Honka toiseen voittoon Joensuussa
Mestaruus katkolla sunnuntaina

3. finaali Kataja-Honka 73-76 (49-39)
Otteluvoitot Hongalle 2-1

Ennen joukkueiden kolmatta kohtaamista Joensuussa oli varmaa, että jompikumpi joukkueista pääsee yrittämään katkoa sunnuntaina Espoossa. Hongan nousu kymmenen pisteen takaa-ajoasemasta kolmen pisteen voittoon (76-73) antaa Hongalle kotikenttäedun ensimmäiseen ratkaisevaan otteluun. Se, mitä hyötyä tästä edusta on kaksi kertaa niukan voiton Joensuusta hakeneelle ja kotiyleisönsä edessä Areenalla taapertaneelle espoolaisjoukkueelle, nähdään sunnuntaina kello 13 alkaen. Todistajia paikan päälle on varmasti tulossa paljon.

Hongalta oli lauantaina poissa kokoonpanosta varvasta ja selkäänsä poteva Maurizio Pratesi, jonka pelaaminen sunnuntaina on vielä arvailujen varassa. Päivän kunto ratkaisee. Heikki Zitting sai kuitenkin palauttaa kapteenin nauhan peliasun päälleen pukeneelle Markus Hemdahlille, joka päätti tukea joukkuettaan päättämällä viime hetkellä kokeilla nilkkansa kestävyyttä.

- Ratkaisu syntyi eilisissä harjoituksissa. Nilkka oli alkanut tuntua hieman paremmalta ja eilisen perusteella uskalsin yrittää pelata. Nilkka on todella kipeä ja riskinsäkin tässä on, mutta penkillä olokin on tuskaa. Yllättävän vahvalta nilkka kuitenkin tuntuu, toivottavasti myös kestää, kertoi Hemdahl päätöksestään.

Ottelun alku edettiin tällä kertaa tasaisesti. Kentän hahmo ottelun alkuhetkillä oli Heikki Zitting, joka onnistui niin korin alta kuin kertaalleen kaarenkin takaa. Ensimmäisen 10 minuutin aikana Zitting upotti 10 pistettä. Viiden minuutin pelaamisen jälkeen ottelu oli lukemissa 14-11, Katajan käynnistettyä Toijalan korilla karkumatkan. Alku hetkillä kulkenut Hongan hyökkäyspeli tukehtui jälleen kerran ja kotijoukkue pääsi vyöryttämään nopeita hyökkäyksiään toisessa päässä.

Toisen neljänneksen alussa (24-15) Honka lähti yrittämään paikkapuolustuksella joensuulaisten pelin pysäyttämistä. Hetken tämä toimikin, mutta jakson loppupuolella espoolaiset palasivat kuitenkin jälleen palaamaan normaaliin puolustukseensa. Hereilläolo takasi kuitenkin sen, että Kataja ei kasvattanut johtoaan. Kun Hongan heittopeli kuitenkin ontui (2 p 27 % 1. puoliaika), ero säilyi ottelun puolivälissä 10 pisteessä (39-29).

Honka viihtyy Urheilutalolla

Maurizio Pratesi totesi ennen finaaleita, ettei Suomen kentillä edes voida puhua kotikenttäedusta. Tässä mies on osunut naulan kantaan. Joukkueensa näytti tämän jälleen toteen täyteen ahdetulla Joensuun Urheilutalolla.

Toisen puoliajan ensiminuutit lupasivat vielä hyvää kotijoukkueelle kunnes Honka sai pelinsä kulkemaan. Hongan miesvartiointi tuotti tulosta ja kun sekä Marcus Grantin ja Dan Crossin heitotkin alkoivat löytää tiensä perille, eroa alkoi kaventua. Viisi minuuttia puoliajan jälkeen espoolaiset olivat neljä pistettä isäntiään perässä ja kun 28 minuuttia oli takana Cross siirsi kolmosellaan joukkueensa ensimmäistä kertaa johtoon (54-53). Viimeiselle 10-minuuttiselle lähdettiin Katajan pisteen johdosta 55-54. Toisella puoliajalla joukkueet saivat pelata kovaa, mutta linja tuomarikaksikolla Muurinen-Saros oli tasapuolinen.

Ottelun päätösneljännes oli herkullinen. Honka karkasi hetkessä Olli Nikitinin kolmosella ja Jukka Hemdahlin onnistuneella läpiajolla ja siitä seuranneella vapaaheitolla viiden pisteen johtoon (55-60). Tähän vastasivat kotiyleisön riemuksi Laaksonen ja Foreman kolmosilla ja viime mainittu vielä kahdella onnistuneella vapaaheitolla kääntäen tilanteen kolmen pisteen johdoksi (63-60).

Tämän jälkeen mentiinkin kori korista tahdilla eteenpäin. Honka menetti useita palloja, kun Katajan puolustus ei antanut mahdollisuutta heittoyritykselle 24 sekunnin puitteissa. Vastaavasti kotijoukkue hukkasi useita palloja käsistään päästäen Hongan nopeisiin hyökkäyksiin. Hetkittäin molemmat joukkueet kuitenkin päättivät hyökkäyksensä onnistuneiden kuvioiden jälkeen vapaasta paikasta. Hongalta sukkaa kuluttivat etenkin Cross (25/8) ja Grant (17/6). Kotijoukkueesta kolmosia "naamaan" upottanut Jukka Toijala (21/2) sekä jälleen loistanut Clifton Jones (13/11), joka ei hukannut vapaita paikkoja.

Ottelun ratkaisu nähtiin jälleen aivan loppuhetkillä. Kun reilu minuutti peliaikaa oli jäljellä Sami Laaksonen siirsi vapaaheittoviivalta Katajan 73-70 johtoon. Puoli minuuttia myöhemmin Cross niittasi kolmosella ottelun tasoihin. Toijala menetti hyökkäyspäässä pallon Markus Hemdahlin ja Marcus Grantin puristuksessa ja Cross purjehti onnistuneesti läpiajoon (75-73) 20 sekuntia ennen päätössummeria. Kotijoukkueen vahvistukset hukkasivat pallon vielä kerran toisessa päässä ja päätösluvut 76-73 Hongalle viimeisteli vapaaheittoviivalta Cross. Jonesin epätoivoinen yritys kentän toisesta päädystä ei enää tuonut muutosta, joten Honka pääsee yrittämään ensimmäisen kerran kolmatta perättäistä mestaruuttaan Espoossa.

- Ihan hyvin ottelu loppujen lopuksi meiltä meni. Nyt löytyi aivan eri lailla yritystä kun keskiviikkona. Toisella puoliajalla saimme puolustuksen toimimaan ja sitä kautta nämä pelit voitetaan, mallikkaan paluun tehnyt kapteeni Markus Hemdahl (11/5) kertoi ottelun jälkeen.

- Cross pyöritti peliä hyvin etenkin kuroessamme eroa umpeen ja ylipäätään kaikilta löytyi kentällä tahtoa. Kaikki onnistumiset ei tunnetusti näy tilastoissa. Eikä näitä pelejä voiteta taidolla tai onnella vaan kovalla yrittämisellä, Hemdahl kiitteli kavereiden uhrautumista.

Yksi tahdon asia on tunnetusti levypallopeli ja sen Honka tänään myös voitti (39-30). Mikäli kapteenin puheita on uskominen, niin huomenna pitäisi Areenalla olla iskukykyinen isäntäjoukkue.

- Sunnuntaina on ehdottomasti tarkoitus laittaa piste tälle kaudelle. Sovimme kundien kanssa että nyt keskitytään touhuun kunnolla eikä anneta tasoitusta tippaakaan, lupasi Markus Hemdahl.