kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2011-12

Lehdistötiedote 24.1.2012


Maajoukkuemies ja liigakonkari Katajan haaviin
Samuel Haanpää ja Elias Kajander loppukaudeksi Joensuuhun

Samuel Haanpää. Kuva: PalenciaBasket.com.
Samuel Haanpää
Kuva: PalenciaBasket.com

 
Elias Kajander. Kuva: Torpan Pojat.
Elias Kajander
Kuva: Torpan Pojat

 
Sunnuntaina Suomen cupin toista peräkkäisvoittoa juhlinut Korisliigan kärkijoukkue vahvistaa rivejään. Neljän pitkäaikaispoissaolijan aiheuttamaa miehistövajetta saapuu paikkaamaan kaksi tuttua pelimiestä, 25-vuotias Samuel Haanpää ja 31-vuotias Elias Kajander. Molempien sopimukset kattavat loppukauden.
 
Runsaasti erilaisista loukkaantumisista ja poissaoloista kärsinyt joensuulaisryhmä päätti katsastaa markkinat vielä kertaalleen Juha Stenin kuluvan kuun alussa vastaanottaman diagnoosin myötä. Verenkiertojärjestelmän toimintahäiriön vuoksi kapteenille määrättiin pitkä lepojakso ja jo sairastuvalla majailevat Juho Nenonen (lonkkavaiva), Ville Viita (polvivaiva) ja Ilari Tolvanen (selkävaiva) saivat seuraa. Nenonen ja Tolvanen ovat olleet sivussa käytännössä koko kauden, Viita noin kuukauden.
 
- Neljästä sairaslistalla olevista pelaajista yksi (Juha Sten; toim. huom.) on varmuudella poissa loppukauden. Kolmen muun suhteen elämme toivossa, mutta mitään varmuutta ei heidänkään paluuajankohdistaan ole, päävalmentaja Jukka Toijala toteaa.
 
Edellisen kerran valmennusjohto katsasti pelaajamarkkinoita marraskuussa, jolloin mukaan saatiin houkuteltua kaupungissa opiskeleva Lasse Hintsala. Tällä hetkellä joukkueella on rivissään yhdeksän tervettä pelaajaa, joista yksi on vasta 16-vuotias Johannes Lasaroff.
 
Toijala kertoo, että huolimatta hyvistä tuloksista loukkaantumistilanne on aiheuttanut runsaasti päänvaivaa.
 
- Viisi vastaan viisi -harjoitusten järjestämisessä on ollut jo pitkään omat haasteensa. Ottelutilanteessa tietyt pelaajat ovat joutuneet urakoimaan todella isoja minuutteja.
 
- Uusien miesten myötä pääsemme vihdoin harjoittelemaan täysipainoisesti. Peleissä voimme mennä sellaisella meille luonnollisella rotaatiolla, mikä kuului suunnitelmiimme jo kauteen lähdettäessä. Peliminuutit eivät enää rasita liikaa tiettyjä pelaajia. Lisäksi pääsemme lähemmäksi sitä pelitapaa, mikä on ollut tarkoituskin, Toijala kaavailee.
 
Uusi Kataja-kaksikko tuntee toisensa entuudestaan. He aloittelivat Korisliiga-uriaan samaan aikaan (v. 2003) Vantaan Pussihukissa ja tiet kohtasivat kaudella 2009-10 Torpan Pojissa. Kataja-pelaajista Ilpo Pehkonen on pelannut ToPossa useamman kauden yhdessä Kajanderin kanssa ja Haanpää on maajoukkuetuttu Petri Virtaselle, Sami Lehtorannalle ja Juha Stenille.
 
Samuel Haanpää. Kuva: Francois Perthuis.
Samuel Haanpää. Kuva: Francois Perthuis.
 
203 senttiä heittovoimaa
 
Parhaimmillaan etenkin huikean tarkkana kaukoheittäjänä tunnetulla Samuel Haanpäällä on Petri Virtasen tapaan takanaan tiivis viime kesä maajoukkueen kanssa. Pettymyksekseen urallaan 26 A-maaottelua pelannut Haanpää putosi ToPoa edustavan Tuomas Iisalon kanssa viimeisenä pois syksyn EM-kisajoukkueesta.
 
Heinäkuussa solmittu ammattilaissopimus vei miehen sarjakauden alussa Kyprokselle Keravnosiin, joka pelasi oman sarjansa ohella myös kansainvälisiä otteluja EuroChallenge-liigassa. Keravalaisen Kori-80:n kasvatti kärsi pohjevaivoista kyeten mukaan viiteen Kyproksen liigan otteluun. Keskimäärin 14 minuutin peliajalla tilastoihinsa kirjautuivat merkinnät 4,2 pisteestä, 1,4 levypallosta ja 1,4 syötöstä. Neljässä EuroChallenge-pelissä vastaavat keskiarvot olivat 13 minuutissa 5,0 pistettä ja 2,8 levypalloa. Kun joukkueen ottelut eurokentillä päättyivät, sopivat seura ja pelaaja joulukuussa yhteistyön ennenaikaisesta päättymisestä.
 
Maajoukkueen valmentajistoon kuuluva Toijala kertoo pitäneensä Haanpään kanssa tavallista tiiviimmin yhteyttä viime maajoukkuekesästä saakka.
 
- Olemme yhdessä järjestämässä koripalloleiriä tulevana kesänä, joten etenkin sen tiimoilta olemme pitäneet tasaisesti yhteyttä. Olen toki koko ajan seurannut myös, miten hänen uransa etenee ja kun Samuel ja joukkueensa Keravnos päättivät purkaa sopimuksen, ilmoitin kiinnostuksestamme.
 
Kun uutta ulkomaansopimusta ei Haanpään asettamassa tavoiteajassa syntynyt, alkoi paluu Korisliigaan kahden vuoden tauon jälkeen näyttää todennäköiseltä.
 
- Tähtäin oli ulkomailla, mutta kun aikaa alkoi kulua, halu päästä pelaamaan kasvoi, "Santtu" taustoittaa paluutaan kotimaan kentille.
 
- Suomessa minulla oli muutama hyvä vaihtoehto, joista Joensuu tuntui osuvimmalta ja oikealta. Kasassa on jo nyt hyvä paketti, joka on pärjännyt loukkaantumisista huolimatta. Jotain siellä on tehty oikein.
 
- Oma tavoitteeni on pelata aina mahdollisimman korkealla tasolla, myös rooli menestyvässä joukkueessa kiinnostaa.
 
Jukka Toijala kaavailee Haanpäälle muutakin kuin pelkän heittäjän roolia.
 
- Kaikki tietävät Santun heittotaidon. Katajalle hänestä on tässä yhteydessä apuja myös kokonsa puolesta, sillä hän pystyy puolustamaan 3-4 -paikan pelaajia. Uskon, että tämä helpottaa etenkin isojen miestemme, Samin (Lehtoranta) ja Jeremyn (Price) peluuttamisessa sekä auttaa meitä mahdollisissa virhevaikeuksissa, Toijala näkee.
 
Kausina 2006-08 USA:ssa Valparaison yliopistossa tarkan heittokätensä ansiosta opinahjon historiankirjoihinkin yltäneellä Haanpäällä on meneillään neljäs ammattilaiskausi. Ura käynnistyi Italiasta ja täksi kaudeksi Kyprokselle Haanpää päätyi Ranskan, Suomen ja Espanjan kautta. Nyt on siis edessä paluu Korisliigaan, jossa edellisellä ja tähän mennessä käytännössä ainoalla (kaksi ottelua Pussihukissa kaudella 2003-04) kaudellaan 2009-10 syntyivät ToPon paidassa 30 ottelussa lukemat 15,1 pistettä (sarjan toiseksi paras kotimainen pistemies) ja 5,4 levypalloa. Haanpään esitykset toivat hänelle tuolloin Korisliigan vuoden tulokkaan tittelin.
 
Elias Kajander. Kuva: Francois Perthuis.
Elias Kajander. Kuva: Francois Perthuis.
 
Yllätysveto mallia Kajander
 
Melkoisena yllätyksenä Kataja saa samaan hengenvetoon riveihinsä myös toisen tutun pelimiehen, kymmenennen Korisliiga-kautensa aloittavan Elias Kajanderin. Helsinkiläisen Touhun Pojat Lauttasaaren (ToPoLa) kasvatti oli viime kesänä jo lopettelemassa pääsarjauraansa, mutta perui lopulta päätöksensä.
 
- Teimme jokin aika sitten hänelle ehdotuksen, joka alkoi pikku hiljaa kiinnostaa, Toijala taustoittaa alkuvuoden todellista yllätysrekrytointia.
 
Päänavauksen Helsingin-suuntaan teki Ilpo Pehkonen, Kajanderin joukkuekaveri ToPo-ajoilta. Hetken ehdotusta mietittyään opintovapaalla oleva varatuomari päätti yhdistää meneillään olevat kauppatieteiden opinnot ja koripalloilun.
 
- Hetki meni miettiessä, onko minulla vielä pelifiiliksiä. Kun niitä sitten tuntui olevan, ei Joensuuhun tulolla ollut esteitä. Opintovapaani mahdollistaa paikkakunnan vaihdon ja kevääseen saakka voin käyttää Itä-Suomen yliopiston palveluja, graduaan työstävä Kajander kertoo.
 
- Myös sympatiani ovat tässä tilanteessa Katajan puolella. Arvostan seuraa valmentajineen ja taustahenkilöineen ja haluan auttaa, kun mahdollisuus siihen nyt on.
 
Urheilua koko ikänsä harrastanut lakimies ei ole päästänyt lyhyehkön pelitauon aikana kuntoaan rapistumaan.
 
- Jos olisin rapakunnossa, en olisi hommaan ryhtynyt. Koetan tuoda mukaan kokemustani ja fiksua tekemistä niin treeneihin kuin peleihinkin. Koulun ohella tavoitteena on tietenkin mestaruus, kaksi kertaa finaalitappiota urallaan maistanut Kajander vakuuttaa.
 
Haanpää tapaan Kajander tuo 196-senttisenä Katajaan muun muassa lisää pituutta.
 
- Kajander tuo meille kokoa ja apuja kolmos- ja nelospaikoille. Hän on monipuolinen, fiksu pelaaja, joka on hyvä juoksemaan kenttää. Kliseisesti sanottuna "kokenut joukkuepelaaja".
 
Viime keväänä ToPossa edellisen kerran liigapalloa pelannut Kajander kirjautti tuolloin 38 runkosarjapelissä (keskim. 22 min.) tilastoihinsa 6,9 pistettä ja 3,3 levypalloa. Kolmessa puolivälieräottelussa Tampereen Pyrintöä vastaan vastaavat lukemat olivat (keskim. 15 min.) 2,3 pistettä ja 2,3 levypalloa.
 
Pääsarjaurallaan Kajander on aiemmin edustanut Torpan Poikia, Vantaan Pussihukkia ja Espoon Honkaa. Vuonna 2005 hänet valittiin liigan kehittyneimmäksi pelaajaksi. Palkintokaapissaan on kaksi SM-hopeaa ja yksi pronssi. Yhdeksän aiemman kautensa aikana Kajander on pelannut 331 runkosarjaottelua, joissa tehnyt 2968 pistettä (ka 9,0) ja ottanut 1151 levypalloa (ka 3,5). 59 pudotuspelissä vastaavat luvut ovat 439 (7,4) ja 161 (2,7).
 
Haanpään ja Kajanderin saapumisen myötä Toijalan ja Katajan ongelmat ovat yhtäkkiä kovin erilaiset kuin mitä vielä muutama päivä sitten.
 
- Nyt onkin sitten todellista haastetta peluuttamisen suhteen, päävalmentaja tuumaa.
 
Uusi Kataja-kaksikko saapuu Joensuuhun tiistaina. Joukkue pelaa seuraavan kerran ensi lauantaina 28.1., jolloin Korisliigassa vastustajaksi Joensuu Areenalle saapuu Kouvolan Kouvot. Ottelu on osa yhdessä Mestis-kiekkoseura Jokipoikien kanssa järjestettävää yleisölle ilmaista Mehtimäen Mestarit -tapahtumaa.
 
Samuel Haanpää pähkinänkuoressa
 
Syntymäaika: 27.09.1986
Pituus/cm: 203
Paino/kg: 98
Pelipaikka: 2-3
Kasvattajaseura: Keravan Kori-80
Seurat, joita edustanut: Keravan Kori-80 (I div.), Helsingin NMKY (A-poikien SM-sarja), Vantaan Pussihukat (Korisliiga), Rekolan Urheilijat (Vantaa) (I divisioona), Cornerstone [Texas] Christian Academy High School Warriors (lukiosarja, Texas, USA), Valparaiso University Crusaders (NCAA I, USA), Capo D´Orlando (ITA I), Fos Ouest Provence Basket (FRA III), Torpan Pojat (Helsinki) (Korisliiga), Palencia Baloncesto (ESP II), Keravnos Strovolou Nikosia (CYP I ja FIBA EuroChallenge)
Kausi 2011-12 Korisliigassa: 3.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 29
 
> Samuel Haanpään Kataja-pelaajakortti
 
Elias Kajander pähkinänkuoressa
 
Syntymäaika: 01.10.1980
Pituus/cm: 196
Paino/kg: 95
Pelipaikka: 2-3
Kasvattajaseura: Touhun Pojat Lauttasaari (Helsinki)
Seurat, joita edustanut: ToPoLa, Torppa (Helsinki) (I div.), Vantaan Pussihukat (Korisliiga), Torpan Pojat (Helsinki) (Korisliiga), Espoon Honka (Korisliiga)
Kausi 2011-12 Korisliigassa: 10.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 30
Muuta: Ammatiltaan varatuomari. Urheilun oikeusturvalautakunnan jäsen.
 
> Elias Kajanderin Kataja-pelaajakortti


< Takaisin | Sivun alkuun