kataja basket club / juttuja & kuvia / tarinanurkka
< Takaisin

Coach´s Corner 15.12.2011


"Cuppi nurin"

Joulu lähestyy ja ihmisillä hyvä mieli. Oma ja joukkueen fiilis vaelteli maanantaina masennuksen ja tyrmistyksen välillä kun Koripalloliitto tiedotti tammikuun Suomen cupin lopputapahtumasta. Välierien arvontojen lisäksi ilmoitettiin että turnaus järjestetään Tampereella. Ilmoitettiin -juuri niin- ilmoitettiin. Tässä vaiheessa Katajan lisäksi myös Karhut Kauhajoelta nousivat takatassuilleen ja Biisonit Loimaalta puskivat sarviaan pääkallopaikkaa kohti ja kyselivät päätöksen perusteita.
 
Urheilun perusarvoihin kuuluu kilpailun järjestäjän puolelta yrittää taata kaikille kilpailijoille mahdollisimman tasaväkiset mahdollisuudet menestyä. Vaikeissa olosuhteissa urheiltaessa tämä on luonnollisesti haastavaa, kysykää vaikka mäkihypyn tuulikompensaation kehittäjiltä. Cup-kilpailujen luonteeseen kuuluu yksi muuttuva tekijä, joka luo cupiin romantiikkaa ja yllätysmahdollisuuksia. Arpa voi heittää ennakolta kovia joukkueita vastakkain jo avauskierroksella, ja tuhkimotarinat ovat mahdollisia.
 
Cupin lopputurnauksen järjestäjän valitseminen on urheilun perusperiaatteita kunnioittaen mahdollista suorittaa muutamalla eri tavalla: 1) nimetään cupin alkaessa lopputurnauspaikka hakijoiden keskuudesta (käytössä mm. Championsliigassa), 2) pelataan turnaus puolueettomalla kentällä, 3) valitaan turnauspaikka finaalitapahtumaan selvinneiden joukkueiden väliltä joko arvalla tai ENNAKKOON sovittujen kriteerien pohjalta. Nyt ei toimittu millään tavalla reilun pelin ja urheilun eettisiä periaatteita noudattaen ja tämä herättää siis närää ja kummastusta niin Joensuussa, Loimaalla kuin myös Kauhajoella. Lopputurnausta ei tarjottu -tai sen järjestämisen hakemisesta mainittu- siis muille kuin Pyrinnölle.
 
Ikävää on myös, että kun näillä kolmella paikkakunnalla kysellään päätöksen eettisyyden ja perusteiden perään, niin vastauksia ei joko ole tai sitten palloa heitellään puolelta toiselle kuin parhaimmassa motion-hyökkäyksessä. Muutama perustelu on saatu, mutta ne herättävät vielä enemmän kysymyksiä. Jos perustelu on maantieteellinen niin Katajan ei kannata osallistua cupiin ennen kuin Kuopioon ja Kajaaniin on saatu myös joukkueet. Jos perustelu on fasiliteeteista (kuten kuulemma Kauhajoen ja Loimaan kohdalla oli) niin heidänkin kannattaa harkita turnaukseen osallistumista kun kotiin ei päätöstapahtumaa ole mahdollista saada.
 
Onko sillä pelipaikalla sitten merkitystä kysyy varmasti joku. Vastaus löytyy tämän kauden sarjataulukkoa vilkaisemalla. Kataja, Biisonit ja Pyrintö eivät ole hävinneet otteluakaan kotona, ja Karhukin vain kertaalleen jatkoajalla. Kotietu tarjoaa siis varmasti paremman mahdollisuuden voittaa Cup kuin vieraskentällä. Mahdotonta se ei ole mutta haastavaa varmasti. Ja tässä kohdassa palataan takaisin urheilun perusarvoihin. Katajalle, Biisoneille eikä Karhulle annettu mahdollisuutta (edes arvalla, edes hakemalla) saada turnausta kotiin. Silloin kysymys ei ole järjestäjän (Koripalloliitto) puolelta oikeudenmukaisesta kilpailun järjestämisestä.
 
Jos päätöksentekijöissä on urheilumiehiä ja koripalloilijoita niin lajin luonteen mukaisesti käsi ylös virheen merkiksi ja otetaan homma uudestaan reilun pelin ja urheilun eettisten sääntöjen mukaan eikä mielivaltaa käyttäen! Jos arpa tai valinta sitten kohdistuu Pyrintöön niin silloin he ovat turnauksensa ansainneet. Yksikään näistä joukkueista ei tarvitse liiton joulupukilta joululahjaa - siksi kovista jengeistä on kysymys!
 
Haluan toivottaa oikein Rauhallista Joulua kaikille - myös niille, jotka eivät enää puhelinsoittoihin vastaa!
 
Toikka
 


< Takaisin | Sivun alkuun