kataja basket club / ottelut / miesten edustusjoukkue
< Takaisin

21.4.2014


Kataja Basket - Tapiolan Honka 82-72
(27-30, 13-15, 18-14, 24-13)

Kataja Basket johtaa ottelusarjaa voitoin 1-0.


Teemu Rannikko oli täysin pysäyttämätön. Kuva: Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.
 
Alkuasetelmat:
Kevään pudotuspelien ensimmäisen kierroksen (puolivälierät) avausottelu, kolmella voitolla välieriin.
Kataja (runkosarjassa 32 voittoa, 12 tappiota; kotisaldo 19-3) päätti runkosarjan nousujohteisesti seitsemän ottelun voittoputkeen. Joukkue kamppaili loppuun saakka myös pienten vammojen kanssa, toisaalta niin teki sen ensimmäisen kierroksen vastustajakin. Honka (20-24; vierassaldo 8-14) sai alkukeväästä riveihinsä kovan pelimiehen, sillä "Susijengin" MM-kisapaikka sai ikitaistelija Kimmo Muurisen tarttumaan vielä kerran pelitossuihin ja suunnistamaan harjoitussalille.
Runkosarjassa pelit tasattiin 2-2, kun molemmat voittivat kotiottelunsa. Pudotuspeleissä joukkueet kohtaavat kautta aikain ensimmäistä kertaa.
Molemmilla on ollut viime aikoina loukkaantumisten suhteen pientä ja suurempaa murhetta. Hongan Anton Odabasin kausi on ohi. Villematti Kopio ja Tero Laitinen ovat sentään toipuneet pahimmista murheistaan. Kataja pääsee jopa hieman yllättäen aloittamaan pudotuspelit parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan kun sekä Antti Kanervo että Teemu Rannikko ovat pelikuntoisia.
 
Ratkaisu:
Kataja selviää Hongan avauskympillä aiheuttamasta säikähdyksestä (tilanne 8. minuutilla 13-28), nousee mukaan kovaan ja hyvätempoiseen peliin, pitää rotaation normaalia kapeampana, pysyy silti riittävän freesinä ja käyttää loppua kohti hieman enemmän väsyvien vieraiden notkahdukset hyväkseen. Voitto irtoaa paitsi puolustuksen, myös tehokkaan hyökkäyspelin ansiosta. Primus motor Teemu Rannikko (23/4/10 s./teholuku kentän paras 31/plus-miinus -luku kentän paras +15) piiskaa Katajan koneen aivan huippukierroksille ja lopulta sitkeä, hienosti pelaava ja taisteleva Honka hyytyy.
 
Avainpelaajat:
Honka-päävalmentaja Pekka Salminen sen parhaiten kiteyttää: "Teemu oli tänään aivan liian kova, ei sen kummempaa." Totisesti näin. Rannikko on (suunnitellustikin) Katajan sydän ja aivot ja kun palat muun viisikon kanssa loksuvat kohdilleen ihanteellisesti, on jälki tappavan tehokasta. Teemu paitsi nostaa Katajan ensijakson 15 pisteen takamatkalta mukaan peliin, ottaa välillä puolustuksessa iskuja vastaan kuin vapaaottelija, käy avohaavan vuoksi kopissa paikattavana - ja ratkoo lopulta voiton kotijoukkueelle. Käsittämättömän suvereeni esitys, joka jättää jopa hieman sanattomaksi. Etenkin muutamat syöttönsä ovat aivan "toiselta planeetalta". Tässä kohtaa ei voi muuta kuin toivoa kapteenille terveyttä ja iskunkestävyyttä!
Jared Newsonin (16/6/1 tor./teholuku 20/+11) otteista näkee mitä pelejä nyt pelataan. Laiturin olemus on luokkaa aktiivisempi kuin runkosarjassa ja korille mennään vauhdilla. Kolmoset putoavat nätisti pussiin kaikki neljä. Vesa Mäkäläinen (6/1/-11) ja Antti Kanervo (7/4/+7) upottavat kaikki ottamansa heitot, Rannikon ohella päätään paikattavana käyttänyt Alex Wesby (7/3/2 s./+15) (avohaava hänelläkin) sen sijaan takeltelee omissaan, mutta lienee nakellut saamansa iskun vuoksi muutaman ilmoille pelkällä toisella silmällä sihdattuna. Puolustuspeli on takuuvarmaa Wesbyä. Aivan oleellinen asia jatkoa ajatellen on se, kuinka Rannikko kirjaimellisesti tekee Mike Morrisonista (17/8/2 tor./teholuku 14/+10) tänään tilastojen valossa hyvän pelaajan, niin tuskaisaa on alkutaipaleensa Honka-sentterikollega Jaraun Burrowsin (28/9/teholuku 30/-5) aiheuttamassa kurimuksessa.
Burrows aloittaa hurmiossa ja vie peliä välillä miten tahtoo. Liukas, iso ja atleettinen, heittovoimainen pelaaja, joka ehtii näyttää kaiken osaamisensa. Aavistuksen ihmetyttää, miksi Kataja-puolustus ei pakota häntä vasemmalle, jonne meno ei ole mukavuusalueellaan.
Kuten Kataja-coach Jukka Toijala pelin jälkeen toteaa, molemmilla on kaksi erinomaista takamiestä. Hongan peliä pyörittävä Brady Morningstar (7/5/6 s./-7) on liikkuva ja heittovoimainen, mutta tänään hän ei osu hyvistäkään paikoista (kakkoset 2/6, kolmoset 1/6). Pelinteossaan ei ole moitteita. Tarkkakäsi Ronnie Clark (10/8/4 s./2 tor./-11) saadaan pakotettua (hänelle entistäkin) vaikeampiin heittoihin, mutta Villematti Kopion (14/2/3 s./-3) liikkuvuus tuottaa suuria ongelmia. Kimmo Muurinen (9/4/-6) tekee tasaista laatutyötä sen minkä tällä hetkellä jaksaa (tänään 20 min).
 
Muuta:
Pudotuspeliavaus on todellinen huippuottelu isolla H:lla. Se on erittäin hyvä osoitus siitä, miten korkeatasoista koripalloa Suomessa tällä hetkellä pelataan. Yleisömäärä 1447 ansaitsee myös kiitokset - tilaa hallissa toki vielä on.
 
Katajan seuraava ottelu:
Puolivälierät jatkuvat torstaina Espoossa. Ottelu on katsottavissa verkossa VeikkausTV:n kautta.
 
> Ottelutilasto (Korisliiga.fi)


< Takaisin | Sivun alkuun