Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2009-10

23.9.2009

Vahvempi ToPo pudotti Katajan cupista

Miesten Suomen Cup alkoi Korisliiga-joukkueiden osalta kuluvan viikon tiistaina ja keskiviikkona. Helsingin Kisahallissa paikasta kahdeksan parhaan joukkoon pelasivat kaksi tulevan sarjakauden kärkikahinoihin povattua joukkuetta, Torpan Pojat ja Kataja. Isännät olivat keskiviikkoiltana selvästi vahvempia vieden ansaitun jatkopaikan lukemin 92-74 (29-23, 18-19, 17-17, 28-15).

Copyright © Markku Kilpinen

Ottelu alkoi Katajan osalta väkinäisesti niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin, jossa ilman Hanno Möttölää pelannut ToPo puhkoi vierasrintamaan reikää ensimmäisistä hyökkäyksistään lähtien. Ensimmäiset viisi minuuttia kirjattiin 15-8 ja Katajasta ainoastaan Sami Lehtoranta (kaikkiaan 22 pistettä, 5 levypalloa ja 2 syöttöä) ja Kendall Chones (14/2) saivat hyökkäyspäässä aikaan jotakin näkyvää.

Hiljalleen joensuulaiset pääsivät otteluun kiinni ja puolustuksen tiivistymisen myötä ottelu alkoi tasoittua. ToPo sortui menetyksiin (avauspuolikkaalla kaikkiaan 12, yhteensä 17) ja tarjosi Katajalle mahdollisuuden nostaa osakkeitaan hyökkäyspäässä. Näkyvimmin korintekoon pääsivät kiinni hyvässä vireessä jatkanut Lehtoranta ja Daviin Davis (10/3/2 torjuntaa), joka ehti muutamilla henkilökohtaisilla suorituksillaan, osin epäonnistuneillakin, näyttää potentiaaliaan Kisahallin yleisölle.

Copyright © Markku KilpinenTauko alkoi tilanteessa 47-42. Katajan tilastosarakkeissa yksi silmiinpistävä asia oli Joey Knightin (kaikkiaan 2/5/ei syöttöjä/2 menetystä/2 riistoa) huono-onninen heittopeli (pelitilanneheitot 1/7). Muuten jalkavaivoista kärsinyt takamies näytti avauspuolikkaalla, että valmiuksia Korisliiga-pelaamiseen on.

Kolmannen jakson alku oli koko pelin alun toisinto. Kataja-heitot eivät hyvistäkän paikoista uponneet ja ToPo käytti lähinnä Samuel Haanpään (26/8) johdolla omat paikkansa tuloksellisesti. Katajan puolustus puhkottiin jälleen kovin helposti, tällä kertaa ns. takaovien kautta, ja 25 minuutin kohdalla tilanne olikin kotijoukkueelle 53-46.

Kataja nousi vielä peliin Petri Virtasen (14/2/7 s./2 riis.) alettua löytää heittojyvänsä. Vieraiden kurotus 30 minuutin kohdalla tilanteeseen 64-59 oli kuitenkin riittämätön, sillä ToPo vastasi huikeasti esitystään loppua kohden parantaneen Corey Smithin (26/6/2 s./2 riis.) johdolla ja kasvatti johtonsa lopulta tavoittamattomiin.

Kolmas ToPo-hahmo oli mainio takamies Obie Trotter (18/9/7 s./2 riis.), jonka kanssa vieraiden olisi pitänyt olla tarkkana alusta loppuun. Tällä kertaa amerikkalainen oli pääarkkitehti tänään ajoittain luvattoman huonon Kataja-puolustuksen murtamisessa.

Loppulukemat 92-74 eivät juuri selittelyille sijaa jättäneet.

- ToPo oli tänään erittäin hyvä. Vielä viikonloppuna oma puolustuspelimme näytti hyvältä, mutta tosipelit ovat näköjään tosipelejä, Kataja-luotsi Pekka Salminen kommentoi viitaten viimeisimpään harjoitusotteluun Lappeenrantaa vastaan.

- Hyökkäyspelimme oli yksipuolista. Pallo pelattiin sisään, mutta ei enää ulos.

- Joukkueemme on rakennettu Lehtorannan ja Virtasen ympärille ja molemmat pelasivat tänään hyvin. Sen sijaan amerikkalaisemme ja muut kotimaiset pelaajat eivät päässeet tasolleen.

- Vähitellen olemme kuitenkin parempia, Salminen päätti.

Copyright © Markku KilpinenKatajan pelinjohtajakysymys jätti ilmaan pienoisen kysymysmerkin Knightin hyökkäystehojen jäätyä lopulta perin vaatimattomiksi kovasta yrityksestä huolimatta (heitot loppua kohden selvästi kadonneen itseluottamuksenkin myötä 1/13). Salminen ei kuitenkaan halua puida tämän kohtaloa joukkueessa eikä julkisuudessa yleensä muitakaan pelaajapolitiikkaan liittyviä asiota.

ToPo-käskyttäjä Tomi Kaminen kertoi puolestaan, että Katajasta ei ennakkoon ollut juurikaan muuta tietoa kuin entisen valmentajansa mahdollinen pelitapa.

- Viimeistelyharjoitukset olivat huonot ja olotila ennen matsia epävarma. Lisäksi Corey Smith kärsi ottelun alla vatsavaivoista. Kaveri sai kuitenkin tsempattua muita ja pystyi näyttämään itsekin esimerkkiä pelaamisesta, "Tomppa" kertoi.

- Ei koutsille lopulta jäänyt muuta roolia kuin huutaa tuomareille, hän nauratti kuulijoita.

- Onhan tämä laatujoukkue viime kauden ryhmäämme verrattuna.

Kataja pelaa vielä yhden harjoitusottelun ennen Korisliigan käynnistymistä. Tulevana lauantaina kohdataan Orimattilassa mestari-Lahti Antti Papinahon muisto-ottelussa.