Sunnuntaisuomalaisen etusivulle

Palikat sortuivat - elämä ei

Valjaat tukevat kävelyharjoituksissa, jolloin vahinkoja ei pääse tapahtumaan.

"Hävisin tämän viimeksikin", Mika Piironen nauraa, kun käsiterapiassa rakennettava tornitalo romahtaa hänen vuorollaan.

Vuorossa loiva alamäki.

Kengät on saatava jalkaan yhdelläkin kädellä.


Kohtalo järjesti Mika Piiroselle täyskäännöksen viime elokuussa. Vakavan onnettomuuden jälkeen sM-tason koripalloilija opettelee nyt uudestaan kävelemään ja uskomaan elämään.

Teksti Petri Siitonen, kuvat Jenni-Justiina Niemi

Mika Piironen, 26, oli joensuulainen SM-sarjakoripalloilija. Hänen elämässään usko on aina ollut mukana, mutta pääosaa arjessa hallitsivat urheilu ja etenkin koripallo. Näin olisi varmasti vieläkin, ellei kohtalo olisi suunnitellut Piiroselle jotain muuta. Aivan muuta.

Vielä noin vuosi sitten Piironen oli päättänyt panostaa kaiken liikenevän aikansa koripalloon keskeyttämällä yliopisto-opiskelunsa. Mies oli kahtena edelliskautena voittanut kolme SM-mitalia: Suomen cup-mestaruuden, SM-hopeaa ja SM-pronssia.

Joensuun Katajan oma kasvatti oli harjoitellut kesän tunnollisesti ja edessä oli kolmas perättäinen kausi koripallon pääsarjassa.

Eletään viime kesää ja elokuun 23. päivää. Piironen suuntaa mökille viikonlopun viettoon yhdessä ystäviensä kanssa. Päivä kääntyy jo iltaan, kun hän lähtee kohtalokkaalle venematkalle.

Kaveri tulee perässä vesisuksilla Piirosen toimiessa kuskina.

- Muistan kuinka ajoin, mutta itse rysäyksestä minulla ei ole mitään havaintoa, Piironen kertoo hieman katkonaisella puhetyylillään.

Piirosen ohjaama vene törmäsi veden alla olleeseen kiveen vakavin seurauksin. Käynnissä pysynyt moottori irtosi pitimiltään ja sinkoutui Piirosen päähän vasemmalle puolelle.

- Havahduin laiturilla, oli epätietoinen olo. Verta oli kaikkialla ja kaverit aivan shokissa.

Ambulanssi saapui paikalle varttitunnissa, ja pahoin loukkaantunut mies kiidätettiin Joensuun keskussairaalaan.

- Kuulin myöhemmin, että olin ollut tajuissani koko ambulanssimatkan.

Hengestään taistellut Piironen siirrettiin pikavauhtia Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan ja suoraan leikkauspöydälle. Usean tunnin leikkaus oli vaativa.

Moottorin potkuri oli tehnyt pahaa jälkeä. Piirosen kasvoissa oli runsaasti syviä viiltoja, luut näkyivät ja osa aivomassastakin pursui ulos.

Leikkauksen jälkeen Piironen makasi lääkkeiden vaikutuksesta neljä päivää koomassa - aivoille annettiin aikaa levätä.

- Leikkaussalin lääkärit ja henkilökunta eivät uskoneet, että selviän hengissä, Piironen sanoo vakavana.

- Enkelit olivat varmasti läsnä. Lääketieteellisesti selviytymiseni ei ollut mahdollista. Olin niin huonossa kunnossa.

Ihme kuitenkin tapahtui.

Piironen taisteli itsensä takaisin elävien kirjoihin. Vahva urheilija ei luovuttanut elämänsä kovimmassa paikassa. Kynsin ja hampain taistellut Piironen sai apua myös ylhäältä. Näin mies itse vahvasti uskoo.

- Ystäväni rukoilivat puolestani paljon. Se auttoi, Piironen sanoo kiitollisena.

Piironen siirrettiin takaisin Joensuun keskussairaalaan, kun onnettomuudesta oli kulunut kaksi viikkoa.

Entinen huippu-urheilija makasi sairaalassa sängynpohjalla voimattomana. Oikea puoli oli halvaantunut ja puhekyky kadonnut. Vasemman silmän peitti musta "merirosvolappu". Silmähermossa on reikä, ja sen leikkaus olisi vaativa. Näkökykyä silmässä ei juurikaan ole.

- Ihmettelin, kun en kaikesta huolimatta tuntenut mitään hätää tai pelkoa, Piironen muistelee.

Positiivista elämänasennettaan Piironen ei ole menettänyt kertaakaan toipumisen aikana.

"No niin", hän sanoi kaksi ensimmäistä kuukautta ja nosti iloisesti vasemman peukalon ylöspäin aina vieraiden saapuessa häntä tapaamaan.

Piirosen Merja-äiti ja Jenni-sisko sekä tyttöystävä Tiina viettivät paljon aikaansa Mikan luona. Myös ystävät ja sukulaiset kävivät usein tervehtimässä potilasta.

- Olen kaikille erittäin kiitollinen. Sain valtavan paljon tukea, Piironen kiittää.

- Paluu Joensuun urheilutaloon Katajan otteluun oli vaikea paikka. Menin pyörätuolilla rakkaaseen saliin. Se tuntui pahalta, Piironen tilittää avoimesti.

Mies jaksoi sinnikkäästi tehdä töitä ja uskoa tulevaan. Se palkittiin kaksi kuukautta onnettomuuden jälkeen. Puhekyky alkoi palautua sana sanalta, ja mies nousi pian omin voimin ylös pyörätuolista.

Ihme oli tapahtunut, sillä Piirosen äidille oli Kuopiossa kerrottu, ettei Mika tulisi enää ikinä kävelemään.

Kun kunto koheni, Piironen nousi iltaisin keskussairaalan rappuja 13:nteen kerrokseen - hitaasti, mutta varmasti.

- Ennen olin uskossa, mutta se ei näkynyt minussa. Koripallo oli silloin päällimmäisenä. Ehkä Jumalalla oli tarkoitus pysäyttää ja saada minut tajuamaan uskon merkitys, Piironen miettii.

- Nyt usko näkyy, osat ovat vaihtuneet.

Tällä hetkellä Piironen on Helsingissä Käpylän kuntoutuslaitoksella kolmen kuukauden kuntoutusjaksolla, joka alkaa jo olla lopuillaan. Kunto on kohentunut.

- Osittain tämä on vastannut odotuksiani. Kehitystä on tapahtunut, koska täällä kuntoutusmäärät kasvavat, Piironen järkeilee samalla kun oikeaan olkavarteen annetaan sähköhoitoa.

Viimeksi kuuden minuutin kävelytestissä matkaa kertyi 220 metriä eli 18 metriä enemmän kuin kolmisen viikkoa aiemmin. Uiden matka taittuu ripeämmin, sillä Piironen kauhoi 1,5 kilometriä 37 minuuttiin. Kova suoritus yhdellä kädellä!

- Uintiin on jo kovasti kyselty, Piironen vihjaa iloisesti virnistäen.

Tulevaisuuden suunnitelmissa koripallo on enää vähäisessä osassa, vaikka mies seuraa lajia tiiviisti ja käy itse heittämässä palloa koriin laitoksen upeassa salissa aina kun mahdollista. Vasemmalla kädellä Piironen pussittaa vapaaheittoviivalta puolet heitoistaan sisään.

- Olen jo luopunut haaveista pelata SM-sarjatasolla. Joskus voisi olla kiva koripalloilla jollain tasolla.

- Hengellinen työ kiinnostaa, mutta vielä on liian aikaista sanoa mitään. Yksi vaihtoehto on palata takaisin koulunpenkille. Tulevaisuuden suhteen olen luottavainen. Olin siitä huolestuneempi ennen onnettomuutta, mies naurahtaa.

Elämänilo paistaa Piirosen asenteesta aidosti. Mies on hyväntuulinen ja pysähtyy tuon tuostakin vaihtamaan kuulumisia laitoksen muiden potilaiden tai hoitohenkilökunnan kanssa.

Katkeruutta hän ei tunne.

- En vaihtaisi pois päivääkään. Minulle oli näin tarkoitettu tapahtuvan ja näin nyt eletään.

- Tähänkään päivään mennessä Jumalan suunnitelmat eivät ole selvät. Katsotaan rauhassa, mitä tuleman pitää, Piironen lopettaa.

 Tulosta   Etusivulle

Palstat

Palsta
Merkillinen iho
Vekaravastaus
Julkinen eläin

Otsikot

Tupakka on out - vaikka nuoret naiset eivät sitä vielä tiedäkään
Jatkuva jahtaaminenkin myrkkyä tupakoitsijoille
Kymmenen totuutta tupakasta
Pitoteipillä oikeiston johtoon?
Marjo Matikainen-Kallström
Palikat sortuivat - elämä ei
Päivä kerrallaan
Potki, potki, ennen kuin jää pettää

Lyhyet

Yksi vähemmän, onneksi
Susussa henkilövaihdoksia
Virolaiset haluavat muistaa vapaussotansa suomalaista veteraania