kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 1998-99

Karjalainen 5.5.1999


Omatoimista pelaamista omin varoin

Joensuun Kataja löi eilen kolme kärpästä yhdellä iskulla urheilutalossa. Samassa tilaisuudessa juhlistettiin koripalloliiton 60-vuotista taivalta, palkittiin kauden aikana ansioituneita koripallotoimijoita ja julkistettiin joensuulaisen koripalloilun alkuaskeleista kertova historiikki.
 
Nyt julkistettu historiikki keskittyy 1950-luvun tapahtumiin. Sen kirjoittaja, itsekin aikoinaan aktiivinen koripallomies, Mauri Aro perustelee teostaan aikatekijällä.
 
- Liian usein historiaa herätään kirjaamaan vasta sitten, kun ensikäden tiedot ovat jo siirtyneet ikuisuuden rajan taa. Nyt on vielä jäljellä tuon ajan itse kokeneita henkilöitä, joita jututtamalla asiat ja tapahtumat selviävät.
 
Historiikista ilmenee, että paikallisen koripalloilun alkuaikoina urheiluseurojen merkitys oli vielä varsin vähäinen.
 
- Pelaaminen oli hyvin omatoimista ja se tapahtui täysin pelaajien omin varoin. Ei ollut valmentajia eikä oikein harjoittelupaikkojakaan. Pelattiin milloin minkäkin nimen alla kunnallisia koripallosarjoja, joissa saattoi kuitenkin olla jopa 30 joukkuetta mukana.
 
Aro jaotteleekin ensimmäisen vuosikymmenen toiminnan kolmeen jaksoon.
 
- Vuosina 1949-1953 vallitsi valtava innostuneisuus, ja koululaiskoripalloa pelattiin todella paljon joka puolella. Vuosina 1953-1956 aloitettiin aktiivinen koulutustoiminta, ja silloin alettiin saada enemmän valmennusapua ja neuvoja ulkopuolelta. Kaupunkisarjan käynnistyminen ja mestaruuksien jakaminen siinä korosti seurojen merkitystä, kun niiden nimet tulivat paremmin esiin mestaruusjuhlissa. Vähitellen yksi seuroista kuitenkin osoittautui muita vahvemmaksi ja entisenmalliset koulujoukkueet jäivät pois.
 
- Vuodesta 1956 eteenpäin voi sanoa, että Kataja alkoi hallita koripalloilua suvereenisti. Edellisenä vuonna seuraan oli perustettu koripallojaosto, ja Katajan maineikas koripalloilu pääsi ottamaan ensiaskeleensa valtakunnallisella tasolla maakuntasarjassa.
 
Monipuolisuus oli tärkeää
 
Aro muistuttaa, että kaiken pohja eli koululaisurheilu oli edelleen koripallon noususta huolimatta paitsi voimakasta myös monipuolista.
 
- Voimistelunopettajat olivatkin äärimmäisen tärkeitä kannustajia kaikenlaisen liikunnan kannalta ja eteenpäin viemiseksi. Koululaisista kehittyi monipuolisia urheilijoita, joista jotkut menestyivät myös kansainvälisellä tasolla.
 
Unohtaa ei sovi myöskään koripalloliiton valmennuksen merkitystä lajin nousussa Joensuussa. Liitto jakoi reissumiestensä välityksellä pätevää tietoutta, jolla luotiin pohja tulevien vuosikymmenien menestykselle.
 
- Oma merkityksensä oli myös mormonien lähetyssaarnaajat, jotka järjestivät kivoja koripallotapahtumia näytösottelujen merkeissä ja houkuttelivat taatusti uteliaita kokeilemaan lajia.
 
Mauri Aro on saanut käsiteltyä kansien sisään joensuulaisen koripalloilun ensimmäisen vuosikymmenen, mutta onhan lajia harrastettu täällä sittemminkin. Milloin siis tulevat jatko-osat?
 
- Siihen en uskalla vielä varmaa vastausta antaa. Sen voin kuitenkin sanoa, että materiaalia on jo kerääntynyt käsiin melkoisesti. Tähän päivään saakka ulottuva käsittely vaikuttaa vielä liian suurelta urakalta, mutta vaikkapa mestaruussarjavuosista voisi jonkinlaista yhteenvetoa ruveta tekemään, Aro suunnittelee.
 
Katajan palkitut kaudella 1998-99
 
Naiset: Jenni Hämäläinen, Taru Tikansalo.
A-tytöt: Anne Keronen.
B-tytöt: Tanja Kurvinen, Jaana Leskinen.
C-tytöt: Mari Hirvonen, Aino Hänninen.
Minitytöt: Kaisu-Leena Reponen.
Paras tyttöjuniori: Kaisu Piiroinen.
Paras poikajuniori: Lasse Aavamäki.
Miehet: Kimmo Tolvanen, Janne Valtonen.
Jokatti: Petri Kettunen, Jarkko Pulkkinen.
A-pojat: Janne Ihanus, Mikko Nykänen.
B-pojat: Tero Laukkanen, Panu Vatanen.
C-pojat: Tarek Ennajem, Timo Essel, Juha Kananen.
Minipojat: Joona Linervo, Jussi Tahvanainen, Tuure Valtonen.
Valmentajat: Jenni Hämäläinen, Taru Tikansalo, Maiju Kekki, Kaisu Piiroinen, Tiina Hämäläinen, Johanna Mäkihonko, Timo Heinonen, Risto Kinnunen, Petri Siitonen, Jarkko Siromaa, Cristian Grigore, Jukka Karvinen, Jorma Riikonen, Timo Okkonen, Jukka-Pekka Litja, Jussi Litja, Mikko Mervola, Timo Voutilainen.
Toimitsijat: Mauri Aro, Matti Koskela, Pekka Koskela, Kari Paaso, Timo Pappinen, Sari Pitkänen, Reino Pussinen, Matti Sinkkonen, Vesa Tikkanen, Jukka Törmälä.
Pro Nuori Suomi -palkinnot: Merja Essel, Tuula Leskinen, Jenni Hämäläinen, Maiju Kekki, Kaisu Piiroinen, Pekka Siitonen, Vesa Toljander, Matti Leskinen, Aulis Härkönen, Martti Pesonen, Eero Oksava.
Itäisen alueen palkittuja: Timo Heinonen - paras valmentaja, Jenni Hämäläinen - paras naispelaaja.
 


< Takaisin | Sivun alkuun