Kausi 2002-03

Team Componentan WWW-palvelu 23.2.2003
Team Componenta - Joensuun Kataja 90-94 (40-41)

Team Componenta ja Joensuun Kataja tarjosivat vauhdikkaan ja tapahtumarikkaan ottelun, joka kääntyi viimeisellä minuutilla vieraiden neljän pisteen voitoksi. Eränumerot 18-23, 22-18, 25-20, 33-25.

Andre Foreman onnistui ainoassa kolmosessaan ratkaisevalla hetkellä ja nosti joukkueensa 88-89 johtoon. Kun kotijoukkue hukkasi oman mahdollisuutensa, Juho Terho heitti vieraiden kannalta vapauttavan kolmosen. Lopussa ottelun paras pelaaja, Jukka Toijala, pääsi vielä vapaaheittoviivalle sinetöiden loppuluvut.

Jukka Toijala oli mainiolla pelipäällä. 33 pistettä on kaksi vajaa hänen henkilökohtaisesta piste-ennätyksestään, mutta tämän lisäksi tilastossa komeilee peräti 9 koriin johtavaa syöttöä. Ottelun jälkeen Toijala huokui tyytyväisyyttä.

- Onneksi saimme tiukasta ottelusta voiton. Me ollaan hävitty viime aikoina tiukkoja otteluita loppuhetkillä, mutta nyt onnistuimme. Kotijoukkue taisi odottaa helppoa loppua, kun Jones joutui sivuun.

Vahvasti pelannut Clifton Jones joutui tosiaan sivuun neljännen erän puolivälissä. Mika Mikkola ajoi päätyrajan suuntaisesti Terhon ohi ja Jones tuli auttamaan torjumalla heiton. Tilanteessa rikkonut Terho horjahti päin ilmassa ollutta Jonesia, joka lensi osittain Terhon yli ja päälle naamalleen lattiaan. Tilanne oli hurjan näköinen, sillä Mikkola lensi samassa rytäkässä Terhon tönäisemänä päätyrajan yli. Jones sai rytäkässä haavan silmäkulmaansa eikä pystynyt jatkamaan peliä.

Componenta johti Mikan vapareilla 81-75 ja tilanne näytti vieläkin paremmalta, kun Mikko Erola heitti kolmosellaan johdoksi 84-77.

Lasse Aavamäki korvasi kuitenkin loistavasti Jonesin puolustuspäässä onnistuttuaan riistämään pallon Fordilta epäselvässä tilanteessa. Aavamäki meni reilusti syliksi kolmen pisteen kaarella ja tuomari vihelsi Fordille askeleet. Katajan puolustus oli roikkunut koko ottelun John Fordin paidassa ja Aavamäen otteet olivat sitten liikaa Fordille, joka kuittasi jälkitilanteesta tekun Lehtolalta.

Componenta menetti hyvän otteensa ja viiden pisteen johto kutistui kahdeksi Toijalan upottaessa vaparin ja Foremanin tehtyä korin sisäänsyötöstä.

Foreman oli Toijalan ohella toinen ratkaisupelaajista upottamalla 9 pistettä viimeisen neljän minuutin aikana. Ottelun ensimmäisen puoliskon aikana Foreman osui vain kolmesti 11 yrityksestä. Toisen 20 minuuttisen aikana yrityksiä kertyi saman verran, mutta osumia tuli jo 8, joiden avulla tilastoihin kirjautui 23 pistettä. Juho Terho upotti neljä kuudesta kolmen pisteen heitoistaan.

Componenta pelasi kaiken kaikkiaan hyvän pelin. Kataja oli kuitenkin joukkueena parempi ja etenkin viimeisen erän ratkaisut syntyivät hyvän joukkuepelin tuloksena. Componenta hallitsi ottelua, mutta ei pystynyt venyttämään etumatkaansa tarpeeksi suureksi. Tämän totesi myös yhdellä tähdellä palkittu Mikko Erola.

- Meillä oli tilaisuutemme, mutta ei vaan saatu riittävästi eroa, kun Toijala oli tänään loistavassa heitossa ja Terhokin onnistui aina kun he tarvitsivat koria.

Componenta sai yhden uuden pelaajan kentälle, kun nilkkaansa potenut Mika Mikkola tuli mukaan viimeisen erän ajaksi. Mika teki neljä pistettä neljällä vapaaheitolla ja väänsi ainoan pelitilannekorinsa tärkeään paikkaan, sillä Componenta siirtyi tuolla korilla 88-86 johtoasemaan.

Loppuhetkien hyökkäyspeli puutui pariin Barksdalen jääräpäiseen ratkaisuun. Tony oli heittänyt vaarallisesti läpi ottelun, mutta Katajan puolustus olisi auennut lopussa ehkä helpommin muualta kuin 1-1 pelillä Foremania vastaan etenkin, kun tuomarien sallivat melko reippaat otteet puolustuspelissä. Barksdale puhui mahdollisesti vielä ottelun loputtua itselleen rapsut, sillä tuomarit alkoivat väsäämään raporttia pelin jälkeisen sanailun seurauksena.

Sivullisen korvin tilanne ei ollut mitenkään vakava, mutta raportti käsitellään liitossa ja mahdolliset lisätoimet ratkeavat myöhemmin.

Erolan lisäksi erityismaininnan ansaitsee jälleen Ville Tuominen, jonka esitys oli tasapainoinen lukuun ottamatta viittä virhettä, joiden seurauksena hän joutui seuraamaan ottelun ratkaisun penkiltä.

Pisteet ja levyrit: Barksdale 38/0, Erola 15/5, Tuominen 13/4, Ford 12/13, Ahvenniemi 6/1, Mikkola 6/0, Koskinen 0/1 ja Niittumäki 5 minuuttia ilman tilastomerkintöjä.