kataja basket club / ottelut / miesten edustusjoukkue

12.2.2013

BK Ventspils (LAT) - Kataja 75-61
(20-24, 10-12, 25-9, 20-16)

Alkuasetelmat:
EuroChallenge 2013:n 16 parhaan joukkueen jatkolohkovaiheen (lohko I) jälkipuoliskon ensimmäinen ottelu. Yksi kolmesta, jotka kaikki pelataan seuraavan kahden viikon kuluessa. Katajan saldo tähän mennessä, 1-2, on sama kuin illan isännän. Kun myös lohkon kolmas joukkue, romanialainen Gaz Metan Medias, on samassa tilanteessa, tullaan toisesta jatkopaikasta käymään kova vääntö olettaen että turkkilainen Pinar Karsiyaka (3-0) pitää edelleen riittävästi pintansa. Jos spekuloida halutaan, voi Kataja huonoimmillaan hävitä ottelun pisteellä, voittihan se kotiottelunsa latvialaisia vastaan kahdella. Suurempi tappio tietäisi sitä ettei jatkopaikka olisi enää täysin omissa käsissä.
Katajan kokoonpano on lähestulkoon täysilukuinen, ainoastaan Jerald Fields on toipilaana sivussa. Häntä "paikkaa" Sami Lehtoranta, joka ei ensimmäisessä joukkueiden välisessä ottelussa Joensuussa pelannut. Ventspilsillä ovat kaikki parhaat pelikunnossa.

Ratkaisu:
Loistavan ensimmäisen puoliskon (30-36) jälkeen paketti hajoaa käsiin kolmannella jaksolla. Alkupelin Johnell Smithin (12/4/6 s./3 riis.) talutusnuorassa kulkenut Ventspils-kollega Donald Sims (21/5/2 s.) paukuttaa kympillä kaikki neljä kolmostaan pohjaan ja antaa kaksi jaksoa Katajan puristuksessa jopa aavistuksen alamaissa uurastaneelle joukkueelleen uskoa tulevasta. Samaan aikaan Katajan hyökkäys tyrehtyy pompotteluksi eivätkä Smith sekä Petri Virtanen (10/1/1 s.) osu hyvistä paikoista - Ventspils karkaa. Joukkue pelaa vapautuneesti loppuun ja Katajan puristus mailasta lisääntyy minuutti minuutilta eikä todellisia mahdollisuuksia tavoittaa 15:n tuntumaan venyvä ero enää ole.

Avainpelaajat:
Sims ja Sandis Valters (10/7/6 s.) ovat Ventspilsin sytyttäjät. Valters on pitkään ainoa todella vaarallisella pelipäällä oleva kotijoukkueen soturi ollen jatkuva uhka kaaren takana. Isoista miehistä Arturs Berzins (13/5) osuu tarkasti keskimatkalta.
Katajasta Smithin peli murenee missattuihin keskimatkan yksi vastaan yksi -kakkosiin, jotka seisovan hyökkäyksen päätteeksi on yleensä syytä laittaa sisään. Kunniakseen on sanottava, että avauspuolikkaalla hän on erinomainen. Virtasenkin esitystä varjostavat muutamat missatut hyvät paikat, jotka tunnetusti antavat konkarille lisävirtaa myös puolustukseen. Dan Coleman (7/2) hyytyy hänkin hyvän alun jälkeen. Jostakin kumman syystä takamiehet eivät löydä häntä hyökkäyksessä kolmannella jaksolla kertaakaan. Jonte Flowersin (11/1/3 s./1 riis.) plus-miinus -lukema, -16, kertoo pelistään olennaisen. Jo Korisliigassa aivan viime aikoina havaittavissa ollut laskusuhdanne konkretisoituu tänään kertaheitolla. Liekö mies henkisesti väsynyt, sillä ainakin heittovireensä on tipotiessään. Antti Kanervo (12/1/Katajan paras plus-miinus -lukema, -2) onnistuu kohtuuhyvin alusta loppuun. Muutama Valtersin heitto livahtaa "naamaan", mutta Antti kuittaa ne omilla osumillaan ja onnistuu kokonaisuutena joukkueesta parhaiten kanavoimaan energiansa oikein.

Muuta:
Kataja näyttää pitkään erinomaisesti valmistautuneelta, energiseltä ja etenkin omaa puolustuskonseptiaan hienosti toteuttavalta joukkueelta. Ventspils sen sijaan jopa aralta, mikä vaikuttaa Joensuun-vierailunsa muistaen kummalliselta. Kun ottelu ratkeaa, ei Ventspils tee esim. puolustaessaan mitään sellaista, mikä "pysäyttäisi" Katajan. Tappio tuntuu varmasti tämänkin tosiasian vuoksi todella raskaalta.
Tuntia aiemmmin alkaneessa lohkon toisessa ottelussa Gaz Metan yllättää Pinar Karsiyakan. Kataja kohtaa romanialaiset viikon päästä Joensuussa ja yli 2 pisteen voitolla se ohittaisi heidät sarjataulukossa. Jännitystä siis riittää.

Katajan seuraava ottelu:
Tulevana lauantaina Areenalla, jolloin Korisliiga-ottelussa kohdataan viikonloppuna neljännen amerikkalaispelaajan rekrytoinut Lapuan Korikobrat.

> Ottelutilasto ja -raportti (FIBAEurope.com)