kataja basket club / ottelut / miesten edustusjoukkue

2.11.2012

Namika Lappeenranta - Kataja 56-73
(16-16, 11-15, 16-28, 13-14)

Alkuasetelmat:
Kauden viides vieraspeli, kokonaissaldo 5-3. Kenraaliharjoitus tiistaina pelattavaan EuroChallengen lohkovaiheen avauskamppailuun. Kotimaassa meneillään kolmen ottelun voittoputki.
Namika (4-3) ei ole hävinnyt vielä kertaakaan kotisalissaan (3-0). Voitot Salon Vilppaasta, Lapuan Korikobrista ja Namika Lahdesta.
Katajasta Jerald Fields huilaa ja Julian Terrell pelaa. Sami Lehtoranta ja Vesa Mäkäläinen ovat odotetusti sivussa. Namika pääsee otteluun käytännössä parhaalla miehistöllään.

Ratkaisu:
Kataja vie molempien joukkueiden heikon heittopelin sekä menetysten (10-10) sävyttämän ensipuoliskon (27-31) jälkeen kolmannen jakson alun 2,5 minuuttia 1-7 (28-38). Joukkueen heittopeli paranee tällä kymmenminuuttisella sitä mukaa mitä pidemmälle peli etenee ja kun Namikalle käy päinvastoin, jatkaa piste-ero kasvuaan. Isäntien amerikkalaiskolmikko ei saa juurikaan tulitukea omiltaan ja kun senkään heitto ei putoa toivotusti ja joukkueelle tulee edelleen aivan liikaa menetyksiä, on tilanne kolmannen jakson jälkeen jo 43-59. Katajan puolustus onnistuu jatkuvasti vaikeuttamaan Namikan hyökkäyspeliä ja sarjapisteiden kohtalo alkaa ratketa.

Avainpelaajat:
Kataja-takamies Johnell Smith (19/9/3 s./5 riis./pelitilanneheitot 8/12) on kuudesta menetyksestä huolimatta tänään parketin herra. Hän vie ensiminuuteista lähtien puolustajiaan näyttävästi ja johtaa takalinjoja muutenkin tyylikkäästi. Kolme kirjattua syöttöään on lievä vääryys, sillä jo toista kautta Suomessa voimassa olevan tilastointisäännön mukaan onnistuneeseen vapaaheittoonkin tulee tarvittaessa merkitä syöttö. Valitettavasti (myös) Lappeenrannassa tämä asia on edelleen ilmeisen tuntematon.
Smithin Namika-kollega Matt Gibson (20/6/1 s./6 men.) antaa kovimman vastuksen ex-Katajan Jason Conleyn (14/6/2 s./3 riis./6 men.) sekä Greg Loginsin (6/8) ruudin lopulta kastuessa lähestulkoon kokonaan eikä "Joensuun oma poika" Clifton Jones (0/7/3 tor. ja ajoittain erinomaista puolustuspelaamista) käytännössä edes yritä ottaa ratkaisuja hyökkäyspäässä. Tämänhekistä Namikaa niin hyvässä kuin pahassa kuvaa melko hyvin se tilastofakta, että kolmikko Gibson - Conley - Logins ottaa joukkueen kaikkiaan 64 pelitilanneheitoista 44 kappaletta (17 sisään => 39 %).
Katajasta etenkin Petri Virtanen (13/0/2 s./2 riis.) ja Juho Nenonen (12/6/2 s.) ovat terävimmillään kolmannen jakson ratkaisuhetkillä.

Muuta:
Namika voittaa "menetyskilpailun" 26-23, jossa Kataja "kirii" ottelun jo ratkettua lähelle.
Vieraiden on syytä säilyttää hyvä vapaaheittotarkkuus (18/21=86 %) ensi viikkoon, jolloin se voi olla kovaa eurovastustajaa vastaan kamppailtaessa kullanarvoinen.
Illan ottelu on lähes toisinto vuoden takaisesta (10.11.2011), jolloin nihkeä vääntö päättyi 50-77.

Päävalmentaja Jukka Toijalan kommentit:
- Puolustimme tänään hyvin, siihen olen tyytyväinen. Hyökkäyksessä olimme välillä huolimattomia. Toisaalta otimme paljon riistoja (16) eli aiheutimme menetyksiä Namikalle - ja voitolla heille myös ensimmäisen kotitappion.
- Vähän on väsymystä ollut ilmassa, kun pelejä on ollut neljä seitsemään päivään. Ukkoa on myös tullut ja mennyt ja sitäkin kautta tekeminen kentällä on ollut ajoittain hakusessa. Nyt toivottavasti pikku hiljaa kokonaisuus selkenee.
- Joukkue katsoo juuri (bussissa) romanialaisten peliä. Kieltämättä ilmassa on jo jonkin aikaa ollut odottava tunne.