kataja basket club / juttuja & kuvia / tarinanurkka
< Takaisin

KARJALAINEN 27.4.2011


Juppe Stenin kynästä

"Joensuun Areena – Suomen upein turhake"

Provosoiva otsikko, myönnän. Mutta en usko juuri yhdenkään urheilulajin edustajien olevan tällä hetkellä tyytyväisiä siihen, miten ehkäpä Suomen komeinta urheiluhallia käytetään. Puitteet ovat siis kunnossa, mutta kun toiselle kumartaa, niin toiselle pyllistää...
 
Tällä hetkellä tapetilla oleva Areenan remontointi, ja varsinkin uuden parketin hankinta tai hankkimatta jättäminen, upottaminen tai upottamatta jättäminen, on enemmän hetkellistä, kallista ensiapua kuin pitkän tähtäimen urheilupaikkojen kehittämistä.
 
Mikäli olisin yleisurheilun harrastaja, minua varmasti risoisi pahimmillaan jopa kolmen viikoittaisen palloilulajin ottelutapahtuman aiheuttama osittainen hallin sulkeminen. Samoin heittolajien luonnollisen harjoittelun estävät hallin ”monitoimipäädyn” salibandy- ja koripallokentät.
 
Jos olisin pesäpalloilija, minulle olisi voinut jo helmikuussa varata ajan paikalliseen lepokotiin. Ei kukaan täysijärkinen jaksa lyödä palloa samaan pressuun kuukaudesta toiseen ilman ainakin keskivaikeaa mielenhäiriötä. Tällä hetkellä kuitenkin valitettavasti mahdollisuudet normaaliin mielenterveyden säilyttävään lajiharjoitteluun ovat mitättömät.
 
Vanhana (ja sielultani ikuisena) jalkapalloilijana sydämeni jättää väliin lyöntejä kuullessani paikallisten pallotaitureiden talven harjoitteluolosuhteista. Sekä Jipon että Riverballin viimeiset cup-ottelut nähneinä jätkät ansaitsevat parempaa.
 
Koripalloilijana kärsin, kun näen yleisön elävän tunteella mukana peleissämme, mutta huomaan äänen ja tunnelman katoavan katon komeisiin puupalkkeihin. Eräskin tuttavani sanoi melkein nukahtaneensa playoff-otteluumme, niin kaukana on toinen pääkatsomo pelikentästä.
 
Kun kuljetan pelissä palloa Areenan parketilla, pelkään valmentajani vihan ja pettymyksen täyttämää katsetta, kun olen menettänyt pelivälineen vastustajalle parketin epätasaisuuden aiheuttaman virhepompun takia.
 
Salibandyn pelaajien tunteet upeaa Areenaa kohtaan ovat varmasti verrattavissa koripalloilijoihin. Pelialustan alla olevan parketin epätasaisuus saa pallon pomppimaan samettisellakin kosketuksella, ja juoksuratojen takaa huudettu kannustus imeytyy tartaniin.
 
Uusi parketti varmasti auttaisi ainakin osaan ongelmista, mutta onko siinäkään mitään järkeä, kun uusi, siirrettävä parketti kuitenkin taas jonkun vuoden päästä on vaihdettavassa kunnossa. Koko ajan purettava ja koottava parketti ei kestä jatkuvaa liikuttelua. Samoin kosteus ja muut tekijät pitävät huolen parketin kunnon jatkuvasta heikentymisestä.
 
Minulla on ehdotus: heitetään koripallon pitkäjalat, lentopallon pitkäkädet ja salibandyn pitkätukat pois Areenalta, ja jätetään se yleisurheilijoiden, pesäpalloilijoiden ja jalkapalloilijoiden käyttöön.
 
Jos jossain vaiheessa vielä saisi nurmea pehmeämmäksi, niin myös futareiden taikurijalat pysyisivät pitempään terveinä.
 
Näin Areenalla yleisurheilijoiden mahdollisuudet harjoitteluun parantuvat, futarit ja pesäpalloilijat saavat täysin uuden ulottuvuuden harjoitteluunsa. Lentopallo, salibandy ja koripallo tarvitsevat tällöin uuden pelipaikan, jossa sisäpalloilulajien otteluita katsoessa kenenkään ei tarvitse nukahtaa katsomoon.
 
Mistä sitten saadaan rahat uuteen halliin?
 
Tässä kuntien taloudellisessa tilanteessa kaupungin rahat ovat varmasti tiukassa, elleivät Soinin joukot saa jostain taiottua kunnillekin parempaa elämää. Yksityistä rahoitusta voidaan tarvita, mutta sen kasaan saamisen kaupungin tuella ei uskoisi olevan täysin mahdotonta, auttaisihan tämä lähes kaikkia kaupungin suosituimpia urheilulajeja harrastajia ja antaisi penkkiurheilijoille sen, mitä he ansaitsevatkin.
 
Tokmannin takana on jo valmiina Intersport-liikuntakeskus, jossa puitteet olisivat jo jossain määrin kunnossa, tosin se lienee joensuulaisittain kaukana. Sen sijaan Urheilutalon viereen vielä jotain mahtuisi, joskin se vaatisi väistämättä urheilupiirien yhteistä rykäisyä parempien olosuhteiden puolesta yksityisten rahoituksen keräämisen suhteen.
 
Lopetetaan ensiapu, kehitetään oikeasti olosuhteita.
 
juhasten@hotmail.com
 
Kirjoittaja on luokanopettajaksi opiskeleva koripalloilija.
 
Copyright © Karjalainen
 


< Takaisin | Sivun alkuun