelukohtaiset levypallolukemat, Ventspils 37,5 (5. eniten) - Kataja 30,5 (vasta 28.), ansaitsevat vielä erityishuomion.
 
Flowers oli näistä kahdesta joukkueista ainoa yksittäinen pelaaja paremmuustilastojen kärkipäässä: riistotilaston piikkipaikan lisäksi (Ventspilsin paras tässä kategoriassa oli Janis Timma, 1,3, sija 41) hän oli pisteissä kuudes (18,4). Ventspilsin tasaisuudesta kertoo heidän parhaan pistemiehensä, Donald Simsin (12,2) taulukkosijoitus: viideskymmenesneljäs (54.).
 
Heittotarkkuustilastoihin Kataja sai niin ikään yhden "piikin" Jerald Fieldsin viimeisteltyä kakkoset 62,0-prosenttisesti (13. tarkin). Simsin 56,4 prosenttia riitti sijaan 27. Vapaaheitoissa 10 parhaan listalle ylsi molemmista joukkueista yksi pelaaja: Sims oli kahdeksanneksi (89,5 %) ja Petri Virtanen yhdeksänneksi (89,3 %) tarkin.
 
Molemmat joukkueet pelaavat kertaalleen ennen tiistaita: Ventspils kohtaa lauantaina omassa EuroChallenge-kenraalissaan Baltian liigan ottelussa kotonaan maanmiehensä Barons kvartalsin, Kataja taasen matkustaa samaan aikaan Lapualle kohdatakseen Korisliiga-ottelussa Korikobrat.
 
Toijala on luottavainen ennen h-hetkeä.
 
- Uskon että meillä on tiistaina hyvät mahdollisuudet voittoon. Olemme pelanneet kotona hyvin, ja nyt kun myös sairastuvalta tulee apuja, on meillä käytössä varsin laaja materiaali.
 
- Jatkolohkossa ei ole helppoja vastustajia, mutta lähdemme edelleen taistelemaan jokaiseen otteluun voitoista ja samalla pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon. Jos ei uskalla yrittää niin ei voi mitään saadakaan - laitamme itsemme likoon ja uskomme omaan osaamiseemme, Toijala päättää.
 
Mitaleilla vuodesta 1998, ylivoimaa 2000-luvulla
 
BK Ventspils Katajaan verrattuna BK Ventspils on nuori seura (perustettu v. 1994; Koripallo-Kataja v. 1949), mutta sen nousu on ollut nopeaa. Ventspilsiä voidaan pitää Latviassa 2000-luvun hallitsijana, voittihan se seitsemän mestaruutta putkeen 2000-06 ja vielä kerran 2009, jolloin palkintokaappiin säilöttiin tähän mennessä viimeisin kultamitali. Kahdella viime kaudella saldona on ollut hopea. Mitaleilla joukkue on ollut aina vuodesta 1998 eli kunnioitettavat 15 vuotta putkeen.
 
Kansainvälisillä kentillä seura otti ensiaskeleet v. 1997, joilla meneillään on nyt jo 16. kausi. Mitalisijoja on neljä: FIBA Europe Champions Cup**** -pronssi (2003), kaksi Baltian liigan pronssia (2007 ja 10) sekä Pohjois-Euroopan liigan (NEBL***) pronssi (2002). Vuosina 2003-08 Ventspils pelasi viisi peräkkäiskautta Eurocupia, jossa selvisi 2005 aina puolivälieriin saakka. Syksyllä 2010 aukeni paikka Euroopan ykkösliigan, Euroliigan, karsintaan. Nyt pelattavassa EuroChallengessa latvialaisjoukkue on parhaimmillaan, viime ja toissa kaudella (2011 ja 12), raivannut tiensä puolivälieriin.
 
Joukkueet vertailussa
 
Kuluva kausi (11.01.2013 mennessä):
  • BK Ventspils
    • FIBA EuroChallenge: 6-0 (6 voittoa, 0 tappiota)
    • Latvian pääsarja (LBL): 9-1
    • Baltian Liiga (BBL): 11-0
      Yhteensä: 26-1
      Voittoprosentti: 96,3
  • Kataja
    • FIBA EuroChallenge: 5-3
    • Korisliiga: 16-5
      Yhteensä: 21-8
      Voittoprosentti: 72,4

A-maajoukkuepelaajat:

  • BK Ventspils
    • Nykyiset: 4 kpl
      Martins Laksa, Arturs Berzins, Janis Timma, Martins Meiers
    • Kaikki: 7 kpl
      ed. lisäksi: Ronalds Zakis, Sandis Valters, Akselis Vairogs
  • Kataja
    • Nykyiset: 1 kpl
      Vesa Mäkäläinen
    • Kaikki: 4 kpl
      ed. lisäksi: Antti Kanervo, Petri Virtanen ja Sami Lehtoranta

Kokemus kansainvälisistä seurajoukkuekilpailuista:

  • BK Ventspils
    • 16. kausi (1997-13)
    • Pelaajat: Joukkueen EuroChallengeen ilmoittamassa kokoonpanossa ainoastaan neljä pelaajaa olivat ensikertalaisia, kun kausi käynnistyi. Näistä "rookie-pelaajista" merkittävää roolia esittää ainoastaan ykköstakamies Donald Sims.
  • Kataja
    • 1. kausi
    • Pelaajat: Joukkueen EuroChallengeen ilmoittamassa kokoonpanossa ainoastaan neljällä pelaajalla oli kauden käynnistyessä kokemusta kansainvälisistä seurajoukkuekilpailuista: Jerald Fields, Johnell Smith, Petri Virtanen ja Sami Lehtoranta.
      Fields ja Smith pelasivat molemmat EuroChallengea kaudella 2009-10. Smith on ottanut myös kahdesti osaa Etelä-Amerikan liigaan (2006 ja 08). Petri Virtanen valittiin Lappeenrannan riveistä kaudella 2007-08 jopa EuroChallengen edeltäjän, FIBA EuroCupin, tähdistöön. Hän osallistui kaudella 2004-05 Virossa pelatessaan myös FIBA Europe Cupiin (tuolloin euroopan 4. korkein taso; tätä kilpailua ei enää käydä). Lohkovaiheen käsivamman vuoksi sivusta seuranneen Sami Lehtorannan eurokokemus kahden kauden ajalta on jo kaukaa, 2000-01 (silloista Korac Cupia* Äänekosken Huiman riveissä) ja 2001-02 (silloista Saporta Cupia** Lahden NMKY:n riveissä).

BK Ventspils 2012-13 esittelyssä

BK Ventspils
Kuva: © BKVentspils.lv

Kokoonpano FIBA EuroChallenge 2013:ssa:

 #                         Pituus Paino  Synt. Pelipaikka  Lähtöseura/yliopisto        
 4 Andrejs Grazulis           202    95  1993           4  BK Ventspils
 5 Ervins Jonats              203    95  1991           4  Ogres
 6 Janis Timma                201    95  1992           3  Daugavpils/Kraslava
 7 Martins Meiers             208   108  1991           5  Tukuma SS
 8 Davis Lejasmeiers          192    82  1991           1  Ventspils Spars		
 9 Martins Laksa              200    92  1990           3  BS Riga/Pols
10 Sandis Valters             193    90  1978           2  BK Broceni
11 Ugis Pinete                194    89  1991           2  Variants Ventspils
12 Donald Sims (USA)          185    77  1987           1  Appalachian State, USA
13 Akselis Vairogs (C)        195    91  1985           2  Ventspils augstskola
14 Arturs Berzins             204    96  1988           4  Ogres
15 Toms Leimanis              188    70  1994           1  BK Ventspils
30 Ronalds Zakis              207   105  1987           5  Ventbunkers Spars
42 Folarin Campbell (NGA/USA) 192    93  1986         1-2  George Mason University, USA

Päävalmentaja: Roberts Stelmahers
Apuvalmentajat: Gints Fogels, Matiss Graudins, Kaspars Rumnieks
Takamiehet:

Donald Sims (USA) (185 cm/s. 1987)

Donald Sims Ykköspelintekijä, jolla on meneillään toinen ammattilaiskausi, ensimmäinen Ventspilsissä. Tehnyt tähän mennessä varmaa jälkeä ensimmäisellä Euroopan-kaudellaan. Viime kaudella aluksi kahdeksan peliä NBA:n kehitysliigassa (NBDL) Reno Bighorns -joukkueessa (6,9 pistettä, 2,9 syöttöä, 0,9 riistoa), loppukausi Venezuelassa LPB-liigan Gaiteros de Zuliassa, jossa sarjan paras pistemies sekä 10 parhaan joukossa myös syötöissä ja riistoissa (24,1 pistettä, 2,8 levypalloa, 3,5 syöttöä, 2,5 riistoa). Valittiin yliopistoaikanaan NCAA:n Southern Conference -konferenssin vuoden pelaajaksi (2010).

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

  • FIBA EuroChallenge: 12,2 pistettä, 2,5 levypalloa, 3,2 syöttöä, 0,8 riistoa, kahden pisteen heitot 56 %
  • Baltian liiga: 13,5 pistettä, 2,5 levypalloa, 2,5 syöttöä, 1,8 riistoa, kahden pisteen heitot 58 %
  • Latvian liiga: 11,4 pistettä, 2,1 levypalloa, 4,2 syöttöä, 1,7 riistoa, kahden pisteen heitot 59 %

Folarin Campbell (NGA/USA) (192 cm/s. 1986)

Folarin Campbell Liittyi ryhmään marraskuussa. Kova korintekijä, joka pelaa viidettä ammattilaiskauttaan. Kolmas kausi europeleissä. Aiempia stoppeja uralla ovat olleet järjestyksessä Italian kolmosliiga, Saksan Bundesliiga (kaksi peräkkäiskautta) ja Italian kakkosliiga, jossa viime kaudella Sant´Antimo Napolin paidassa kirjautuivat tilastot 15,2 pistettä, 5,3 levypalloa, 2,3 syöttöä ja 2,1 riistoa. Yliopistourallaan kerran mukana NCAA:n Final Four -lopputurnauksessa (2006).

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

  • FIBA EuroChallenge: 12,0 pistettä, 6,7 levypalloa, 3,0 syöttöä, 1,2 riistoa, kahden pisteen heitot 55 %, kolmen pisteen heitot 44 %
  • Baltian liiga: 8,8 pistettä, 6,0 levypalloa, 2,0 syöttöä, 1,0 riistoa, kahden pisteen heitot 58 %, kolmen pisteen heitot 18 %
  • Latvian liiga: 15,5 pistettä, 4,5 levypalloa, 0,5 syöttöä, 2,3 riistoa, kahden pisteen heitot 58 %, kolmen pisteen heitot 56 %

Sandis Valters (193 cm/s. 1978)

Sandis Valters Neuvostoliiton punalipunkin alla pelanneen ja tuolloin yhdeksi eurokoripallon legendaksi nousseen Valdis Valtersin poika. Pitkä ura isän ja Kristaps-veljen tapaan, meneillään ensimmäinen kausi Ventspilsissä. Huikean hyvä etenkin hyökkäyssuuntaan, tappavan tarkka kaukoheitto. Ammattilaiseksi ensi kertaa ulkomaille v. 2003, uraa Saksassa, Ukrainassa ja Italiassa. Meriittilistalla mm. kahdeksan Latvian mestaruutta, kaksi valintaa Latvian liigan finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi (2007 ja 2011), valinta FIBA EuroCupin tähdistöotteluun (2007; Petri Virtanen valittiin samaan tapahtumaan Lappeenrannan riveistä 2008), Latvian maajoukkueessa vuosina 1998-2007, kahdet EM-kisat (2005 ja 2007), 22-vuotiaiden EM-kulta 1998, europelikokemusta käytännössä n. 15 kauden ajalta. Viime kausi kotimaassaan VEF Riga -joukkueessa: mestaruus, Euroliiga-karsintaa, Eurocupissa 16 parhaan joukkoon, Baltian liigan pronssi.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

  • FIBA EuroChallenge: 10,0 pistettä, 1,8 levypalloa, 2,2 syöttöä, 0,8 riistoa, kolmen pisteen heitot 48 %
  • Baltian liiga: 7,1 pistettä, 2,0 levypalloa, 2,9 syöttöä, 1,0 riistoa, kolmen pisteen heitot 41 %
  • Latvian liiga: 7,7 pistettä, 3,4 levypalloa, 1,2 syöttöä, 0,7 riistoa, kolmen pisteen heitot 52 %

Akselis Vairogs (195 cm/s. 1985)

Akselis Vairogs Joukkueen kapteeni, joka on missannut koko EuroChallengen alkuvaiheet selkävamman vuoksi. Seuran oma kasvatti, palasi kesällä vuoden tauon jälkeen takasin Ventspilsiin. Viime kausi Puolan pääsarjassa WSK Slask Wroclawissa (8,3 pistettä, 2,9 levypalloa, 1,2 syöttöä, 1,0 riistoa). Ammattilaisena myös Ranskassa (Pro B), europelejä lähes 10 kauden ajan. Erityisen hyvä puolustuspäässä, mutta taitaa myös korinteon: oli mm. Baltian liigan runkosarjan pistekuningas v. 2006. Osa Ventspilsin edellistä, kauden 2008-09 Latvian-mestarijoukkuetta; kaksi vuotta sitten Ventspilsin kanssa EuroChallengen puolivälierissä. Kokemusta myös miesten maajoukkueesta.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

  • FIBA EuroChallenge: ei otteluja
  • Baltian liiga (2 ottelua): 2,0 pistettä, 2,5 levypalloa, 1,5 syöttöä, 0,5 riistoa
  • Latvian liiga (2 ottelua): 9,5 pistettä, 5,0 levypalloa, 3,5 syöttöä, 3,0 riistoa

Laiturit:

Martins Laksa (200 cm/s. 1990)

Martins Laksa Maajoukkueeseen viime vuonna noussut hyvin heittävä nuori laituri. Toinen kausi joukkueessa. Latvian mestari (VEF Riga) 2011. Viime kaudella Ventspilsin kanssa EuroChallengen välierissä (tilastot EuroChallengessa 2,5 pistettä, 1,2 levypalloa ja Latvian liigassa 7,2 pistettä, 2,5 levypalloa).

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

  • FIBA EuroChallenge: 8,8 pistettä, 2,7 levypalloa, kahden pisteen heitot 65 %, kolmen pisteen heitot 42 %
  • Baltian liiga: 10,6 pistettä, 3,7 levypalloa, 1,0 syöttöä, kahden pisteen heitot 74 %, kolmen pisteen heitot 44 %
  • Latvian liiga: 9,7 pistettä, 2,4 levypalloa, kahden pisteen heitot 54 %, kolmen pisteen heitot 52 %

Janis Timma (201 cm/s. 1992)

Janis Timma Laksan tapaan Latvian A-maajoukkueen nuorta kalustoa. Atleettinen, monipuolinen laituri, joka edustaa Ventspilsiä ensimmäistä kauttaan. Viime kaudella Latvian liigassa (Liepajas Lauvas) 13,8 pistettä, 5,9 levypalloa, 1,8 syöttöä ja 1,6 riistoa.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

  • FIBA EuroChallenge: 7,3 pistettä, 4,2 levypalloa, 3,7 syöttöä, 1,3 riistoa, kahden pisteen heitot 48 %, kolmen pisteen heitot 46 %
  • Baltian liiga: 11,0 pistettä, 7,1 levypalloa, 2,3 syöttöä, 0,6 riistoa, kahden pisteen heitot 73 %, kolmen pisteen heitot 24 %
  • Latvian liiga: 13,3 pistettä, 6,8 levypalloa, 3,5 syöttöä, 1,3 riistoa, kahden pisteen heitot 68 %, kolmen pisteen heitot 46 %

Isot laiturit/sentterit:

Martins Meiers (208 cm/s. 1991)

Martins Meiers Liikkuva korinaluspelaaja, joka pelaa seurassa kolmatta kauttaan. A-maajoukkueen nuorta kaartia, EM-kisakävijä 2011. Viime kaudella Ventspilsin kanssa EuroChallengen välierissä (tilastot EuroChallengessa 7,9 pistettä, 4,3 levypalloa, 0,9 torjuntaa ja Latvian liigassa 9,8 pistettä, 4,1 levypalloa).

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

  • FIBA EuroChallenge: 10,0 pistettä, 5,7 levypalloa, kahden pisteen heitot 77 %
  • Baltian liiga: 7,5 pistettä, 3,8 levypalloa, 0,6 syöttöä, kahden pisteen heitot 74 %
  • Latvian liiga: 9,1 pistettä, 4,4 levypalloa, 1,3 torjuntaa, kahden pisteen heitot 71 %

Ronalds Zakis (207 cm/s. 1987)

Ronalds Zakis Meiersin tapaan iso, liikkuva pelaaja. Viides kausi Ventspilsissä, jossa juhli seuran edellistä mestaruutta 2009. EM-kisakävijä 2011. Viime kaudella Ventspilsin kanssa EuroChallengen välierissä (tilastot EuroChallengessa 4,6 pistettä, 2,5 levypalloa ja Latvian liigassa 7,2 pistettä, 2,8 levypalloa).

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

  • FIBA EuroChallenge: 8,5 pistettä, 2,8 levypalloa, kahden pisteen heitot 66 %
  • Baltian liiga: 8,6 pistettä, 3,7 levypalloa, 1,2 syöttöä, kahden pisteen heitot 63 %
  • Latvian liiga: 11,3 pistettä, 3,9 levypalloa, 1,3 syöttöä, kahden pisteen heitot 68 %

Arturs Berzins (204 cm/s. 1988)

Arturs Berzins Kuului Laksan, Timman ja Meiersin ohella Latvian viimeisimpään maajoukkueryhmään. EM-kisakävijä 2011. Kuten Ventspilsin muut isot miehet, myös Berzins on todella taitava pelipaikallaan. Neljäs kausi seurassa, mestari vm. 2009. Kahdella edelliskaudella Ventspilsin kanssa EuroChallengen välierissä (tilastot EuroChallenge 2012:ssa 9,6 pistettä, 4,7 levypalloa, 1,1 syöttöä ja Latvian liigassa 9,2 pistettä, 4,7 levypalloa, 1,4 syöttöä).

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

  • FIBA EuroChallenge: 10,0 pistettä, 4,3 levypalloa, 1,3 syöttöä, kahden pisteen heitot 56 %
  • Baltian liiga: 9,0 pistettä, 5,4 levypalloa, 1,2 syöttöä, kahden pisteen heitot 64 %
  • Latvian liiga: 7,3 pistettä, 2,8 levypalloa, 1,3 syöttöä, kahden pisteen heitot 60 %

Päävalmentaja:

Roberts Stelmahers (s. 1974, kasvattajaseura ASK Riga)

Roberts Stelmahers Ensimmäinen kausi joukkueessa ja kotimaassaan, päävalmentajan roolissa. Aloitti valmennustehtävät v. 2009 Liettuassa, päävalmentajauran kolmas pääsarjakausi. Latvian A-maajoukkueen valmennusryhmässä vuodesta 2010.
 
Menestyksekäs pelaajaura Euroopassa, jossa takamiehenä Latvian lisäksi Venäjällä, Puolassa, Turkissa, Sloveniassa, Liettuassa ja Italiassa. Parhaita saavutuksia ULEB Cup -voitto, kaksi Baltian Liigan voittoa, kolme Latvian mestaruutta sekä mestaruudet Puolassa, Liettuassa ja Sloveniassa. Maajoukkueuralla 1992-05 yhteensä 144 A-maaottelua. Neljä kertaa EM-lopputurnauksessa.
 
BK Ventspils pähkinänkuoressa
 
Perustettu: 1994
Kotipaikka: Ventspils, Latvia (42000 asukasta)
 
Latvian liigassa:
  • Pääsarjakausia: 19 (1994-13)
  • Mestari: 8 kertaa (2000, 01, 02, 03, 04, 05, 06, 09)
  • Hopeaa: 5 kertaa (1998, 99, 07, 11, 12)
  • Pronssia: 3 kertaa (1996, 08, 10)
  • Sijoitus viime kaudella: 2. (sarjassa yht. 9 joukkuetta)

Eurokentillä: 16 kautena (1997-13)
1997-98 (Korac Cup*), 1998-99 (Saporta Cup**), 1999-00 (Saporta Cup ja NEBL***), 2000-02 (NEBL), 2002-03 (FIBA Europe Champions Cup****), 2003-04 (ULEB Cup^), 2004-08 (ULEB Cup ja BBL^^), 2008-09 (FIBA EuroChallenge ja BBL), 2009-10 (Euroliiga-karsinta, Eurocup^ ja BBL), 2010-11 (FIBA EuroChallenge ja BBL), 2011- 12 (Eurocup-karsinta, FIBA EuroChallenge ja BBL)

Euromenestys:

  • FIBA Europe Champions Cup -pronssi 03
  • Baltian Liigan (BBL) pronssi 07 ja 10
  • Pohjois-Euroopan liigan (NEBL) pronssi 02
  • Euroliiga-karsinta 2010
  • Eurocup-puolivälierä 05, -neljännesvälierä 04, 06, 07
  • FIBA EuroChallenge -puolivälierä 11 ja 12

* Korac Cupia pelattiin Euroopassa vuosina 1971-02. Nykyisin sitä vastaa FIBA EuroChallenge eli Euroopan kolmanneksi korkein kilpailu seurajoukkueille.

** Saporta Cupia pelasivat eurooppalaiset cup-mestarit vuosina 1966-02. Nykyisin sitä vastaa Eurocup eli toiseksi korkein kilpailu seurajoukkueille.

*** NEBL:n eli Pohjois-Euroopan Koripalloliigan perusti liettualaispelaajalegenda Sarunas Marciulionis. Sarja eli vain hetken, vuodet 1998-03. Nykyisin pelattava Baltian Liiga (BBL)^^ on tietynlainen jatkumo NEBL:lle.

**** FIBA Europe Champions Cupia vastaa nykyisin FIBA EuroChallenge eli Euroopan kolmanneksi korkein kilpailu seurajoukkueille.

^ ULEB Cup (nimi juontaa ranskasta: Union des Ligues Européennes de Basket-Ball) korvasi kaudesta 2002-03 alkaen Saporta Cupin Euroopan toiseksi korkeimpana seurajoukkuekilpailuna, kunnes se nimettiin v. 2008 nykyiseksi Eurocupiksi.

^^ BBL eli Baltian Koripalloliiga käynnistyi vuonna 2004. Liigaa pelaavat kuluvalla kaudella seurat Liettuasta, Latviasta, Virosta ja Kazakstanista.

^^^ VTB United -liiga on vuonna 2008 perustettu kansainvälinen koripallosarja ensisijaisesti Itä-Euroopan koripalloseuroille. Sarjan pääsponsorina toimii venäläispankki VTB Bank, mistä liigan nimi. Vaikka FIBA EuroChallenge arvostetaan yleisesti kolmanneksi kovimmaksi kansainväliseksi koripallosarjaksi Euroopassa, voitaneen VTB-liigasta puhua sitä kovempana kilpailuna osallistuuhan ko. kilpailuun myös Euroliiga-joukkueita.

Muuta

  • Latvian koripallotaso?
    Tuoreimmassa Kansainvälisen koripalloliiton rankingissa maa on sijalla 39 eli hieman Suomea (48.) edellä. Se on selvinnyt Olympialaisiin kerran (1936, vrt. Suomi: kahdesti, 1952 ja 1964) ja EM-kisoihin 12 kertaa, v:sta 2001 alkaen säännöllisesti (vrt. Suomi: 14 kertaa, viimeksi 2011 ja tulevat kisat 2013). EM-mitalit, 2 kpl, ovat kaukaa: kultaa v. 1935 ja hopeaa 1939 (Suomen paras EM-sijoitus on v:n 1967 sija 6).
  • Mikä sarja on EuroChallenge?
    Euroopan kolme arvostetuinta kansainvälistä seurajoukkuesarjaa ovat suuruusjärjestyksessä Euroliiga (vrt. Mestarien liiga jalkapallossa), Eurocup ja FIBA EuroChallenge, jonka voittaja saa automaattisesti edustusoikeuden Eurocupiin. Kivikovaa Euroliigaa on tällä kaudella pelannut peräti neljä suomalaista: Petteri Koponen (seura: venäläinen BC Khimki), Sasu Salin, Teemu Rannikko ja 17-vuotias Emir Sulejmanovic (kaikki kolme slovenialainen Union Olimpija Ljubljana). Gerald Lee Junior pelaa Eurocupia (montenegrolainen Buducnost). EuroChallengeen osallistui tällä kaudella Suomesta Katajan lisäksi Tampereen Pyrintö, jonka tie päättyi tämäniltaisen vastustajan, Ventspilsin, voittamaan alkulohkoon. Kaikkiaan runkosarjaa pelattiin 32 joukkueen voimin kahdeksassa lohkossa. 16 joukkueen jatkosarjasta kahdeksan parasta etenee playoff-peleihin.

Tulokset ja tilastot 2012-13

Videoita

Uutisia

FIBAEurope.com 9.1.2013
"One More In The Bag For Ventspils"
 
FIBAEurope.com 7.1.2013
"New Year, Same Ventspils"
 
FIBAEurope.com 19.12.2012
"Ventspils Fly High"
 
FIBAEurope.com 27.11.2012
"Ventspils Book Place In Last 16"

Linkkejä


 

FIBA EuroChallenge 2013 -jatkolohkovaiheen ensimmäinen ottelu (lohko I): Kataja - BK Ventspils (LAT) ti 15.01. klo 18.30 Joensuu Areenalla.

Liput: 20/12/7 €

HUOM. Korisliiga-kausikortit eivät käy EuroChallenge-peleihin.



< Takaisin | Sivun alkuun