kataja basket club / ottelut / miesten edustusjoukkue
< Takaisin

19.5.2015


5. finaaliottelu Kataja Basket - Bisons Loimaa 88-85
(24-30, 20-19, 21-22, 23-14)

Tommi Huolila pelasi toistamiseen näissä finaaleissa elämänsä ottelun ja oli aivan ratkaisevan tärkeässä roolissa mestaruuden ratkeamisen suhteen. Hurja temppu!
Kuva: Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.

 
Kataja on mestari otteluvoitoin 3-2.
 
Alkuasetelmat:
Alla väsynyt esitys sunnuntaina Turussa, edessä kauden viimeinen ja tärkein ottelu. Ykkössentteri Tom Knight edelleen sivussa. Turvaa on haettava tilastofaktoista: 1. Ei Kataja eikä etenkään kapellimestarinsa Teemu Rannikko ole pelannut näissä pudotuspeleissä kahta vaisua ottelua peräjälkeen, 2. Kotikentällä on hävitty tämän vuoden puolella ainoastaan kahdesti, 3. Kataja ei ole hävinnyt kaudella kertaakaan kahdesti peräkkäin silloin kun Teemu Rannikko on ollut kokoonpanossa, 4. Mikäli Rannikko jakelee vähintään seitsemän koriin johtavaa syöttöä, voittaa Kataja tilastojen mukaan tällöin lähes 9 ottelua 10:stä.
 
Ratkaisu:
Tasoltaan aivan huippuluokkaan nouseva päätösottelu on pitkään Bisons-juhlaa. Vieraat heittävät Anthony Hilliardin ja Martin Zenon johdolla alkuun epäuskottavankin tarkasti ja etenkin nämä kaksi herraa viestivät sellaista kehon kieltä, että he ovat tulleet Joensuuhun voittamaan. Pikku hiljaa alkavat tilastolliset elementit astua esiin Katajan tueksi. Välipäivän jälkeen jälleen pirteästi pelaava kapteeni Rannikko antaa seitsemännen koriin johtavan syöttönsä (ottelussa kaikkiaan peräti 12) jo ennen puoliaikaa ja koko joukkueen peli on mukavasti tasapainossa. Petri Virtanen antaa Rannikolle tärkeitä huiliminuutteja onnistuen hänkin loistavasti pelinjohtajana. Kataja nousee juurikin Virtasen johdolla viimeiseltä takamatkaltaan (suurimmillaan 10 pistettä 3. jaksolla) päätöskympin alussa ensin rinnalle ja kahdella pisteellä ohikin (75-73). Lopusta huolehtii sitten Rannikko. Hän ottaa kirjaimellisesti joukkueensa reppuselkään ja nostaa Katajan neljän onnistuneen vapaaheiton ja yhden haastetun kakkosen turvin kolmen pisteen karkumatkalle, joka kestää loppuun - myös Biisoneiden kaksi viimeistä kolmen pisteen heittoyritystä.
 
Avainpelaajat:
Rannikon (21/2/12 s./teholuku 25/plus-miinus -luku -1) ja Virtasen (3/2/5 s./2 riistoa/+6) lisäksi Tommi Huolila (20/7/teholuku 23/kentän paras plus-miinus -luku, +15) onnistuu jopa maagisen hyvin. Tommin kolme viimeistä finaalipeliä ovat kaikki upeita, tämä viimeinen lisäksi aivan täysosuma. Oma piste-ennätys ja maan parhaan sisäpelaajan, Tuukka Kotin, onnistunut vartiointipeli. Pelitilanneheitot kolmessa viimeisessä finaalipelissä 19/24 eli heittoprosentti hämmästyttävä 79! Kuka olisi uskonut? Vuoden kehittynein pelaaja? Amerikkalaiset Reggie Arnold (19/11/3 s./1 torjunta/teholuku 17/+2) ja Ken Horton (22/6/teholuku 21/+3) ovat totutusti miehet paikallaan. Arnold ei edelleenkään saa mitään ilmaiseksi, mutta siitäkin huolimatta että heittoprosenttinsa jää välttäväksi (pelitilanneheitot 7/20, vapaaheitot 3/6), joukkue elää ratkaisuistaan. Reggie joutuu jättämään kentän viiden virheen vuoksi 2,5 minuuttia ennen loppua ja hetken taivas näyttää synkältä (tilanne 78-80). Tarinan henkeen sopivasti vastuuta jaetaan onnistuneesti Hortonin iskiessä Rannikon kanssa päätösminuuttien tärkeitä pisteitä.
Pienet laiturit Hilliard (32/4/4 s./teholuku 26/-3) ja Zeno (17/2/2 s./2 tor./teholuku 15/-5) sekä iso laituri Ian Hummer (17/8/3 s./2 riis./1 tor./teholuku 22/-3) ovat Biisoneiden ylivoimaiset ykkösnimet. Kataja ei saa heiltä yhtään rauhaa vaan herrat painavat alusta loppuun päälle kuin se kuuluisa yleinen syyttäjä. Pientä tuuriakin kanssaan tarvitaan - tänään se ansaitaan. Tuukka Kotti (8/7/2 s./-3) jää kauas parhaastaan. Hyökkäyspelaamisensa on aavistuksen jäykkää eikä hän esimerkiksi pääse ottelussa kertaakaan vapaaheittoviivalle. Tuuraajansa Pierre Jallow (6/4/+2) sen sijaan pelaa jälleen erinomaisen matsin, kaikki 11 peliminuuttiaan. Liikkuvaa, haastavaa tekemistä kuten kaikissa muissakin finaalipeleissä. Jallow´n pelitilanneheitot finaalisarjassa muuten 12/17 (71 %)! Lienee jälkikäteen puntaroituna jopa Katajan onni, että hänelle ei annettu enempää peliaikaa... Takamiehet Antto Nikkarinen (3/0/1 s./2 riis./+1) ja Roope Ahonen (2/0/2 s./-4) eivät saa tälläkään kertaa Joensuussa parastaan irti, mikä sekin on Katajan mestaruuden kannalta yksi avaintekijä.
 
Muuta:
Kataja voittaa levypallot peräti 36-26 ja koriin johtaneet syötöt 20-15.
Ottelua seuraa 2532 katsojaa.
 
> Ottelutilasto ja valmentajakommentteja (Korisliiga.fi)
 

Production: Koju Film Company.


< Takaisin | Sivun alkuun